Omuz ağrıları için hastanelerin Fizik Tedavi bölümlerinde yer alan doktorlar ilgilenmektedir. Fizik tedavi bölümünde yer alan doktorların, tedavi süreçleri ile ilgili muayene ve belirli rahatsızlığın belirlenmesi sürecinde, hastalara yardımcı olmaktadır.
Bu yırtılmaların hangi derecede olduğu tedavi açısından çok önemlidir. Hangi derecede olduğu ise muayene ve çekilen omuz MR'ları ile belirlenmektedir. Bu noktada omuzunda ağrı hisseden veya hareket kısıtlılığı yaşayan hastaların mutlaka bir ortopedi hekimine başvurması gerekmektedir.
Tam kat omuz kas yırtığı kendiliğinden iyileşmez. Omuz eklemi fonksiyonlarını sağlamak için bu yırtıklarda ve bazı kısmi yırtıklarda cerrahi tedavi gereklidir. Yaşlı hastalar ve cerrahi riski yüksek olan hastalar bu grup dışında tutulabilir.
Kemik kırıklarında, kas yırtılması, kas kanamalarında, röntgende sonuç vermeyen gizli kırıkların tespitinde ve doğuştan ya da sonradan gelişen damar hastalıklarında mr yöntemine başvurulabilir.
Röntgen grafileri ile kemik yapının durumu, kas içi kireç birikmesi alanları (kalsifik tendinit) ve omuz ekleminde aşınma/eskimenin varlığı araştırılır. Omuz çevresi kas yırtıklarının tanısında en değerli yöntem manyetik rezonans görüntüleme (MRG) dir.
İlgili 43 soru bulundu
Omuz kası yırtığı başlangıçta bulgu vermeyebilir. Ancak yırtık ilerledikçe omuz bölgesinde ağrı görülmeye başlar. Bu ağrı başlangıçta hareket ile oluşur. Sorun büyüdükçe istirahatte özellikle geceleri, uykudan uyandıran ağrı oluşur.
Her omuz yırtığı ameliyat gerektirmeyebilir. Kısmi yırtığı olan hastalarda konservatif tedavi tercih edilebilir. Kısmi yırtığı olan ancak konservatif tedaviden fayda görmeyen hastalarda ve geniş ve tam kat yırtığı olan hastalarda cerrahi tedaviye başvurulabilir.
Omuz Yırtığının Belirtileri Nelerdir? Klinik olarak genellikle kolun dış kısmına vuran ağrıyla karakterizedir fakat ağrı, kulak seviyesinden el parmaklarına kadar uzanabilmektedir. Genellikle hastaları yırtıklarda doktora götüren en önemli bulgu gece ağrısıdır.
Çünkü genelde kas yırtılmaları hayati bir tehlike taşımadığı için insanlar arasında pek ciddiye alınmaz. Fakat ileri düzey kas yırtılmaları fonksiyon kayıplarına yol açabilir. Bu da yırtılmanın gerçekleştiği kasın bir daha kullanılamaması anlamına gelir.
Kas yırtılması meydana geldiğinde hızlı bir şekilde tedavi uygulanması gerekmektedir. Aksi halde kas yırtılması ilerleyebilir ve yırtılmanın meydana bölgede hareket kısıtlılığı meydana gelir.
Hastalığın geçmişine göre omuz yırtığı ortalama 6 hafta sürer. Özellikle bu sürede doku ile kemiğin iyileşme ve kaynaşma süreci olur. Hekimin tedaviye başlamasının ardından hastanın hastalık öyküsüne bağlı olarak bu süre artabilir. Omuz yırtığı ciddi bir rahatsızlık olduğu için kendiliğinden geçmez.
Günlük hayatı etkileyerek hareket kısıtlılığına neden olan omuz eklem ağrıları, altında tendon ve kapsül yırtıkları sorunlarını barındırabiliyor. Tedavi edilmeyen yırtıklar ise uzun vadede eklemde kireçlenme ve fonksiyon kayıpları ile sonuçlanabilir.
Kas yırtığının tanısında ultrasonografi yardımcı olur. Günümüzde en sık kullanılan tanı yöntemi manyetik rezonans görüntülemedir (MRG). MRG ile yırtığın derecesi, tutulan kasların sayısı, omuzdaki aşınmanın miktarı ve komşu eklemlerin durumu ayrıntılı olarak belirlenebilir (Resim 1).
Kas ağrısı darbe almaya ve yaralanmaya bağlı olarak gelişmiş ise, bu durumda ortopedi uzmanına başvurmak gereklidir.
Kas ağrılarında gidilmesi gereken bölüm dahiliye bölümüdür. Kas ağrıları, romatizmal hastalıkların öncüsü olarak bilindiği için dahiliye bölümü hızlı bir şekilde çözüm bulmaktadır.
Ağrının şiddetli ve hareket kısıtlılığının belirgin olduğu durumlarda eklem içi enjeksiyonlar yapılabilir. Bu dönemde ağrıyı arttırmayacak şekilde egzersizlere başlanması tavsiye edilir. Omuz kas yırtıklarının tedavisinde fizik tedavi yöntemlerinden de yararlanılır.
Kas yırtılması kendi kendine geçmez. Aksine yırtılan kası zorladıkça hastayı tedavi edilmesi zor bir sürece götürebilmektedir. Kas yırtığı fark edildiği anda cerrahi dışı işlemler ile tedavi planlanabilir ancak ihmal edildikçe cerrahi zorunluluğu söz konusu olabilmektedir.
Yırtılmanın olduğu kas ya da kasla ilgili eklem kullanıldığında ağrı ve hassasiyet, dinlenirken ağrı hissi, kızarıklık ve morarma, hareket kısıtlığı ve şişlik görülebilmektedir.
İçerisinde yüksek oranda C vitamini bulunan kivi, kas zedelenmesi ve yırtılması ile ortaya çıkan ağrıları geçirir.
Omuz artroskopisi operasyonu yaklaşık 1-2 saat sürer ve hastanın durumuna bağlı olarak hastane yatış süresi değişebilir. Ameliyat sonrası iyileşme süreci ise kişiye özeldir ve genellikle fizyoterapi desteği ile hızlandırılabilir.
İkinci derece kas yırtılmaları: Kas liflerinde meydana gelen daha şiddetli gerilmelerdir. İlgili kas dokusunun olduğu bölgede ağrı, şişme ve morarma olur. 2-3 gün dinlenme ve buz müdahalesi ile sorun birkaç gün içinde kendiliğinden geçer.
Küçük çaplı operasyonlarda 23 hafta sonunda iyileşme gözlenebilirken, daha büyük çaplı işlemlerde ise bu süre artabilir. Omuz yırtıklarında ise tahmini iyileşme süresi birkaç ayı bulmaktadır.
Omuz Yırtığı Ameliyatı Riskleri
Her cerrahi müdahalede olduğu gibi omuz yırtığı ameliyatında da birtakım riskler söz konusudur. Hastanın ameliyat sonrasında fizik tedaviye devam etmemesi ameliyatın başarısızlıkla sonuçlanmasına neden olmaktadır.
Bu gibi anlarda buz ile masaj yapmak iyi gelecektir. Buz kutusunu bir havluya sarıp omuz bölgesinde dairesel hareketler çizerek ağrı hissedilen bölgeye uygulayın. Buzun serinletici etkisi ile iltihaplar temizlenmeye başlayabilir. Uzun süredir devam eden omuz ağrıları için buz masajı etkili sonuç verecektir.
Bu işlemler; buz tedavisi, ısı tedavisi, esneme – germe hareketleri, masaj ve biberiye yağı karışımından oluşmaktadır. Buz ve ısı tedavileri kasların rahatlamasını ve gevşemesini sağlamaktadır. Ayrıca kompres uygulamaları kas yaralanmalarında da oldukça iyi sonuçlar vermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri