D – D1 Sınıfı Otobüs Ehliyeti (Sürücü Belgesi) D Sürücü belgesi ile Traktör, Otomobil, Minibüs, Kamyonet, Kamyon. Otobüs kullanılabilmektedir. D Sınıfı ile TIR (çekici) Kullanılmaz.. B Otomobil ehliyeti olup D Sınıfına büyütmek isteyenler sadece Direksiyon sınavlarına tabi tutulurlar.
D Sınıfı Ehliyet Nedir? D sınıfı ehliyet, minibüs ve otobüs kullanımına olanak tanıyor. Geçerlilik süresi beş yıl olan D sınıfı ehliyeti alabilmek için B sınıfı ehliyet deneyimi şartı aranıyor. D sınıfı ehliyeti olanlar, M, B, B1, D1 ve F sınıfı ehliyet sahiplerinin kullanabildiği araçları kullanabiliyor.
D sınıfı ehliyet, otobüs ve minibüs kullanmak isteyen kişilerin alması gereken ehliyet türüdür. Bu ehliyet türünün içeriği sadece otobüslerde oluşmamakla birlikte, aslen otobüs kullanmak isteyenlerin D ehliyeti alması zorunludur.
C sınıfı ehliyet ile kamyon, Tır, Otomobil, traktör, minibüs, kamyonet ve 14 kişiye kadar yolcu taşıyan araçlar kullanılabilir. 14 kisiden fazla yolcu taşıyan araçları sadece D sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler kullanır.
OTOBÜS EHLİYETİ (D Sınıfı Ehliyet)
İlgili 21 soru bulundu
M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yılda bir değişecek, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olacak şekilde düzenlenmektedir.
Bu araçlar otomobil, 4 tekerlekli motosiklet, traktör ve azami yüklü ağırlığı 4250 kilogram olan birleşik araçlar olarak sıralanır. B sınıfı ehliyet, ülkemizde en fazla sahip olunan ehliyet sınıfıdır. B sınıfı ehliyete sahip iseniz aşağıdaki sınıflara ait tüm araçları kullanma iznini elde edersiniz.
Tır kullanabilmek istiyorsanız öncelikle Otomobil Ehliyeti (B sınıfı), ardından Kamyon Ehliyeti (C sınıfı ehliyet) almanız gerekiyor. C sınıfı ehliyetle Kamyon kullanabiliyor, ancak Tır kullanamıyorsunuz. Tır kullanabilmek için ise C sınıfı ehliyet aldıktan sonra CE sınıfı ehliyet almanız gerekiyor.
Türkiye'de her araç için belirlenmiş bir ehliyet grubu bulunmaktadır. Kamyon ve çekici kullanmak isteyenler için oluşturulan ehliyet türü ise C sınıfı sürücü belgesidir.
G Sınıfı Çöp Kamyonu Ehliyet ve Operatörlük Belgesi; Çöp Kamyonu İş Makinasını kullanacaklara verilir.
D grubu ehliyetin karşılığı da otobüs ehliyetidir. Bu grup ehliyete sahip olanlar otobüs kullanabilme yetkisine sahiptir. Bu otobüslerin herhangi bir koltuk sayısı belirtilmemiştir. D sınıfı ehliyet almak isteyen bir sürücü en az B grubu ehliyete sahip olmak zorundadır.
Geçerlilik süresi 5 yıl olan D sınıfı ehliyet hakkında birçok detay sürücü adayları tarafından merak konusu oluyor. D ehliyeti diğer D türü ehliyetlerden ayıran en önemli fark D ehliyet yaş sınırı 24'tür ve hem otobüs hem de minibüs kullanmak için gereklidir.
D1 Sınıfı Ehliyet
16+1 kapasiteli minibüsler içindir. Geçerlilik süresi 5 yıldır. 21 yaşını doldurmuş olma zorunluluğu vardır. D1 sınıfı ehliyet almak isteyen bir kişinin B sınıfı ehliyete sahip olması gereklidir.
2918 sayılı trafik kanununa göre D sınıfı sürücü belgesi alabilmek için 24 yaşına girmiş olması gerekmektedir. D sınıfı ehliyet ile; Traktör, Otomobil, Minibüs, 4 tekerlekli motosiklet ve moped (50 cc ye kadar) kullanabilirler. Ancak, D Sınıfı ehliyet ile kamyon, kamyonet ve tır çekicisi kullanamazlar.
“D” Sınıfı için başvuruda “B” sınıfı veya “C” sınıfı ehliyet sahibi olma şartı vardır. Direk “D” sınıfı ehliyet sınıfı başvurusu yapılamaz. B-C/D Sınıfı ehliyet için teorik sınav muafiyeti vardır.
Otomobil ve kamyonet kullanacakların alması gereken ehliyet sınıfında bulunuyor. B sınıfı sürücü belgesi sahipleri, aynı zamanda M, B1, F sınıfına dahil olan araçları da kullanabiliyor. Değişen kanunlara göre, artık minibüsler için önce B sınıfı ehliyet almak ve sonrasında D1 sınıfı için başvurmak şart koşuluyor.
C sınıfına ait olan ehliyetle kamyon ve çekiciler kullanılmaktadır. C1 sınıfına ait olan ehliyetle ise 7,5 tona kadar olan kamyon ve çekiciler kullanılabilmektedir. C1E sınıfına ait olan ehliyetlerle ise 12 tona kadar olan kamyon ve çekicileri kullanmak mümkün olmaktadır.
D Sınıfı Sürücü Belgesi
2015 yılına kadar alınmış olan D sınıfı ehliyetler Tır ve Kamyon sürebilirken 2016 yılında yönetmelik değiştiğinden dolayı 2016 yılından itibaren alınan D sınıfları sadece otobüs kullanabilmektedir. B sınıfı ehliyetiniz Tır kullanabilmek için Önce C sonra CE sınıfı ehliyet almak gerekir.
3 adımda karavan için ehliyet konusunu özetleyelim:
750kg üstü çekme karavanlar için BE, CE ya da DE sınıfı ehliyet gerekli. Motokaravanlar için kamyon olarak geçmiyorsa B sınıfı yeterlidir. Araç kamyon sınıfında ise C sınıfı yani kamyon ehliyeti gereklidir.
Fabrikaya Hyundai H100 açık kasa kamyonet alacağız. Bildiğim kadarıyla arka tarafta yanyana ikişer tekerlek olmasına rağmen tek dingilli olduğu için B sınıfı ehliyet yetiyor.
Uzman Eğitmen kadromuz ile Operatörlük Belgelerinizi hızlıca almanızı sağlıyoruz. G Sınıfı Beton Mikseri Ehliyet ve Operatörlük Belgesi; Beton Mikseri İş Makinasını kullanacaklara verilir.
M sınıfı ehliyet sahipleri moped gibi 2 – 3 – 4 tekerlekli motorlu bisikletleri kullanabilirler.
A Sınıfı Ehliyet
35 kW ve üzeri güce sahip motosikletleri kullanma yetkisi verir. Ayrıca 2 tekerlekli motosikletler, güç ve ağırlık oranı 0,2'yi geçiyorsa A sınıfı sürücü belgesi ile kullanılabilirler. A sınıfı ehliyet yaş sınırı; 2 tekerlekli motosiklet kullanmak için 20, 3 tekerlekli motosiklet kullanmak için 21'dir.
Herhangi bir nüfus müdürlüğüne gitmek suretiyle başvuru ile D1 ehliyet süresi uzatılabilir. Tabii bu konuda yeniden gerekli fiziksel ve zihinsel sınav ile belgelerin tamamlanması gerekir. Zamanda bu konuda randevular internetten ya da Alo 199 üzerinden de alınabilir.
2016 yılından önce alınan E Sınıfı ehliyetinizi 28.04.1997 tarihinden önce alanlar TIR (çekici) kullanabilirler. Bu tarihten sonra E alanlar TIR kullanmak için mutlaka CE sınıfı ehliyete baş vurvaları gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri