Ölünceye kadar bakma sözleşmesi, mirasçı atanmasını içermese bile miras sözleşmesi şeklinde yapılmadıkça hukuken geçerli olmaz. Türk Medeni Kanunu 545 maddesi'nde düzenlenen miras sözleşmesi için öngörülen şekil şartları, ölünceye kadar bakma sözleşmesi için de uygulanacaktır.
Bir malvarlığı ediminin devri karşılığında bir kimsenin hayatı sonuna kadar bakılmasını öngören bir sözleşmedir ömür boyu bakma sözleşmesi.
Bakım borçlusunun mirasçıları ile sürdürülen sözleşme taraflarca Madde. 617 koşullarının varlığı durumunda önel verilmeden feshedilebilir. Bakım alacaklısının, bakım borçlusunun ölümünden itibaren 1 yıl içinde mirasçılar ile sözleşmeyi devam ettirmek istemediğini bildirme zorunluluğu vardır.
Tapu Devri Ne Zaman Olur: Ölünceye kadar bakma sözleşmesi tapuda yapılırsa sözleşmenin yapılması ile tapu devri aynı anda gerçekleşir. Sözleşme noter veya sulh hakimliği huzurunda yapılırsa sözleşme yapıldığı anda mülkiyet kendiliğinden geçiş yapmaz. Tarafların tapu müdürlüğünde devir işlemi yapılır.
Noterde ölünceye kadar bakma akdi yapıldıysa ve bakım borçlusu yükümlülüklerini yerine getirmiyorsa, taşınmazı devreden kişi tapu iptal davası açabilir. Bu süreçte, tanıkların beyanları ve mevcut belgeler önemli bir rol oynar.
İlgili 35 soru bulundu
Tapu kayıtlarına güvenerek taşınmazı satın alan iyiniyetli kişiler için olağan zamanaşımı süresi işler ve 10 yılık sürenin sonunda tapu geçerli hale gelir. Ayrıca 6098 sayılı TBK 39.maddesi bir yıllık zamanaşımı süresi öngörmüştür, maddeye göre bir yıl içinde dava açılmazsa tescil geçerli olur.
Ölünceye Kadar Bakma Akdi Bozulabilir Mi? Ölünceye kadar bakma sözleşmesi bakılan kişinin ölümüyle kendiliğinden son bulur. Buna karşın taraflar her zaman karşılıklı irade beyanlarıyla sözleşmeyi sona erdirebilirler. Bu sözleşmenin feshi de mümkündür.
Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmesi ile Tapu Devri
Yukarıda da açıklandığı üzere sözleşme eğer tapu müdürlüğünde yapılıyorsa devir de orada gerçekleştirilebilecektir. Eğer sulh hakimliği veya noter önünde yapılmışsa ve gayrimenkulün devrine ilişkin açık hüküm yoksa tarafların birlikte tapuya başvurmaları gerekecektir.
Uygulamada ölünceye kadar bakma sözleşmesi, genellikle noterler tarafından resmi şekilde düzenlenmektedir. Ölünceye kadar bakma sözleşmesi, Devletçe tanınmış bir bakım kurumu tarafından yetkili makamların belirlediği koşullara uyularak yapılmışsa, geçerliliği için yazılı şekil yeterlidir (TBK m.612).
Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmelerinde Tapu Harcı
İlgili belediyece bildirilen emlak beyan değerinden (rayiç değer) az olmamak üzere beyan edilecek değeri üzerinden, bakım borçlusu ve bakım alacaklısından ayrı ayrı binde 16,5 oranında tapu harcı tahsil edilecektir.
ÖLÜNCEYE KADAR BAKMA SÖZLEŞMESİNDE TAPU DEVRİ NE ZAMAN OLUR? Ölünceye kadar bakma sözleşmesinin sağlararası veya ölüme bağlı olarak kurulabilmektedir. Eğer malvarlığının devri borcu bakım alacaklısının ölümüne bağlı tutulmamışsa borç, sözleşmenin kurulduğu anda doğar ve malvarlığının hemen devri gerekir.
Ölünceye kadar bakma sözleşmesi resmi şekle tabi kılınmıştır. Bu sözleşmenin miras sözleşmesi şeklinde yapılması gerekir. Miras sözleşmesi ise, resmi vasiyetname şeklinde düzenlenir.
Ölünceye kadar bakma sözleşmesi ivazlı bir sözleşmedir. Bu bakımdan ölünceye kadar bakma sözleşmesi uyarınca bakım borçlusuna yapılmış olan devirlerin Türk Medeni Kanunu'nun (MK) 565. maddesi uyarınca terekeye eklenerek tenkisi mümkün değildir.
BK madde 615'te ölünceye kadar bakma sözleşmesinin iptali düzenlenmiştir. Bu maddeye göre, bakım alacaklısı ilgili sözleşme yüzünden nafaka yükümlüsü olduğu kişilere karşı yükümlülüğünü yerine getiremiyorsa sözleşme iptal edilebilecektir. Ölünceye kadar bakma akdi iptali için iptal davası açılmalıdır.
ÖLÜNCEYE KADAR BAKMA SÖZLEŞMESİ - ÖLÜMDEN ÖNCE HÜKÜM DOĞURAN. İşlem; noterlikte, mahallinde veya cezaevinde, Noterlik Kanununun 84 - 89 maddeleri gereğince düzenleme biçiminde yapılır. Onaylama şeklinde yapılamaz. ilgili/ilgiller okur yazar olsun veya olmasın işlem mutlaka tanıklı yapılır. İlgilinin kimliği alınır.
Bağış Yapılan Tapu Bozulur Mu? Taraflar arasında geçerli bir bağışlama bulunduğu takdirde muris muvazaası sebebiyle tapu iptal ve tescil isteminde bulunulamaz. Bilakis, muris muvazaası nedeniyle tapu iptali için gizli bağış sözleşmesinin görünüşteki işlem ardına saklanması aranmaktadır.
Ölünceye kadar bakım sözleşmesini düzenlemeye yetkili resmi memurlar, Noter, Sulh Hâkimi ve Tapu memurlarıdır. Tapu memuru yalnızca konusu taşınmaz mallar olan ölünceye kadar bakma sözleşmesi düzenlemeye yetkili iken Noter ve Sulh Hâkimi, konusu taşınır ve taşınmaz olan ölünceye kadar bakma sözleşmesini düzenleyebilir.
Bakım alacaklısının bakım borçlusunu mirasçı atamasının miras sözleşmesi şeklinde yapılması zorunlu olup, aksi halde mirasçı atama geçersiz olacaktır. Miras hukuku nitelikli ölünceye kadar bakma sözleşmesinde bakım alacaklısı bakım borçlusunun ivazına karşılık olarak ölüme bağlı tasarrufta bulunmaktadır.
Mirasbırakan bu sebeple gerçek iradesi bağışlama olduğu halde yapmış olduğu işlemi satış ya da ölünceye kadar bakma sözleşmesi olarak göstermekte ve malvarlığı değerlerini devretmektedir.
Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmesi Vekâleten Yapılır Mı? Ölünceye kadar bakma sözleşmesi, ölüme bağlı olarak yer aldığı için burada vekâlet bulunmaz. Ölünceye kadar bakma sözleşmesi karşılıklı olarak iki kişi arasında yapılır.
Ölünceye kadar bakma sözleşmesi, bakım borçlusunun bakım alacaklısını ölünceye kadar bakıp gözetmeyi, bakım alacaklısının da bir malvarlığını veya bazı malvarlığı değerlerini ona devretme borcunu üstlendiği sözleşmedir.
ÖLÜNCEYE KADAR BAKMA SÖZLEŞMESİNİN İPTALİ DAVASINDA TAŞINMAZIN OLDUĞU YER MAHKEMESİ KESİN YETKİLİDİR.
a) Kanuni Mirasçıların Tescil Talebi
Dolayısıyla vasiyet alacaklısı olan kanuni mirasçı aldığı veraset ilamı ile Tapu Sicil Müdürlüğünden intikal işlemi yapılmasını isteyebilir. Bu intikal işlemi ile taşınmaz mülkiyeti verasette iştirak şekilde gerçekleşir.
Tapu devri sırasında yapılmış hileli, yetkisiz, ya da geçersiz bir işlemin tespit edilmesi halinde, tapunun iptaline yönelik hukuki işlem başlatılabilir, buna halk arasında “tapuyu bozdurmak” denmektedir.
Türk Borçlar Kanunu1, nun 611. maddesi (OR2 Art. 521) uyarınca, ölünceye kadar bakma sözleşmesi, bakım borçlusunun bakım alacaklısını ölünceye kadar bakıp gözetmeyi, bakım alacaklısının da bir malvarlığını veya bazı malvarlığı değerlerini ona devretme borcunu üstlendiği sözleşmedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri