Oluş Fiilleri Adından da anlaşılabileceği gibi, belli bir zamana bağlı olarak, hiç kimsenin etkisi olmadan, zaman içinde, kendiliğinden oluşan olayları anlatan fiiller, oluş fiilleridir. Zamanla meydana gelen olayları anlatırlar. Aynı zamanda oluş fiilleri nesne de almazlar.
Herhangi bir etki altında kalmadan varlıkta kendiliğinden oluşan değişikliği anlatan yapılara oluş fiili denir.
Ayrıca cümle içerisinde iş fiilini bulabilmek için kelimenin basına onu kelimesi getirilebilir. Veya neyi ve kimi sorularına cevap verilebilir. - Sonunda ona gerçeği söyledim: Bu cümledeki iş fiili söylemek kelimesidir. - Hırsızlar evimden yüklü bir miktar para çalmış: Burada iş fiili çalmak kelimesidir.
Durum fiilleri, geçişsiz fiiller olarak nitelendirilmektedir. Neyi, kimi sorularına cevap vermemektedirler. Durum fiilinin sol tarafına onu kelimesi getirildiğinde anlamsız bir ifade elde edilir. “Dünden beri ilk kez güldü.” Bu cümlede güldü fiili bir durum fiilidir.
Herhangi bir etki altında kalmadan varlıklarda kendiliğinden oluşan değişikliği anlatan yapılara oluş fiili adı verilmektedir. Bu nedenle oluş fiillerinde özne veya belirtili nesne gibi unsurlar cümlede ön plana çıkmamaktadır. Kısa cümle içerisinde onu kelimesi kullanılmamaktadır.
İlgili 31 soru bulundu
Oluş Fiilleri
Zamanla meydana gelen olayları anlatırlar. Aynı zamanda oluş fiilleri nesne de almazlar. Örnek: İnsanlar, gün geçtikçe yaşlanıyorlar. (Onu yaşlanmak ifadesi olmuyor.
İş oluş hareket bildiren kelimelere eylem ( fiil) denir.
Öznenin bizzat yaptığı ya da sonucundan etkilendiği eylemlere iş ya da kılış fiilleri denir. Örneğin: ''Halil, bugün kütüphaneye gitti.'' Nesne almayan fiillere durum fiili, öznenin iradesi dışında gerçekleşen eylemlere ise oluş fiilleri denir.
Fiiller; iş, durum ve oluş fiilleri olmak üzere üç gruba ayrılır: yürümek, düşünmek, yazmak (iş fiili) büyümek, eskimek (oluş fiili) uyumak, durmak (durum fiili)
fiillere duygu fiilleri denir. İdrak fiilleri ise zihnin anlamlama faaliyetleri sonucu ortaya çıkan fiillerdir (anlamak, düşünmek, bilmek, hatırlamak vs.).
Fiilin nesneyi etkilemediği fiillerdir. Durum fiilleri “kimi” ve “neyi” sorularına cevap vermezler. Durum bildiren kelimelerin önüne “ONU” kelimesini koyamayız.
Birleşik fiiller ya da bileşik fiiller, bir eylemi karşılamak üzere birden fazla sözcüğün bir araya gelmesi ile oluşturulmuş fiiller (eylemler). Bazı birleşik fiiller bir arada, bazıları iki ayrı sözcük halinde yazılır.
durum fiili) » ağlamak (neyi, ağlamak? isteği olmadan, kendiliğinden meydana gelen, nitelikte değişiklik oluşturan ve zamanla oluşan fiillerdir. .Eylem, öznenin kendi isteği(iradesi) olmadan gerçekleşir. Oluş fiillerinde daha çok “zaman içerisinde.kendiliğinden olma” söz konusudur.
Kindî, gülmeyi tabii bir fiil olarak göstermiş ve hem fizyolojik hem de psikolojik tezahürlerine göre tarif etmiştir (Resâʾil, I, 126). İbn Sînâ'ya göre gülme, nâtık nefsin amelî gücünden doğan tepkisel bir durum olup insan türünü ifade eden bir özellik taşır.
yaklaşık 4600 fiil tespit edilmiştir. Buna göre 230 tane tek heceli fiil, 2068 kadar fiil kökü vardır.
Oluş Fiili
Oluş fiillerinde "kendiliğinden olma" söz konusudur. Ağaçların yaprakları sonbaharda sararıyor. "Sarardı" fiili öznenin yapısındaki değişikliği ifade et- tiği için oluş fiilidir. "Büyü-, kızar-, soğu-" fiilleri oluş fiilidir.
Kılış ve kılınış fiilleri cümlede yüklemin gösterdiği işin yapma niteliği taşıdığı, yapanın dışında bir nesneye yöneldiği, yani nesne gerektiren ve dolayısıyla da geçişli olduğu fiillerdir. Durum ve tasvir fiilleri ise herhangi bir oluş ve kılışı değil, sadece içinde bulunulan bir tavrı gösteren fiillerdir.
Meselâ: Yukarıdaki örneklerden al- “almak” , de-~di- “demek”, Gara- “bakmak”, sä- “koparmak” fiilleri geçişli fiillerdir.
“Bulmak” ve “bulunmak” fiilleri söz dizimi sırasında çeşitli kullanım özellikleriyle kalıplaşıp deyim-leşmekte ve böylece kısa ve etkili ifadenin yolu da açılmış olmaktadır. Ay-rıca bu fiiller yalnız yardımcı fiil göreviyle kullanılmayıp birleşik fiil oluş-turmakta da rol almaktadır.
Muhsine Börekçi, oluş bildiren fiiller adı verdiği gruba doğa olaylarının yanı sıra öznenin iradesi dışında gerçekleşen ve dönüşlü, işteş biçimleri kullanılmayan eylemleri de (Çocuk acıkmış.)
Türkçede “etmek, olmak, yapmak, kılmak, almak, ver- mek, görmek, bilmek” gibi fiillerin yanı sıra “bulmak” ve “bulunmak” ke- limeleri de birleşik fiil kuruluşunda yer alan yardımcı fiillerdir.
"Çalışmak" sözcüğü isim-fiildir yani [fiil soylu]dur, ancak cümlede fiil yoktur.)
"ben uyudum." dediğinizde ise, uyumak sözcüğü bir nesneyi etkilemez, sadece öznenin o andaki durumunu bildirir, durum fiilidir. uyumak, bakmak, durmak, ağlamak, gülmek gibi fiiller durum fiilleridir.
Genel durumları ifade etmek için kullanılan ifadeler ise şunlardır: Çoğu zaman, tamamen, her zaman, genellik, sık sık, genel olarak, hep, sürekli, çoğunlukla. ÖZEL İFADELER NELERDİR?
Oluş, felsefede var olan, var olan bir şeyin değişme olasılığıdır. Ontolojinin felsefi çalışmasında, eski Yunanistan'da, MÖ altıncı yüzyılda, bu dünyadaki hiçbir şeyin değişim ve oluş dışında sabit olmadığını (yani her şeyin geçici olduğunu) söyleyen filozof Efesli Herakleitos ile ortaya çıkmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri