Olumsuz Pekiştireç(Olumsuz Uyarıcı) Organizmanın hoşuna gitmeyen, organizmayı rahatsız eden uyarıcılardır.
Olumsuz pekiştirme ise, olumsuz bir uyaranın ortamdan çekilmesidir. Olumsuz pekiştireçler genellikle hoş değildir ve birey, istenmeyen durumdan kurtulmak/kaçınmak için istendik davranışı yapma eğilimi içerisine girer. Organizmaya rahatsızlık veren uyarıcılardan oluşur.
Adına bakılarak sanki olumsuz bir işlemmiş gibi anlaşılsa da, gerçekte istenilen davranışın sıklığını artırmak için ortamdan organizmanın hoşuna gitmeyen uyarıcının alınması işlemidir. Örneğin, bir sınıf ortamında dışarıdan gürültü geliyorsa, öğretmenin camı kapatması olumsuz pekiştirmedir.
Olumlu pekiştirme davranıştan sonra ortama uyaran verilmesidir; olumsuz pekiştirme ise davranıştan sonra ortamdan uyaran çekilmesidir. Her iki durumda da hedef davranış artar. Örneğin, ayakkabısını yardımsız giyen çocuğa çikolata vermek olumlu pekiştirmedir.
Görüleceği gibi sonuç itibarıyla, ceza bir davranışın tekrar olma olasılığını azaltır ya da davranışı tamamen durdurur, oysa olumsuz pekiştireç davranışın tekrar olma olasılığını arttırır.
İlgili 37 soru bulundu
Örnekte, Ayşe'nin babasından azar işitmemek için arkadaşlarını bisiklete bindirmemeyi sürdürmesi bir kaçınmadır.Haliyle Ayşe bu kaçınmayı sık sık tekrar ettiğine göre pekiştirilmektedir. Ayşe bu davranışı yaparak azardan kurtulduğu için bu durum olumsuz pekiştirme kavramına örnek verilebilir.
Pekiştireç, bir davranımı kuvvetlendiren herhangi bir uyarıcı; pekiştirme ise davranımın kuvvetlendirilmesidir. Ödül olumlu, ceza ise olumsuz pekiştireçtir (Morgan, 1981:92; Ün Ve Demirel, 1987:135; Senemoğlu, 1997:106; Yeşilyaprak, 2003:181).
Olumsuz pekiştireçler uygulanırken ortamda bulunan olumsuz bir uyarıcı ortadan kaldırılır. Bu da davranışın görülme sıklığının arttırılmasında oldukça etkili bir yöntemdir. Hem davranışların görülme sıklığı artar hem de davranışa yönelik olarak motivasyon sağlanır.
Ör: Para, bisiklet, not.2. Olumsuz pekiştireç:Ortamdan çıkarıldığında davranışın yapılma olasılığını artıran, organizma açısından hoş olmayan ve kaçınılan uyarıcıdır. Ör: Azar, tokat, düşük not.Olumlu Pekiştirme:Davranışın devamı için organizmaya hoşa giden uyaranın (olumlu pekiştireç) verilmesi işlemidir.
Olumlu ve olumsuz olarak ikiye ayrılan pekiştirme yöntemlerinde istenen davranış gerçekleştikten sonra ödül verildiği takdirde olumlu pekiştirme, hoşa gitmeyen bir uyarıcının ortamdan çekilmesiyle istenen davranışın gerçekleşme olasılığının arttırılmasıyla olumsuz pekiştirme yöntemi uygulanmış olur.
Olumsuz pekiştirme ise davranışın devamı için hoşa gitmeyen uyarıcının organizmadan, ortamdan alınmasıdır. Uyarıcının ortamdan çekilmesiyle rahatsız edici durum ortadan kalkar ve kişi davranışı yapmaya devam eder.
olumsuz pekiştireç, organizmanın hoşlanmadığı ortama konulduğunda rahatsızlık veren istenmeyen davranışın sönme sürecine girmesine sebep olan uyarıcılardır. bu uyarıcılar ortama eklenince 1. tip ceza uygulanmış olur. olumsuz pekiştirme ise organizmanın rahatsızlık duyduğu, hoşlanmadığı uyarıcının ortamdan çekilmesidir.
İki türlü gerçekleşir. b)Olumsuz (Negatif) Transfer (Alışkanlık çatışması): Önceki öğrenmenin yeni öğrenmeyi olumsuz etkilemesi yani zorlaştırmasıdır. Ket vurma (unutma): Öğrenilen bilgilerin birbirini etkileyerek unutturması veya hatırlanmasını zorlaştırması olayıdır.
Olumlu pekiştirme, hoşa giden bir uyarıcının ortama katılmasıyla, olumsuz pekiştirme ise hoşa gitmeyen bir uyarıcının ortamdan çekilmesiyle bir davranışın yapılma sıklığını artırmaktır. Ablasının Can'ın ağlamasına dayanamayarak onun ödevini yapması, Can'ın ağlama davranışını olumlu pekiştirmektedir.
Olumlu ceza, bir davranışın gelecekte tekrar meydana gelme olasılığını azaltmak için tiksindirici bir uyarıcı sunmayı içeren bir ceza türüdür. Başka bir deyişle, olumlu ceza, bir davranışa karşılık olarak, o davranışın ortaya çıkmasını azaltmak amacıyla hoş olmayan veya istenmeyen bir şeyin eklenmesini içerir.
Türkçede başlıca beş çeşit pekiştirme vardır. Sözcüğün ilk hecesi alınıp sonuna "p, m, s, r" ünsüzlerinden biri getirilmesi ile oluşan yeni hece, sözcüğün başına eklenir. "p, m, s, r" harfleri pekiştirme harfleri"dir.
Nötr Uyarıcı: Organizmada herhangi bir tepkiye yol açmayan uyarıcıdır.
Sözcükleri daha vurgulu söylemek ve belli başlı kelime gruplarının anlamını arttırmak için kullanılan sözcüklere pekiştirme denir. Pekiştirmeli kelimeler cümle içerisinde hem sıfat hem de zarf olarak kullanılabilir. Örnekler: 1- Saçma sapan konuşuyor. (Zarf) 2- Bembeyaz dişleri var.
daha önce nötr olan ancak pekiştireç ile eşleştirilerek edim için ipucu niteliği kazandırılmış olan uyarıcı. Örnek: EDİMSEL KOŞULLAMA'ya tabi tutulan sıçanın bir ışık yandıktan sonraki pedala basma davranışı pekiştirilir, ışık yokken yaptığı davranış pekiştirilmez.
2.Tip Ceza/ Olumsuz Ceza
Olumsuz cezada ise hoşa giden uyarıcının ortamdan çekilmesidir. Bu uygulamada organizma istenmeyen, yanlış bir davranışı gösterdiğinde ortamdan hoşa giden uyarıcı (harçlık kesme, ilgiyi kesmek, oyun oynatmamak vb.) çekilir.
Davranışı izleyen ve organizma üzerinde olumlu etki yaratarak davranışın ortaya çıkma ihtimalini arttıran uyarıcılara pekiştireç adı verilir. Yapılan işleme ise pekiştirme adı verilir.
Birincil pekiştireç örnekleri; Su, yiyecek, uyku, gibi temel hayatta kalma ihtiyaçlarını karşılayan şeyleri içerir. İkincil pekiştireçler ise öğrenme ile edinilir. Örneğin, para bir ikincil pekiştireçtir.
Olumlu Ceza: Belirli bir davranışın tekrarlanma olasılığını azaltmak için sunulan olumsuz olay veya sonuçlardır. Olumlu cezalar genellikle günlük hayatta “ceza” olarak adlandırdığımız şeylerdir. Yaramazlık yapan çocuğun ebeveynleri tarafından odasına gönderilmesi buna örnek olarak verilebilir.
Olumlu pekiştireç, bir davranıştan sonra sunulduğunda, o davranışın gelecekte tekrar ortaya çıkma olasılığını artıran bir uyarıcı veya olaydır. Başka bir deyişle, belirli bir tepkiyi veya eylemi güçlendiren bir ödüldür.
1. tip ceza
Cezanın amacına ulaşma, yani organizmanın istenmeyen davranışını ortadan kaldırma ihtimali düşüktür. Örneğin, hırsızlık yapan bir kişiye, hırsızlık yağtığı için hapis cezasının verilmesi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri