Türkiye'de 2021 yılında ölümlü yaralanmalı trafik kazasına neden olan toplam 224 bin 418 kusura bakıldığında kusurların %87,1'inin sürücü, %8,2'sinin yaya, %2,6'sının taşıt, %1,8'inin yolcu ve %0,4'ünün yol kaynaklı olduğu görüldü.
Türkiye'de 2022 yılında ölümlü yaralanmalı trafik kazasına neden olan toplam 235 bin 176 kusura bakıldığında kusurların %86,8'inin sürücü, %9,5'inin yaya, %2,1'inin taşıt, %1,2'sinin yolcu ve %0,4'ünün yol kaynaklı olduğu görüldü.
Trafik kazalarına bağlı ölüm en sık (%30.4) 0-10 yaş gurubunda görüldü. Kurbanların 686 (%60)sının kaza yerinde veya hastaneye nakil sırasında kaybedildiği, kaza yapan araçlar içerisinde en sık (%47) görüleninin otomobil olduğu belirlendi.
- Sürücü kusurları ilk sırada
Sürücü kusurlarından "araçlarının hızını yol, hava ve trafiğin gerektirdiği şartlara göre ayarlamamak" 34 bin 14 ile ilk sırada yer alırken, ikinci sırayı 13 bin 337 ile "kavşak, geçit ve kaplamanın dar olduğu yerlerde geçiş önceliğine uymama" kusuru aldı.
Kırıklar değerlendirildiğinde en sık %49,2 (n=203) ile kafatası kırıklarının olduğu görül- dü(Tablo 9). Kazalarda ölüme sebebiyet veren durumun en sık %71,2 (n=294) ile beyin yaralanması onu takiben %50,6(n=209) ile akciğer yaralanması olduğu görüldü (Tablo 10). en az ise %3.6 ile aralık ayında olduğu görüldü.
İlgili 22 soru bulundu
Trafik kazası nedeniyle ölümün vuku bulması halinde, vefat edenin defin, cenaze giderleri, cenazenin taşınması giderleri, yemek giderleri ve diğer giderler maddi tazminata konu olur. Bu tazminat talebi için yapılan masrafların fatura gibi belgelerle ispatlanması gerekmektedir.
Ölümle sonuçlanan trafik kazaları sonucunda kazaya sebebiyet verenlerin hukuki sorumlulukları doğacaktır. Ölümlü trafik kazası sonrasında ölen kişinin mirasçıları destekten yoksun kalma ve manevi tazminat davası açılabilir.
Ölümlü yaralanmalı kazaların %66,9'u gündüz meydana geldi
Ülkemiz karayolu ağında 2020 yılında meydana gelen 150 bin 275 ölümlü yaralanmalı kazanın %66,9'u gündüz, %30,4'ü gece ve %2,7'si alacakaranlıkta oldu.
Buna göre dünyada trafik kazalarının en başlıca sebebi aşırı hız olarak gösterilir. Gidilecek bir noktaya araçla ulaşmaya çalışırken hız tabelalarına uymamak ve aşırı hız yapmak trafik kazalarına neden olur.
• Kişi (Sürücü-Yaya-Yolcu)
Kaza istatistikleri incelendiğinde, trafik kazalarında en fazla kusur oranının % 95'i aşkın bir oranla sürücülerde olduğu görülebilir.13 TUİK 2012 verilerine bakıldığında da en fazla sürücü, sonra sırasıyla yaya ve yol kusuru bildirilmektedir.
- Karayolu trafik kazaları tek başına tüm dünyada meydana gelen ölümlerin %2.1'ine yol açmakta ve ölüm nedenleri arasında 11. sırada gelmektedir.
Günümüzde yapılan araştırmalara göre, her yıl 9395 kişiden 1 tanesi, araba kazaları sonucunda ölüme yürüyor, yani kaza sonucunda öle ihtimalimiz % 0.01 gibi bir orana denk geliyor. Bir insan ömrünün ortalama 75 yıl olduğunu düşünürsek, bu durumda bir kazadan ötürü ölme ihtimaliniz 120 de 1'e yükseliyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022'de 197 bin 261'i ölümlü ve yaralanmalı olmak üzere 1 milyon 232 bin 957 trafik kazası meydana geldiğini, kazalarda toplam 5 bin 229 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.
Bu teoriye göre kazalara yol açan beş temel faktör vardır: Kalıtsal-sosyal çevre, insan hatası, güvensiz eylemler/mekanik veya fiziksel tehlikeler, kaza ve yaralanma.
yaklaşımı sürücünün trafikteki davranışını anlamada önemlidir. Sürücünün sürüş esnasında, duygularını yönetememesi, öfkelenmesi, sürüş sırasında heyecan arama isteği trafik kazalarına neden olan temel sürücü davranışlarındandır (Sümer ve Özkan 2002).
Eğer kazada ölü veya yaralı yoksa kazaya karışan tüm sürücüler için tutanak tutulması gerekir. Kaza anında yapılması gereken önemli konulardan biri de fotoğraf çekmektir. Fotoğraf çekimi, kaza anında araçlarda meydana gelen hasarın nedenini ve kusur oranını tespit etmek açısından önemlidir.
İş kazalarıyla ilgili yapılan araştırmalar; kazaların meydana gelmesinde çoğunlukla çalışanların birtakım kişisel özelliklerinin etkili olduğunu, bunun yanı sıra makine, teçhizat ve çalışma ortamındaki hata ve eksikliklerin de kaza nedenleri arasında olduğunu ortaya koymuştur.
Trafiğin akışı için önemli olan yolların özellikleri; yol düzeni, kalitesi, işaret ve uyarıcı levhalar ve trafik yüküdür.
Alkollü olarak araç kullanmak. Yaya geçitlerinde yayaların geçiş önceliği hakkını gasp etmek. Kırmızı ışıkta geçmek veya trafik işaretleri uymamak. Aşırı hız yapmak ve hız limitlerine uymamak.
Türkiye'de gerek iş kazası sonucu ölüm vakası sayısı gerekse de iş kazası sonucu ölümlü kaza sıklığı değerinin en yüksek olduğu sektör inşaat sektörüdür.
Türkiye genelinde, yılın 9 ayında meydana gelen trafik kazaları nedenleri arasında, "araç hızını yol, hava ve trafiğin gerektirdiği şartlara uydurmamak" ilk sırada yer aldı.
Mutfak, banyo, merdivenlerde sık görülür. Sabah ve akşam saatlerinde sık görülür. Kış aylarında yanıklar, yaz aylarında ise düşme, zehirlenme, boğulmalar sık görülür.
Zararın sigorta teminat limitleri üzerinde kalması durumunda üste kalan tutarı araç sahibi ve sürücüsü ödemektedir.
Trafikte kargaşa olmaması için konulan kurallar vardır. Bunlara uyulmaması durumunda trafik kazaları denilen üzücü olaylar olabilmektedir. Allah her şeyi bir çeşit sebeplere bağlamış, insan bu sebepleri yerine getirirse Yaratıcı da, kulun özgür iradesine bağlı olarak yaratmaktadır. Bu bir ilâhî kanundur yani kaderdir.
Ölümlü Trafik Kazalarında Tutuklama Olur Mu? Ölümlü trafik kazalarında ölen kişinin ailesinin şikayetçi olması halinde tutuklama kararı çıkar. Bu davalarda ölüme sebebiyet veren kişiye en çok 7 yıl hapis cezası verilir. Hapis cezasının 1 yılın altında olması halinde para cezasına çevrilmesi mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri