Evre 1 yaralanmada ligament gerilir ve kısmen yırtılabilir fakat kemikler birbirinden uzaklaşmaz. Evre 2 yaralanmada ligamentler yırtılır, ağrı ve şişlik olur. Evre 3 yaralanmada ise kemikler birbirinden uzaklaşır, köprücük kemiği yerinden çıkabilir.
Omzunda yırtık tespit edilen hastalarda öncelikle konservatif tedaviler uygulanmaktadır. Genellikle bunlar ilk planda istirahat, ağrı kesici ve fizik tedavi kısmından oluşmaktadır. Daha sonraki dönemde eğer bunlarla hastaların şikayetleri geçmiyorsa enjeksiyon tedavilerinin yanı sıra ameliyat önerilmektedir.
Kas yırtılması olan bölgede hareket kısıtı yaşanması çoğunlukla söz konusu değildir. Ancak bu bölgede şişlik oluşur ve şiddetli ağrılar buna eşlik eder. Liflerin kopması sebebiyle kaslarda zedelenmeler oluşur ancak kaslar oldukça fazla kanlanan bir dokuya sahip olduğundan iyileşmesi hızlıdır.
Omuz kası yırtığı başlangıçta bulgu vermeyebilir. Ancak yırtık ilerledikçe omuz bölgesinde ağrı görülmeye başlar. Bu ağrı başlangıçta hareket ile oluşur. Sorun büyüdükçe istirahatte özellikle geceleri, uykudan uyandıran ağrı oluşur.
Kas yırtılması kendi kendine geçmez. Aksine yırtılan kası zorladıkça hastayı tedavi edilmesi zor bir sürece götürebilmektedir. Kas yırtığı fark edildiği anda cerrahi dışı işlemler ile tedavi planlanabilir ancak ihmal edildikçe cerrahi zorunluluğu söz konusu olabilmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
Bu lif kopması kas yırtılması olarak tanımlanır. Kas yırtılmasının yaşandığı yerde lifler kanar ve bu kanamalar sonucunda ağrı ve şişlik meydana gelir. Kas yırtılmasının olduğu yerde ağrı hissedilir.
Omuz artroskopisi operasyonu yaklaşık 1-2 saat sürer ve hastanın durumuna bağlı olarak hastane yatış süresi değişebilir. Ameliyat sonrası iyileşme süreci ise kişiye özeldir ve genellikle fizyoterapi desteği ile hızlandırılabilir. Omuz artroskopisi genellikle lokal anestezi altında gerçekleştirilir.
Bu kapsamda hastanın sağlık geçmişi, yaşı ile mesleği de değerlendirilir. Omuz yırtığından şüphelenildiğinde radyolojik görüntüleme sistemlerinden yararlanılır. Hastalığın geçmişine göre omuz yırtığı ortalama 6 hafta sürer.
Günlük hayatı etkileyerek hareket kısıtlılığına neden olan omuz eklem ağrıları, altında tendon ve kapsül yırtıkları sorunlarını barındırabiliyor. Tedavi edilmeyen yırtıklar ise uzun vadede eklemde kireçlenme ve fonksiyon kayıpları ile sonuçlanabilir.
Omuz yırtığı tanısı ilk etapta fizik muayene ile konulur. Omuz yırtığı olabileceği düşünülen hastalardan röntgen ve MR istenerek tanı netleştirilir.
Kas yırtılması kendi kendine geçmez. Aksine yırtılan kası zorladıkça hastayı tedavi edilmesi zor bir sürece götürebilmektedir. Kas yırtığı fark edildiği anda cerrahi dışı işlemler ile tedavi planlanabilir ancak ihmal edildikçe cerrahi zorunluluğu söz konusu olabilmektedir.
Kaslar ve lifler yoğun bir şekilde gerilince kopma meydana gelir. Kopma sırasında vücuttan patlama tarzı bir ses duyma ihtimali de vardır. Üçüncü derece yaralanmalarda kas ve lifler işlevlerini yerine getiremez. Ayrıca şiddetli ağrının yanı sıra hem şişlik hem de tende renk değişikliği gibi durumlarda görülür.
Omuz ağrıları için hastanelerin Fizik Tedavi bölümlerinde yer alan doktorlar ilgilenmektedir. Fizik tedavi bölümünde yer alan doktorların, tedavi süreçleri ile ilgili muayene ve belirli rahatsızlığın belirlenmesi sürecinde, hastalara yardımcı olmaktadır.
Omuz Yırtığı Ameliyatı Riskleri
Her cerrahi müdahalede olduğu gibi omuz yırtığı ameliyatında da birtakım riskler söz konusudur. Hastanın ameliyat sonrasında fizik tedaviye devam etmemesi ameliyatın başarısızlıkla sonuçlanmasına neden olmaktadır.
Kas ağrısı darbe almaya ve yaralanmaya bağlı olarak gelişmiş ise, bu durumda ortopedi uzmanına başvurmak gereklidir.
Tam kat omuz kas yırtığı kendiliğinden iyileşmez. Omuz eklemi fonksiyonlarını sağlamak için bu yırtıklarda ve bazı kısmi yırtıklarda cerrahi tedavi gereklidir.
Gece ağrısı etkilenen tarafa yatmakla daha da belirgin hale gelir. Ağrı omuzdan başlayıp kolun üst tarafına doğru ilerler, yanıcı sızı şeklindedir. Kolu yukarı kaldırma sırasında artar. Rotator kılıf yırtığı kasın bir bölümünü ilgilendiriyorsa kısmi, tamamını ilgilendiriyorsa tam kat olarak adlandırılır.
Kimlere Uygulanır? Her yaş grubunda omuz bölgesinde yırtık meydana gelebilir. Yapılan ağır hareketlere bağlı olarak omuzda meydana gelen yırtıklık için operasyon da herkese uygulanabilir. Ancak daha çok ileri yaş seviyesinde ortaya çıktığı takdirde, ameliyat en önemli tıbbi müdahaledir.
İçerisinde yüksek oranda C vitamini bulunan kivi, kas zedelenmesi ve yırtılması ile ortaya çıkan ağrıları geçirir.
Kol hareket ettirilmeye çalışıldığında şiddetli ağrı hissedilmesi. Omuzdaki yuvarlak görünümün yerini kare benzeri köşeli bir görünüme bırakması Kol kemiğinin üst kısmının omzun önünde deri altında bir yumru ya da şişliğe neden olması Omuzda morarma ve şişme.
Erken dönemde aralıklı soğuk uygulama ve beraberinde ağrı azaltıcı ve iltihap giderici ilaç tedavileri uygulanabilir. Ağrının şiddetli ve hareket kısıtlılığının belirgin olduğu durumlarda eklem içi enjeksiyonlar yapılabilir. Bu dönemde ağrıyı arttırmayacak şekilde egzersizlere başlanması tavsiye edilir.
Ağrının şiddeti ve hareket kısıtlılığının dikkat çekici olduğu hallerde eklem içi enjeksiyonlar yapılabilir. Bu dönemde ağrıyı arttırmayacak şekilde egzersizlere başlanması tavsiye edilir. Omuz kas yırtıklarının tedavisinde fizik tedavi yöntemlerin de faydalanılır.
Günlük hayata, iş ve spor yaşamınıza erken dönmenizi sağlar. Omuz artroskopisi uygulanan hasta genellikle ameliyat sonrası 1 gece hastanede kalır. Hasta taburcu edildikten 7-10 gün sonra fizik tedavi süreci başlar ve yaklaşık 6-8 hafta devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri