Uygulamada, ölünceye kadar bakma sözleşmelerinin, mirasçılardan mal kaçırmak amacıyla yapıldığı oldukça sık şekilde görülmektedir. Bu durumda mirasçıların muris muvazaası davası (mirastan mal kaçırma davası) açarak tapu iptal ve tescil talep etme hakları olacaktır.
Bakım borçlusu, bakım yükümünü yerine getirmediğinde bakım alacaklısı ancak sözleşmenin iptalini isteyebilir. Mahkemece, tapuda işlem görmeyen ölünceye kadar bakma sözleşmesinin iptali yerine tapu kaydının iptali ve tescili şeklinde karar verilmemelidir.
Bakım alacaklısı tarafından yapılan sözleşmenin saklı paylı mirasçıların paylarına zarar vermesi halinde mirasçılar miras hukuku hükümlerine göre paylarını talep edebilirler. Bu kapsamda açılacak bir dava ile bakım alacaklısının yaptığı sözleşme hükümlerinin iptali mümkündür.
BK madde 615'te ölünceye kadar bakma sözleşmesinin iptali düzenlenmiştir. Bu maddeye göre, bakım alacaklısı ilgili sözleşme yüzünden nafaka yükümlüsü olduğu kişilere karşı yükümlülüğünü yerine getiremiyorsa sözleşme iptal edilebilecektir. Ölünceye kadar bakma akdi iptali için iptal davası açılmalıdır.
Tapu Devri Ne Zaman Olur: Ölünceye kadar bakma sözleşmesi tapuda yapılırsa sözleşmenin yapılması ile tapu devri aynı anda gerçekleşir. Sözleşme noter veya sulh hakimliği huzurunda yapılırsa sözleşme yapıldığı anda mülkiyet kendiliğinden geçiş yapmaz. Tarafların tapu müdürlüğünde devir işlemi yapılır.
İlgili 39 soru bulundu
Bir malvarlığı ediminin devri karşılığında bir kimsenin hayatı sonuna kadar bakılmasını öngören bir sözleşmedir ömür boyu bakma sözleşmesi.
Ölünceye kadar bakma sözleşmesi nedeniyle saklı paylı mirasçıların saklı payları ihlal edilebilir. Bu durumda, mirasçılar tenkis davası açma hakkına sahiptir.
İptal davası miras bırakanın son ikametgahındaki asliye hukuk mahkemesinde açılmalıdır. İptal davasının davalısı iptal ettirilmek istenen ölüme bağlı tasarruf ile miras hukuku bakımından doğrudan doğruya menfaat sağlayan (atanmış mirasçı, musaleh) kişilerdir. İptal davası açılması süreye tabidir.
Eğer o tarihte tapu çoktan devredildi ise, tapu iptali için dava açarsınız açmasına ancak işiniz çok zor , zira o arada dayınız bunu iyi niyetli üçüncü kişilere devredebilir, geri alamamanız için türlü türlü işler yapabilir.
Sözleşmenin Feshi
Sözleşmede düzenlenmemişse, Kanun'da o sözleşme için düzenlenmiş özel bir fesih sebebi varsa o sebebe dayanarak, böyle bir hüküm yoksa TBK genel hükümlerine göre sözleşme feshedilebilir. Sürekli edimli sözleşmeler için genel bir hüküm TBK m. 126'da yer almaktadır.
Kanunda yer alan düzenlemeye göre görevli ve yetkili mahkeme, ölünceye kadar bakma sözleşmesinde devri kararlaştırılan taşınmazın bulunduğu yer Asliye Hukuk Mahkemesi' dir.
Bu tanımdan anlaşılacağı üzere ölünceye kadar bakma sözleşmesi, taraflara karşılıklı hak ve borçlar yükleyen bir sözleşmedir. Taraflardan her birinin üstlendiği edim, diğer tarafın üstlendiği edimin sebep ve karşılığını oluşturduğundan bu sözleşmeler tam iki tarafa borç yükleyen ivazlı sözleşme türlerindendir.
Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmesi Vekâleten Yapılır Mı? Ölünceye kadar bakma sözleşmesi, ölüme bağlı olarak yer aldığı için burada vekâlet bulunmaz. Ölünceye kadar bakma sözleşmesi karşılıklı olarak iki kişi arasında yapılır.
Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmelerinde Tapu Devri
Borçlar hukuku nitelikli ölünceye kadar bakma sözleşmesinde bakım alacaklısı olan kişi sağlığında taşınmazı devretme borcu altına girmektedir. Bakım borçlusunun da taşınmaz mülkiyetinin kendi üzerine geçirilmesini talep etme hakkı doğmaktadır.
Kural olarak tapu iptal ve tescil davasında zamanaşımı yoktur. Yolsuz bir tescil söz konusuysa 30 yıllık tapunun bozulması mümkündür. Eğer kazandırıcı zamanaşımı söz konusu olmuşsa 30 yıllık tapu bozulamaz.
İlgili belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olmamak üzere beyan edilecek değeri üzerinden binde 9,9 oranında tapu harcı tahsil edilir.
Bir tapu kaydı usule ve kanuna aykırı olarak oluşmuş ise, o kaydın iptalinde kendisinin bir menfaati olan herkes tapu iptal davası açabilir. Tapu İptali Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme Neresidir? 6100 sayılı HMK. nun 2/1. maddesi uyarınca görevli mahkeme, Asliye Hukuk Mahkemesidir.
Yargıtay mirasçılar ile miras bırakan arasında yapılan satışlarda öncesinde kural olarak muris muvazaasını kabul ederek yapılan temlik işlemini iptale mahkum kabul ederken artık minnet duygusuyla yapılan temlikin varlığı halinde iptal edilemeyeceğini kabul etmiştir.
Tapu iptal ve tescil davası; hukuki ehliyetsizlik, muris muvazaası, vekalet görevinin kötüye kullanılması, ölünceye kadar bakma sözleşmesi, imar uygulamaları, aile konutu, kazandırıcı zamanaşımı ve zilyetlik nedenleriyle açılabilir.
Miras Hakkı Kaç Yıl Geçerli? Miras hakkı, murisin vefatıyla birlikte mirasçıların sahip olduğu mutlak bir haktır. Mutlak haklar içinse herhangi bir geçerlilik süresi söz konusu değildir.
Hukuka, ahlaka ve kamu düzenine aykırı olan miras sözleşmesinin iptali davasını hakkı zedelenen veya yararı olan herkes isteyebilir. Buradan hareketle iptali mümkün olan bir miras sözleşmesinin iptalini menfaati bu yönde olan herkes talep ederek iptal davası açabilir.
Mirasçılıktan çıkarma işlemi, ölüme bağlı tasarruflar olan “miras sözleşmesi” veya “vasiyetname” yolu ile yapılabilmektedir. Miras bırakanın yaptığı bu ölüme bağlı tasarrufta muhakkak çıkarma sebebini belirtmesi gerekmektedir.
Saklı Pay Hangi Durumlarda Alınamaz? Murisin altsoyu, eşi, ana ve babası haricindeki hısımları saklı pay hakkına sahip değildir.
Kanunumuza göre, saklı paylı mirasçılar birinci zümrede miras bırakanın altsoyu ( birinci zümrenin tamamı) yani çocuklar, torunlar, torun çocuklarıdır. İkinci zümrede ölenin ana ve babası saklı pay sahibidirler. Buna karşılık, kardeşlerin, kardeş çocuklarının saklı payları yoktur.
Mirasçının mirastan feragat etmesi, ancak mirasbırakan ile yapacağı feragat sözleşmesi ile mümkün olur. Mirasçının mirasın reddinde olduğu gibi tek taraflı bir hukuki işlemle, mirasta beklemece hakkından feragat etmesi mümkün değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri