Bazı araştırmalar Omega-3 takviyelerinin tip 2 diyabetik hastalarda açık kan şekeri düzeyini arttırabileceğini ortaya koymaktadır. Bu nedenle tıbbi gözetim olmadan kullanmaması tavsiye edilir. Balık ya da kabuklu yemişlere alerjisi olan kişilerin de kesinlikle balık yağı takviyesi kullanmaması gerekir.
Balık yağı, balık veya soya alerjisi olan kişiler tarafından alınmamalıdır. Hamileyseniz ya da emziriyorsanız, karaciğer veya pankreas hastalığınız varsa, şeker hastalığınız veya hipotiroidizminiz varsa ve günde 2'den fazla alkol kullanıyorsanız, almadan önce doktorunuza danışmanız tavsiye edilir.
Omega-3 Yan Etkileri
ALA yağ asitlerini içeren keten tohumu, kanola yağı gibi yağ kaynaklarının aşırı dozlarda (30 g/gün) tüketilmesi ishal ve gaz problemlerine neden olabilir. Ancak EPA ve DHA yağ asitleri ile ilgili herhangi bir yan etki bilgisi bulunmamaktadır.
Kalp sağlığı yönünden alacağınız omega-3 takviyesinin EPA/DHA oranının 1000 mg ve üzerinde olması gerekmektedir. Dikkat edilmesi gereken diğer bir konu da miktarın doz aşımıdır: FDA ve Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA), EPA ve DHA içeren omega-3 takviyelerinin günde 5.000 mg'ı aşmaması gerektiğini belirtmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Omega-3 takviyelerinin yan etkileri var mıdır? Günlük alınması gereken miktarlarda Omega-3 takviyesi alımında yan etki görülme riski düşüktür. Fazla miktarda alınan Omega-3 hazımsızlık ve ishal gibi yan etkileri görülebilmektedir.
Tüm Yaş Gruplarına Öneriliyor. Omega-3, gençler, çocuklar ve tüm yaş gruplarında öneriliyor. Ülkemizde balık tüketimi yeterli olmadığı için, özel bir yan etki görülmediği sürece kullanımında sakınca bulunmuyor.
June 13, 2022. Omega 3 içilmesi için herhangi bir zaman ya da dönem bulunmamaktadır. Omega-3 istenilen zamanda ve istenilen durumlarda tüketilmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Ürün puanlamalarına ve satış oranına göre değerlendirildiğinde en iyi balık yağı sıralamasında ilk üçte, Neptüne Krill Oil 30 Kapsül, Neptüne Fish Oil Omega-3 30 Kapsül, New Life Efa Super Omega 3 1200 45 Cap yer almaktadır.
Haftada 2 ya da 3 gün balık tüketen birinin omega-3 takviyesine, yani balık yağına ihtiyacı olmayabilir. Çoğu sağlıklı yetişkinler ve çocuklar için her gün minimum 250-500 mg omega-3 alınması tavsiye edilmektedir.
Krill yağı Canan Karatay tarafından da gündeme gelen bir takviyedir. Omega 3 açısından zengin olan bu yağ, kadın ve erkekler için önerilir. Ayrıca krill yağı Osman Müftüoğlu tarafından belirlenen önemli omega 3 tavsiyelerinde yerini alır.
Balık yağı çocukların gelişiminde katkı sağladığı gibi bazı çocuklarda da ters etki yaratabilir. Bunların arasında iştahsızlık ve büyüme geriliği vardır. Bu yüzden özellikle bebeklerde ve çocuklarda doktor tavsiyesi olmadan kullanmak riskli bir durumdur.
Kan basıncının azaltılmasını sağlayan omega 3'ün yüksek tansiyon hastalarına iyi geldiği yönünde çalışmalar mevcuttur. Omega 3'ün romatizmal rahatsızlıklara karşı kullanımında ise eklemlerde oluşan tutulmaları ve hassasiyeti azaltarak iltihap giderici ilaçlara destek sağlar.
Omega 3 kullanımı ise ürün türüne ve içeriğindeki Omega 3 yağ asitlerinin miktarına göre farklılık gösterebilir. Sözgelimi, 640 mg Omega 3 içeren kapsül formundaki gıda takviyesi günde bir kez bir kapsül şeklinde alınabilir. Kapsül, bir bardak su yardımıyla alındığında günlük Omega 3 kullanımı tamamlanmış olur.
Yağ Asitleri
Yeteri miktarda Omega-3 yağ asitlerini alarak diyabetik hastaları hem bakteriyel hem de viral enfeksiyonlardan korumak mümkün.
Osman Müftüoğlu Omega 3 Tavsiyeleri
Omega 3 takviyesi satın alırken özellikle fosfolipid yapısına sahip olanları tercih etmenizde fayda var. Havyar yağı ve krill yağı kaynaklı fosfolipid yapıya sahip olan omega 3 takviyeleri, balık yağı kaynaklı trigliserid formundaki omega 3 takviyelerinden daha güçlü ve etkilidir.
Özellikle bazı balık türlerinde bulunan EPA, kalp ve damar sağlığını korumada etkili olabilir. Bununla beraber EPA, Kalbin normal fonksiyonuna, normal kan basıncının korunmasında, normal kan trigliserit seviyesinin korunmasına katkıda bulunur.
Omega 3; vücut için gerekli olan ama vücutta üretilemeyen ve mutlaka dışarıdan alınması gereken yağ asitleridir. Öncelikli olarak balık yağının omega 3 yağ asitleriyle aynı olmadığı bilinmelidir. Omega 3'ler genelde balık yağından elde edilir; fakat bunların balık dışında da besinsel kaynakları vardır.
Ceviz, omega-3 yağı açısından da diğer kabuklu kuru yemişlerden önemli ölçüde daha yüksek değere sahiptir ve 1 porsiyon (yaklaşık 28 gram) başına 2,5 gram omega-3 sağlar. Ceviz de dahil olmak üzere bitkilerden elde edilen omega-3 yağlarına, alfa-linolenik asit (ALA) denir.
Trigliserid yapıda üretilmiş formların emilimi ve dolayısıyla biyoyararlanımı daha yüksektir. Uzmanlar balık yağını tek başına ve aç karnına değil, diğer besinleri tüketirken almayı öneriyor.
Yetişkin dozu (toplam 1000 mg EPA+DHA) olan omega 3 ile birlikte 1000 ünite (25 mcg) D vitaminini beraber sunan bir ürün kullanmanız sağlığınızı korumada çok etkili olacaktır.
Özellikle kalp problemleri olan kişiler, hamileler, menopoz dönemindeki kadınlar, kolesterolü yüksek olan bireyler, depresyon eğilimi olan kişiler, diyabet hastaları, okul çağı ve ergenlik dönemindeki çocuklar Omega-3 takviyelerine -doktor önerisi ile- başvurabilirler.
Vitamin takviyelerinin aynı anda alınmaması gereken bazı durumlar da vardır. Alınan farklı vitamin türleri birbirinin etkilerini olumsuz etkileyebilir. Buna örnek olarak A ve E vitaminlerinin K vitamininden ayrı olarak alınmasının gerekli olduğu gösterilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri