Tabi ki bir insan sevdiği birinin ölmesinin ardından üzülür ama sevmede ölçülü olunması gerektiği gibi üzüntü konusunda da ölçülü olmak gerekir. Peygamber efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) ölen bir insanın ardından 3 günden fazla yas tutulmayacağını belirtmiştir.
Buna terim olarak hidad / ihdad denir. Fakat, kadının evine kapanması ve dünyadan kendini soyutlaması doğru değildir. İslam'a göre yasın süresi üç gündür. Ancak, kocası ölen kadın, 4 ay 10 gün yas tutar.
Normal yas süreci genelde altı ile yirmi dört ay kadar sürer ve zaman içinde yatışır. Yas sürecinin ileri dönemlerinde bu yaşantıların sürmesi patolojik yasın belirtisi olabilir. Patolojik yas; genel olarak yas tepkilerinde gecikme ya da uzama durumunda ortaya çıkar. Uyku ve iştahta bozulmalar görülebilir.
2.4.1.
Yas tutulurken vefat eden kişinin yaşına, cinsiyetine, akrabalık dercesine ve makamına göre ağıtlar söylenir. “Yaslı Türkmen erkekleri 7 gün traş olmaz. Bazı yörelerde sakal ve murt (bıyık) 40 gün kesilmez.” (Kalafat, 2007:381).
Yas tutanlar genellikle renkli ve süslü giysiler giymez, gezmeye ve eğlenceye gitmez, yıkanmaz, tıraş olmaz, radyo ve televizyon açmazlar. Komşuları ve akrabaları da yası olanlara saygı gösterir, onun acısına ortak olmaya çalışırlar.
İlgili 24 soru bulundu
Peygamber: "Ailesinin (veya dirilerin) ağlaması/ağıt yakması sebebiyle ölüye azap edilir." buyurmuş, Hz. Ömer'in vefatından sonra İbn Abbas tarafından bu hadis Hz. Âişe'ye sorulunca "Allah, Ömer'e rahmet eylesin; vallahi Resûlullah (s.a.s) 'Allah, ailesinin kendisine ağlaması sebebiyle mümine azap eder demedi.
"Vefasız ve nankörün yası tutulmaz."
Ölünün 3.günü bütün çevrelerde helva kavrulmakta, dualarla kavrulan bu helva, dağıtılmaktadır. Böylece, helvayı yiyen kişilerin de ölünün ruhuna “fatiha” okuması beklenmektedir. Ölünün 7.günü büyük bir yemek verilmektedir. Her kesimde, bu günde yenilen yemek daha zengin, gelenler daha kalabalık olmaktadır.
Duygusal tepkiler: Ölümü inkar etme, üzüntü, ağlama, özlem, öfke, sıkıntı, güvensizlik, tedirginlik, aklını yitireceği-delireceği korkusu, hayata karşı ilgi ve istek kaybı, hiçbir şeyden zevk alamama, hiçbir duygu hissedememe, geleceğe dair umutsuzluk ve karamsarlık, yalnızlık, çaresizlik.
Peygamber Efendimiz (s.a.v) ölülerin arkasından kurban kesip sevabını onlara bağışladığına göre, ölüler, kendileri için yapılan hayır-hasenâtın hepsinden haberdar olmakta ve onların sevaplarından faydalanmaktadırlar.
Sağlıklı yas süreci genellikle 6 ay ile 1 yıl arasında sürmektedir ancak kaybın acısı yas tamamlandıktan sonra bile kişiye zaman zaman bir sızı hissettirebilir. Kübler Ross'a göre yasın 5 farklı evresi bulunmaktadır: İnkar ve Şok Evresi. Öfke Evresi.
Peygamber efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) ölen bir insanın ardından 3 günden fazla yas tutulmayacağını belirtmiştir.
Ölümler, ölüm olayının meydana geldiği tarihten itibaren 10 gün içinde halk sağlığı müdürlüğü tarafından elektronik ortamda nüfus müdürlüğüne bildirilir. Ölüm olayları nüfus müdürlüğüne bildirilirken ölen kişinin nüfus cüzdanı/kimlik kartı aslı da nüfus müdürlüğüne gönderilir.
Kırkı merasimi, ölen kişinin bayramı olarak kabul edilir. Çünkü Kreşinler kırk gün boyunca mezarda bir sorgu olduğuna inanırlar. Sorgu faslının bitmesi ölü için bayram sayılır.
Ölünün gömüldüğü 52'nci gün mevlit ve Yasin suresi okutulur; o gün ölünün etinin kemiğinden ayrıldığına inanılmaktadır. Belli günlerde yapılan tüm uygulamalar ölünün öbür dünyada rahat etmesi, azap çekmemesi içindir.
Günlük tutmak, sanat terapisi, müzik dinlemek veya konuşmak gibi yöntemler duygularınızı ifade etmenize yardımcı olabilir. Kendinize iyi bakın: Yas sürecinde kendinize iyi bakmak önemlidir. İyi beslenmek, düzenli uyku almak ve egzersiz yapmak, fiziksel ve zihinsel sağlığınızı destekleyecektir.
Yas süreci, bir bireyin sevdiği bir kişi, hayvan veya nesnenin kaybını deneyimlediğinde yaşadığı doğal ve evrensel bir duygusal tepkidir. Bu süreç, bireyin kayıpla başa çıkma ve onu kabullenme sürecidir.
Yas tepkileri şöyle sıralanabilir: Duygusal tepkiler: Depresyon, umutsuzluk, kaygı, öfke ve suçluluk duygularını içerir. Suçluluk duygusu genellikle kişinin yapabilecekleri, yapması gerekenleri ve “keşke”leri kapsar. Davranışsal tepkiler: İçerisinde ağlama, sosyal olarak geri çekilme ve tükenmişlik bulunur.
2 ayın üstünde bir zaman içinde hala günlük hayata dönülememiş ise gelecek süreç içerisinde depresyon, madde bağımlılığı, intihar düşünceleri riskli bir hale gelebilir. Yas süreci Elisabeth Kubler-Ross tarafından tanımlanmış bazı aşamalardan oluşur. Bunlar : inkar, öfke, pazarlık, depresyon, kabul aşamalarıdır.
Ruh, evine her zaman gelir; ruh genellikle Cuma akşamları ve bayram akşamları gelir. O günlerde dua okunur ki, ruh ağlaya ağlaya gitmesin; güle güle gitsin.
Ceset yumuşaksa onun ardından ölümlerin devam edeceğine, • Ceset ağırsa ölenin çok günahının olduğuna, hafifse az günahı olduğuna, • Cesedin rengi siyahsa günahının çok olduğuna inanılmaktadır.
Nöronlar, günlük hayatta da beyin sarsıntısı ve travmatik kazalar sonucunda bile kaybedilen hücreler. Ölüm, nöronları geri dönüşsüz bir biçimde oksijen ve kandan yoksun olarak yok ediyor. Ölen (yok olan) nöronlar geri getirilemiyor. Bir insan bedenini diriltmek, düşündüğümüz kadar masum ve ''basit'' olamaz.
Yüce Allah, Kur'an'ın müslümanlara okunduğu zaman, onların ağlayarak secde ettiklerini ve Kur'an dinlemenin onların huşûunu/derin saygısını arttırdığını, kalplerinin titrediğini ifade eder (17/İsrâ, 107-109; 22/Hacc, 35; 19/Meryem, 58).
Kaybedilen kişinin özlenmesi ve beraber yaşanan güzel anların zihinde canlanması son derece doğaldır. Sorun, kaybın ardından kaybedilen kişinin sürekli kayıp dönemindeki hali ile akla geldiği ve acı, aşırı üzüntü, çökkünlük gibi olumsuz duygu hallerinin azalmadan sürdüğü zaman ortaya çıkar.
Aşırı ağlama, gözlerde de olumsuz etkiler yaratır. Gözlerde kızarıklık, şişlik, yanma ve kaşıntı gibi belirtiler görülebilir. Ayrıca göz tansiyonunu yükseltebilir ve göz sağlığını tehlikeye atabilir. Aşırı ağlama, baş ağrısı ve migrene de neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri