Vücudun anne karnında başlayan omega 3 yağ asidi ihtiyacı, ömür boyu devam ediyor. Dolayısıyla sadece çocuklukta değil, yetişkinlikte de omega 3 takviyesi almak gerekebiliyor.
Balık yağı, bu yağ asitlerinin bir kaynağı olup, çeşitli sağlık faydalarına sahip olabilir. Balık yağı, düzenli olarak tüketilebilir ancak aşırı miktarda tüketilmemesi önerilir. Önerilen günlük miktar, genellikle 1-2 kaşık arasındadır.
Besinler aracılığıyla yeterli miktarda alınamayan Omega 3 eksikliği durumunda çeşitli problemleri beraberinde getiren bir yağ asidi türüdür. Her gün bu takviyeyi kullanmak, daha dinç ve genç kalmanızı sağlamaya yardımcı olacaktır. Omega 3 takviyesi ürünleri, genellikle günlük kullanıma uygun şekilde üretilmektedir.
Omega 3 kullanımı ise ürün türüne ve içeriğindeki Omega 3 yağ asitlerinin miktarına göre farklılık gösterebilir. Sözgelimi, 640 mg Omega 3 içeren kapsül formundaki gıda takviyesi günde bir kez bir kapsül şeklinde alınabilir. Kapsül, bir bardak su yardımıyla alındığında günlük Omega 3 kullanımı tamamlanmış olur.
İlgili 43 soru bulundu
Omega 3 kullanma saati günün her bölümünde kullanılabilmektedir. Ancak uzmanlar tarafından yemek saatleri sırasında alınması omega 3 takviyesinin daha fazla fayda sağlayacağı öne sürülmüştür. Özellikle sabah kahvaltısı ve akşam yemeklerinde omega 3 alımı vücut metabolizmasını hızlandırdığı öngörülmüştür.
Omega 3 yağ asitleri ve ayrıca D vitamini de içeren balık yağı takviyeleri hem çocuklar hem de yetişkinler tarafından kullanılmaktadır. Normal şartlarda sağlıklı beslenme ilkelerine göre omega 3 yağ asitlerinin vücuda yeterli miktarda alınabilmesi için haftada 2-3 gün balık tüketimi önerilir.
Kapağı açılan sıvı bir balık yağının en fazla 90 gün içinde tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Omega-3 hapı tok karnına, sabah ya da akşam tüketilmesi gerekir.
Krill yağı Canan Karatay tarafından da gündeme gelen bir takviyedir. Omega 3 açısından zengin olan bu yağ, kadın ve erkekler için önerilir. Ayrıca krill yağı Osman Müftüoğlu tarafından belirlenen önemli omega 3 tavsiyelerinde yerini alır.
Yetişkin dozu (toplam 1000 mg EPA+DHA) olan omega 3 ile birlikte 1000 ünite (25 mcg) D vitaminini beraber sunan bir ürün kullanmanız sağlığınızı korumada çok etkili olacaktır.
Balık yağının cilde faydaları saymakla bitmez. Omega-3 kullanımı cildin yumuşamasına yardımcı olur, cilde canlı ve parlak bir görünüm kazandırır. Cildin gençleşmesine ve ihtiyacı olan neme kavuşmasına yardımcı olur. Kırışıklık ve çizgilerin azalmasına yardımcı olur.
Omega yağ asitlerinin alınan dozu arasında denge kurmak çok önemlidir, yüksek seviyede kullanım vücutta yağ birikmesine neden olabilir.
Uzmanlar balık yağını tek başına ve aç karnına değil, diğer besinleri tüketirken almayı öneriyor.
Balık yağı aynı zamanda emilimi hızlandırmak, vücutta görülen etkilerini arttırmak gibi amaçlarla çeşitli kombinasyonlarda yani yanına farklı takviyeler de eklenerek kullanılabilir. Bu takviyelere örnek olarak kalsiyum, demir, A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini, C vitamini veya D vitamini verilebilir.
Bazı insanlar etkileri hemen hissederken, diğerleri için birkaç hafta veya ay gerekli olabilir. Omega 3 takviyesi almak, sağlık durumunu iyileştirmek için bir sihirli değnek değildir, ancak düzenli olarak tüketildiğinde sağlıklı yaşam tarzı için önemli bir unsurdur.
Omega-3 Yan Etkileri
Fazla miktarda omega-3 tüketimi ile oluşabilecek rahatsızlıklar genel olarak ağız kokusu, mide ekşimesi, mide bulantısı, baş ağrısı ve mide rahatsızlıkları olabilir. Omega-3 yağ asitlerinin damar içi viskoziteyi düşürerek kan akışkanlığının artmasına sebebiyet verebilir.
Möller's Omega-3 sıvı formu, kapağı açıldıktan itibaren ne kadar süre içinde tüketilmelidir? Möller's Omega-3 sıvı formlarının kapağı açılması itibariyle buzdolabında saklanması ve 3 ay içerisinde tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Ürün puanlamalarına ve satış oranına göre değerlendirildiğinde en iyi balık yağı sıralamasında ilk üçte, Neptüne Krill Oil 30 Kapsül, Neptüne Fish Oil Omega-3 30 Kapsül, New Life Efa Super Omega 3 1200 45 Cap yer almaktadır.
Omega-3 takviyesi seçerken EPA/DHA oranının 3/2 ve katları olmasına dikkat edin. Bu oran ne kadar yüksekse, omega-3 takviyesinin kalitesi de o kadar iyidir. Omega-3 takviyesi Trigliserid formunda olmalıdır. Etil ester formundaki omega-3 ürünleri insan sağlığı için uygun değildir.
* 100g ve 100kcal yumurtada EPA ve DHA miktarı en az 40 mg dir.
Ancak balık yağlarının vücudumuzun ihtiyacını karşıladığı asıl madde omega-3 yağ asididir. Bu nedenle yaz-kış balık yağı tüketimi gereklidir.
Balık yağını ne zaman almaya karar vermiş olursanız olun, her gün düzenli bir şekilde o zaman diliminde mutlaka alın. Çünkü balık yağının potansiyel olumlu etkilerinden faydalanmak için uzun süreli bir kullanım gereklidir. İlk kullanmaya başladığınız zamanlarda hemen olumlu etkilerini göremezsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri