Patateslerini her zaman karanlık bir yerde, 20 derecenin altında, güneş ışığı almayan ve kuru bir yerde saklamalısın. Patatesler başka sebze ya da meyvelere temas etmemeli, mümkünse çuval, sepet ya da da kutu içinde saklanmalıdır.
Patateslerin tomurcuklanmasını önlemek için, serin, karanlık ve hava alabilen bir ortamda muhafaza edin. Eğer kileriniz yoksa, patatesleri evin en az ışık alan odasında muhafaza edebilirsiniz. Patatesleri haftada bir kez kontrol edin. Eğer içlerinde tomurcuklanmaya başlayan varsa, hemen diğerlerinden ayırın.
Bütün halinde soyulmuş patates buzdolabında soğuk suda üzeri kapalı bir şekilde en fazla 24 saat bekletilebilir. Bir iki damla limon suyu veya sirke ile kararmaları önlenebilir. Patatesin kesildikten sonra kararması veya pembeleşmesi zararlı bir durum değildir.
Patates ve soğanlar birbirinden farklı yerlerde saklanmalıdır. Aynı poşet veya kutuda saklanmamalı. Birlikte muhafaza edildiklerinde etkileşime girerler ve soğanların erken bozulmasına sebep olur. Aynı şekilde buzdolabı da soğan saklamak için uygun değildir.
En çok yapılan hata soğanların patateslerle birlikte saklanmasıdır. Bu etkileşim soğanların erken bozulmasına sebep olur. Aynı şekilde buzdolabı da soğan saklamak için uygun değildir. Soğanları evinizin serin ve güneş görmeyen bir yerinde, çok nem olmayan bir ortamda saklamalısınız.
İlgili 19 soru bulundu
Burada en önemli püf noktası patateslerin çok fazla haşlanmaması. Ardından kağıt havlu yardımıyla patateslerin üzerinde suyu alıp kuru hale getirin. Kuru hale getirdikten sonra buzdolabı poşetlerine aktarıp buzlukta saklayabilirsiniz. Bu şekilde oldukça uzunca bir süre tazeliklerini koruyacaklardır.
The Mirror gazetesinin ajansın internet sitesinden aktardığı bilgiye göre; buzdolabına konmaması gereken en kritik yiyecek patates. Çünkü buzdolabında saklandığında, patatesin içindeki nişasta şekere dönüşüyor.
Buzdolabında saklanan patatesin içindeki nişasta şekere dönüşüyor. Patates pişirildiğinde veya kızartıldığında ise şeker, aminoasit asparajin ile birleşiyor ve zararlı olduğu düşünülen 'akrilamid' kimyasalı üretmeye başlıyor.
Çünkü patatesler soyulduğu andan itibaren mikroorganizmalar üreterek kararmaya başlar. Bu kararmayı engellemek için soyulmuş patatesi bol yağ ve tuz ile kaplamak gerekir. Bu şekilde hem buzlukta hem dolapta saklanabilir. Buzlukta hava almayacak şekilde uzun süre dolapta ise 3 ila 4 güne kadar saklanabilir.
Bu da renginin ve lezzetinin bozulmasıyla sonuçlanır. Soğan: Soğanların da patates gibi kuru, serin ve karanlık bir yerde tutulması gerekir. Ama bu patateslerin yanı olamaz.
Patateslerini her zaman karanlık bir yerde, 20 derecenin altında, güneş ışığı almayan ve kuru bir yerde saklamalısın. Patatesler başka sebze ya da meyvelere temas etmemeli, mümkünse çuval, sepet ya da da kutu içinde saklanmalıdır.
1- Patatesin raf ömrü
Çiğ patates oda sıcaklığında 1 haftadan 1 aya kadar çürümeden kalabilir. Daha soğuk, kiler gibi ortamlarda biraz daha uzun süre dayanabilir. Pişirildikten sonra patatesin buzdolabında dayanma süresi ortalama 4 gündür. Buzlukta saklandığında ise bu süre 1 yıla kadar uzayabilir.
Soğuk depolarda tohumluk patates 2-4 derece arasında saklanırken, diğer patates türleri 4-10c arasında korunmaktadır. Ancak soğuk depolamada sıcaklık ve rutubet kontrollü kadar karbondioksit kontrolü de önemlidir.
Genelde bol bol alınıp yakın ya da aynı yerde saklanan soğan, sarımsak ve patates üçlüsünü artık birbirinden ayırma zamanı. Patateslerinizin daha uzun süre sağlıklı kalmasını istiyorsanız onları soğan ya da sarımsaklarla aynı kutunun içinde ya da yan yana kutularda saklamamalısınız.
Eğer patateslerinizi uzun vadede muhafaza etmek istiyorsanız plastik poşet kullanmamalısınız. Balkonunuzdaki patatesleri eğer mümkünse temiz bir çuvala doldurabilirsiniz. Çuvalın yanı sıra karton kutular da patateslerinizi balkonda muhafaza edebilmeniz açısından oldukça idealdir.
Patatesin güneşin altında uzun süre beklemesiyle birlikte renginin sarıdan yeşile dönmeye başladığını fark etmişsinizdir. Bu yeşillenme, patatesteki klorofil maddesinin arttığını ve solanin üretilmeye başlandığının göstergesidir. Solanin, patates çiçeğinde çok yoğun bir şekilde bulunan kimyasaldır.
Normal patatese oranla filizlenmiş patates, pek de o kadar sağlıklı değildir. Patates filizlendiğinde, içindeki nişasta şekere dönüşür. Eğer patatesin sadece belli bir bölümü filizlenmişse, o bölüm atılarak geri kalanı yenilebilir. Ancak patates küçülmüş ve kırışmışsa yenmemesi tavsiye edilir.
Patates bitkisine bakteri yaralardan girer. Bakterinin hücreleri parçalamasıyla patates yumrusunda sulu ve yumuĢak bir çürüklük oluĢur. Bakteriler kıĢı toprakta, toprağa karıĢmıĢ yumru ve bitki parçaları üzerinde geçirir. Hastalık önce tarlada kendini belli eder.
Nem ve sıcaklık değişimini sevmeyen bu gıda maddeleri bir arada değil mutlaka ayrı yerlerde ve serin, kuru bir yerde muhafaza edilmelidir.
Kabukları soyulmuş bütün patates için ortalama 30 dakika pişirme yeterli olacaktır. Küp küp doğranan ve daha ufak boyuta sahip olan patatesleri haşlamak için ise 15 dakika idealdir. Püre için kabukları soyulan ve serbest doğranan patatesleri ise; orta ateşte yaklaşık 20 dakika pişirmeniz gayet uygundur.
Soğanı saklamak için en uygun ortam, serin ve karanlık yerlerdir. Soğanları çuvala koyarak serin, kuru ve güneş görmeyen bir alanda aylarca muhafaza edebilirsiniz. Ancak çuvalın içinde saklarken, betonla temas etmemesine özen gösterin. Serin bir yerde hafif kokulu soğanı, 1-2 aya kadar saklayabilirsiniz.
Patates taze olarak satın alındığında toprak ve cevizimsi bir kokusu olur. Patates çok bekletilmişse ve küf kokuyorsa bu da patatesin bozulduğu anlamına gelir. Patatesin çürüdüğünü her zaman görüntüsünden anlayamazsanız. Çünkü patatesler bazen içeriden çürümeye başlayabilir.
Sirkeli ve Soğuk Suda Bekletme
Patatesler dilimlenirken yumuşar ve içerisindeki nişastayı salar bu durum patatesleri kızartırken çıtır çıtır olmasını engellemektedir. Bu durumu önlemek için doğradığınız patateslerinizi soğuk suyun içerisine aktarın ve üzerine birkaç damla sirke damlatın.
Patateslerinizi kullanırken dilediğiniz kadarını alıp deri kalanını tekrar dondurucuya kaldırabilirsiniz. Dondurduğunuz patateslerinizi 6 aya kadar saklayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri