Vücudun en hareketli eklemi olması nedeniyle çıkıklara yatkın olan omuz ekleminde en yaygın görülen çıkık türü, antero olarak da adlandırılan ön çıkıklardır. Çıkan omuz yerine yerleştirildikten sonra iyileşme süresi yaklaşık olarak 12-16 hafta aralığındadır.
Spor yaparken ya da basit kazalar esnasında omuz çıkığı yaşanabilir. Özellikle 18-30 yaş arası gençlerde ve sporcularda sıklıkla karşılaşılan çıkık omuz tekrarlayabiliyor. Yaşlılarda ise çok nadiren omuz çıkığı vakaları yaşanıyor.
Omuz çıkığının belirtileri nelerdir? Omzunuzun yerinden çıkacağı endişesinin duyulması, kolun yukarıya doğru hareket ettirilmeye çalışılmasıyla ağrı duyulması, omuzda hareket esnasında takılma ve sürtünme hissi, omuz ekleminde şekil bozukluğu meydana gelmesi ve omuzda güçsüzlük omuz çıkığı belirtileridir.
Omuz çıkığı genellikle açık olan kol üzerine düşme sonucu meydana gelir. Bu yaralanma tipi özellikle kayak, basketbol ve futbol gibi hızlı sporlar esnasında görülür. Farklı spor dallarında da benzer düşmelerde ya da çarpışmalarda omuz çıkığı meydana gelebilmektedir.
Omuz çıkığı rahatsızlığının tekrarlama durumu ilk müdahale ve sonrasında yapılan tesbitten bağımsızdır. Günümüzde çıkık ilk kez oluyorsa oturtulduktan sonra 2 hafta basit bir kol askısı sonrasında fizik tedavi önerilmektedir. Tekrarlayan çıkıklarda omuz tesbiti sadece ağrı geçene kadar verilir.
İlgili 17 soru bulundu
Bu şekilde hastanın omuzunun daha fazla hasar görmesi engellenir. Bazı durumlarda omuz tam çıkmaz ve kendiliğinden yerine oturabilir. Çıkıp kendiliğinden yerine otursa bile ileri yönelik sakatlık olmaması için mutlaka en kısa zamanda uzman bir ortopedi doktoruna başvurulması gerekir.
Çıkık Röntgende Belli Olur Mu? Çıkık Belirtileri arasında yoğun ağrı, şişlik ve fonksiyon kaybı bulunmaktadır. Ancak çıkık ile kırığı ayırt etmek bazen bir doktor için bile zor olabilmektedir. Dolayısıyla mutlaka bir röntgen çekilmesi gerekir.
Bu durum belirgin semptomlarla kendini gösterir. Omuz çıkması belirtileri arasında şunlar yer alır: Kolun hareket ettirilememesi. Kol hareket ettirilmeye çalışıldığında şiddetli ağrı hissedilmesi.
Son derece ağrılıdır ve hasta kolunu oynatamaz omuz ekleminin olduğu bölge boş gözlenir. Nadiren diğer yönlere de çıkık oluşabilir. Her yaşta gözlenebilir ve beraberinde kırık, damar, sinir yaralanmaları gözlenebilir.
Özellikle gece omuz üzerine uzanılması ile açığa çıkan ağrı, günlük fiziksel aktiviteleri gerçekleştirirken ağrı ve hareket kısıtlılığı yaşanması, kolun omuzdan yukarı seviyede kaldırılması (perde çekerken, saç tararken, sırta uzanırken) sonucunda açığa çıkan ağrı; omuz tendon yırtıklarının başlıca belirtileri ...
Omuz çıkığının ameliyatsız tedavisini, eğer çıkık uygun ise, belli manevralar ile yerine oturtma oluşturur. Omuz çıktığının yönü belirlendikten sonra belli manevralarla yerine yerleştirilebilir. Bu işleme “omuz çıkığı redüksiyonu” denir.
Omuz yırtığı tanısı ilk etapta fizik muayene ile konulur. Omuz yırtığı olabileceği düşünülen hastalardan röntgen ve MR istenerek tanı netleştirilir.
Omuz Yırtığının Belirtileri Nelerdir? Klinik olarak genellikle kolun dış kısmına vuran ağrıyla karakterizedir fakat ağrı, kulak seviyesinden el parmaklarına kadar uzanabilmektedir. Genellikle hastaları yırtıklarda doktora götüren en önemli bulgu gece ağrısıdır.
Eklemlerde kireçlenme, dolaşımda bozukluk, boyun fıtığı, yumuşak doku hasarı, omuz eklemi sorunları ve sinir sıkışması ve iltihap oluşumu sol omuz ağrısının yaygın nedenleridir. Bununla birlikte sol omuzda aniden hissedilen ağrı bazen kalp krizi belirtisi de olabilmektedir.
Omuz ağrısı, hareket kısıtlılığı ve gece ağrılarına bağlı olan oluşan uyku bozuklukları omuz kas yaralanmalarının en sık görülen belirtileridir. Omuz ağrısı özellikle gece etkilenen omuz üzerine yatmakla artar. Ağrı omuzla dirsek arasındadır.
Çıkıklar çok ağrılı olabilir ve etkilenen eklem bölgesinin dengesiz veya hareketsiz olmasına neden olabilir. Çıkıklar ayrıca çevredeki kasları, sinirleri ve tendonları (eklemdeki kemikleri birbirine bağlayan dokular) zorlayabilir veya yırtabilirler. Bir çıkık için daima tıbbi tedavi alınması gerekir.
Profesyonel ortopedi cerrahları, çıkık eklemleri teşhis etmek için çeşitli görüntüleme teknikleri kullanır. Ek olarak, eklemde oluşan şişlik, ağrı, sınırlı hareket, eklem bozuklukları veya buna bağlı eklem fonksiyon kaybı, çıkığın belirtileridir.
Ağrı Kesici İlaç: Çıkık yerine oturtulduktan sonra kemiklerde bir süre ağrı veya sızı gibi durumlar görülebilir. Buna bağlı olarak hasta ağrı kesici ilaçlar kullanarak ağrısını hafifletebilir.
Çıkık bir eklem acil bir durumdur ve tıbbi yardım isteyin. Tedavi, hangi eklemin yerinden çıktığına ve yaralanmanın ciddiyetine bağlıdır. Çıkık, düzgün bir şekilde yeniden konumlandırıldığında, genellikle birkaç hafta içinde tekrar işlev görecek ve tekrar hareket edecek hale gelir.
Bunun için hastanelerin Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon (fizik tedavi) bölümüne/doktoruna başvurmanız gerekir.
Üç defadan fazla omuzu çıkan kişilerde "alışkanlık yapmış çıkık" (Habituel) tanısı konur.
Tekrarlayan omuz çıkığı, her çıkıkta eklemi oluşturan kıkırdak yüzeylere zarar verir. İlerleyen kıkırdak hasarı omuz ekleminde ciddi tahribata ve artrit denilen ağrılı , hareket güçlüğü olan bir eklem gelişmesine neden olur.
Kırık ve Çıkık Nasıl Anlaşılır? Kırık bölgesinde şişlik, morluk ve etkilenen bölgeyi hareket ettirememe de kırığın belirtilerinden bazılarıdır. Çıkık semptomları, olaydan sonra bir süre sınırlı hareket açıklığı, bölgede ağrı ve hassasiyet ile ortaya çıkar.
Çatlak olan kemikte, hasarın oluştuğu anda bir şişlik meydana gelmez fakat ilerleyen saatlerde şişlik kendisini gösterir. Çatlağın meydana geldiği bölgede darbe izi oluşur. Yavaş yavaş başlayan ağrı şiddetini artırarak bölgede uyuşma hissinin oluşmasına neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri