Arapça dilinde hıfız muhafaza etmek sıhha ise sağlık demektir. Bu sözcüklerin birleşimiyle oluşmuş bir kelimedir. Batı kaynaklarındaki karşılığı ise hijyendir. İslam biliminde ise medreselerde Hıfzıssıhha bir ders olarak okutulmuş derslerin içeriğinde temizlik adapları öğretilmiştir.
sıhhat / صحت / صِحَّتْ
Sağlık.
Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre sıhhatler olsun kelimesi nezaket sözü demektir. Sıhhatler olsun kelimesi yıkananlara veya tıraş olanlara söylenen bir nezaket sözüdür.
Sıhhat, sağlık anlamındadır ve sağlık kelimesi sıhhat kelimesinin eş anlamlısıdır.
Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu üzerinden sağlık kelimesi için eş anlamlı olarak, 'sıhhat' sözcüğü ele alınmaktadır. Her iki kelime de anlam açısından aynı ifadeyi taşıyor.
İlgili 27 soru bulundu
Sıhhat kelimesi, dilimizde sağlıklı olmak anlamında sıkça kullanılır. Çünkü sıhhat, sağlık, esenlik anlamına gelir. "Sıhhatler olsun" deyimi de buradan gelir.
Ruhun ve vücudun sıhhat içerisinde olması sağlık anlamına gelir. Bu kelime hem fiziksel hem de ruhsal olarak karşılık bulmakta ve kullanılmaktadır. Eş anlamlı olarak ise TDK'ya göre, 'sıhhat' sözcüğünü kullanmak mümkün.
Sıhhatler olsun, saç traşı veya banyo yapana denir.
Dilimizde doğru olduğunu düşündüğümüz nice kalıplaşmış cümle mevcut. Peki, saatler olsun da bunlardan biri mi? İşte, merak ettiğiniz " Saatler olsun mu sıhhatler olsun mu?” sorusunun cevabı… Tıraş olana, banyodan çıkana “saatler olsun” denir.
Ayrı yazılması gereken bu ikileme bazen bitişik yazılabilmektedir. Bu kelime genellikle sağlıksıhhat şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı sağlık sıhhat şeklinde olmalıdır.
Ruhun ve vücudun sıhhat içerisinde olması sağlık anlamına gelir. Bu kelime hem fiziksel hem de ruhsal olarak karşılık bulmakta ve kullanılmaktadır. Eş anlamlı olarak ise TDK'ya göre, 'sıhhat' sözcüğünü kullanmak mümkün.
Kral anlamına gelmektedir. Zamanla İslam aleminde hükümdar anlamında yaygın olarak kullanılagelmiştir.
şuh / şûh / شوخ
(Şıh) Bahil, cimri, hasis kimse.
Köken. Arapça صحت, o da Arapça صِحَّة (ṣiḥḥa) kelimesinden gelmektedir.
Sıhhat, TDK sözlükteki anlamına göre sağlık, esenlik ya da doğruluk demektir. Sıhhat kelimesi genelde sağlık anlamında kullanılsa da diğer anlamlarında da sıklıkla kullanılır.
Sıhhat, Arapça dilinden Türkçe'mize geçmiştir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan sıhhi kelimesi, sıhhat sözcüğünden türetilmiştir. Sıhhat sağlık anlamına gelirken, sıhhi, sağlığa faydalı demektir.
şad / şâd / شاد / شَادْ
Neşeli, memnun.
Şukufe bazı sözlüklerde çiçek veya çiçek motiflerine dayanan bir süsleme sanatı olarak açıklanmaktadır. Sözlük anlamına bakıldığında açmamış çiçek ve tomurcuk anlamında da kullanılmaktadır. Ayrıca şukufe kelimesi ülkemizde kız çocuklarına verilen bir isim olarak da kullanılmaktadır.
Şen ve hareketlerinde serbest olan. Nazlı, işveli. Açık saçık, hayasız.
(ﺷﺪ) i. (Fars. şuden “olmak, gitmek”ten şud) “Gitme, gidiş” demek olup “geliş gidiş” anlamına gelen Âmed (ü) şüd söyleyişinde geçer: Sopa vuran eli dâimî âmed ü şüdü ile gözünün önünden eksik olmuyordu (Ahmet Râsim).
Farsça kökenli bir sözcük olan şah, Anadolu Selçuklu Devleti ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaygın olarak kullanılmıştır. Önceleri sadece İran hükümdarları için kullanılan bu kelime, 12. yüzyıldan sonra tüm İslam coğrafyasında yayılmıştır. Kelimenin çoğulu şahan şeklinde yazılır.
Botanik bilimiyle ilgili olan şükûfe-nâmeler, “çiçekler ve çiçek yetiştirenler hakkında bilgi veren resimli veya resimsiz eserler” olarak tanımlanabilir.
Kezban isminin TDK sözlük anlamı kahya kadın ya da herhangi bir yeri idare edebilen kadın anlamlarına gelir. Güçlü bir anlamı olmasından dolayı sık sık tercih edilen bir isimdir. Bu kişiler özgürlükçü olmaları ve rahat hareket etmeleri ile bilinir.
sıf. 1. Şüphe götürmeyen, kesinlikle bilinen, şüphesiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri