Sürekli olumsuz düşünmek, insanların duygusal ve zihinsel sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Karamsar veya negatif düşünen kişiler, çevrelerindeki olayları sürekli olarak kötüye yorabilir, kendi kendilerini eleştirerek özsaygı ve özgüven düzeyini düşürebilirler.
Negatif düşünce tarzı, “yetersizim”, “başarısızım” veya “değersizim” gibi ifadeler, kişinin özsaygısını ve özgüvenini ciddi şekilde etkileyebilir. Sürekli olumsuz düşüncelere sahip olan bir kişi, kendini değersiz ve yetersiz hissedebilir, bu da hayata bakışta mutluluğu ve başarı hissini azaltabilir.
Olumsuz duygular görmezden gelindiği zaman kişinin mutsuz olmasına neden olur. Vücudun hormonal dengesi bozulur, mutlu olmak için gerekli hormonların üretilmesine engel olan ve bağışıklık sistemine zarar veren bir döngünün meydana gelmesi kaçınılmaz hale gelir ve sonucunda da kronik stres ortaya çıkabilir.
Olumsuz düşünceler bizi üzgün, şüpheci ve karamsar hissettirir. Düşüncelerimiz olumsuzluklara odaklandığında aslında somut olarak o kadar da kötü olmayan durumlarda bile kendimizi en kötüsünü düşünürken bulabiliriz. Kendimizi kötü durumlardan koruyabilmek için en kötüsünü düşünme eğilimine gireriz.
Kendi kendine devamlı olumlu sözler söyleyip telkinde bulunan insan zamanla bilinçaltının o yönde çalışmasını sağlar. Bu aynı jimnastik alıştırmaları gibidir. En kötü bir olayı dahi anlatırken ama iyi olacak deyip sonrada o kötü olayın nasıl iyi yanları ve etkileri olabileceğini düşünüp söyleyin.
İlgili 19 soru bulundu
Olumlu düşünme, yararlı eylemleri harekete geçirmeyle gerçekleşebilir ve hayatınızı değiştirebilir. Bu yönden bakıldığında olumlu düşünme, hayallerinizi gerçekleştirmez. Hayallerinizi gerçekleştirmenin için yolunu açar. Bu yolda azim, hırs ve seçimler önemli etken.
Aşırı düşünmek hayat kalitesini düşürmenin yanı sıra kişinin psikolojik durumunu da olumsuz etkileyebilir. Uzun uzadıya düşünme eylemine özellikle anksiyete ve depresyon gibi psikiyatrik rahatsızlıklarda çokça rastlanır.
Gelecekteki olayları aşırı planlama, detaylara fazla odaklanma ve kontrol isteği. Aşırı düşünme, stres ve endişe nedeniyle baş ağrısı, mide rahatsızlıkları veya gerginlik gibi fiziksel belirtilere yol açabilir. Aşırı düşünme genellikle uykusuzluğa veya uyku düzeninde bozulmalara neden olabilir.
Stresin Sağlığımız Üzerine Etkileri. Düşünceler bir insanda gerçekten hastalığa neden olur mu? Bunun cevabı evet, gerçekten düşünceler, özellikle de olumsuz düşünceler bir insanda bir hastalığın ortaya çıkmasına neden olabilir.
Temel duygular arasında sayılan duygulardan pek çoğu da olumsuz duygudur: dehşet, acı, nefret, öfke, tiksinti, neşesizlik, korku, keder, endişe, suçluluk vb. Duygular insanın sahip olduğu çok karmaşık, anlaşılması ve aktarılması en zor yapılardan biridir.
Sonuç olarak, sürekli olumsuz düşünen insanlara “karamsar” veya “negatif düşünenler” denir ve bu düşüncelerin etkisi duygusal ve zihinsel sağlık üzerinde olumsuz olabilir.
Anksiyete türkçedeki karşılığıyla kaygı, kişide her an kötü bir şey olacakmış hissi, örneğin her an kötü bir haber alacağı yada kendisinin yahut yakınlarının başına kötü birşey geleceği endişesi ile giden bir bunaltı duygusudur. Kişi sıklıkla günlük olaylar karşısında beklenenin üstünde yüksek bir kaygı düzeyi yaşar.
Obsesif Kompülsif Bozukluk (OKB) tedavisinde serotonin geri alımını durduran ilaçlar kullanılır. Klomipramin, fluoksetin, fluvoksamin, paroksetin, citalopram, essitalopram ve sertralin bu grup ilaçlardır.
Fransız bilim insanları, çok düşünmenin neden fiziksel işler kadar yorabileceğini yeni araştırmalarında ortaya koydu. Beynin işlevi için gerekli moleküllerin, çok fazla bilişsel efor sarfettiren görevlerde daha da fazla üretildiği, bunun da sinir sistemine zarar verdiği bulundu.
Dilimize İngilizce'den geçen overthinking kavramı “fazla düşünmek” anlamına gelmektedir. Geçmişe dair yaşadıklarınız ya da geleceğe yönelik bir konu hakkında gereğinden fazla ve uzun süre düşünmektir. Düşünme, sürekli tekrar ettiği için “düşünce gevişi” olarak da tanımlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri