Soruyu soran arkadaşın içi rahat olsun, amortisör değişiminde rot ayarı vs. gerekmiyor...
Amortisör değişiminde üst tablalara veya takozlara dokunulmazsa rot bozulmaz hocam.
Tabla(salıncak) değişiminden sonra rot ayarı muhakkak yapılmalı.
Rot balans ayarının lastik takıldığında her zaman yapılması gerekir. Tekerleğiniz örneğin bir kaldırım taşına çarptıysa, jantınız hasar görmüş olabilir ve tekerleğin dengesinin yeniden ayarlanması gerekebilir.
Rot ayarı bozuk araçlarda direksiyon doğrultusu ile tekerlek doğrultusu arasında fark oluşmasına yol açar. Bundan dolayı tepkime süresi düşer ve sürüş güvenliği konusunda tehlikeler meydana gelebilir. Bunun yanı sıra rot ayarının doğru olmaması lastik ve direksiyon sistemlerine de büyük ölçüde zarar verir.
İlgili 33 soru bulundu
Araç güvenliğinizi artırmak için yılda iki kez lastik değişimlerinde veya yeni lastik satın aldığınızda aracınızın rot ayarı ve balans ayarını yaptırın.
Bu sebeple boşluğu farkedildiğinde araç bir an önce gerekli servise gösterilmelidir. Bozulan parçalar yenileriyle değiştirilir. Sonra araç Rot – Balans ayarına gider.
Binek araçlar için teker sökme, takma, balans ve rot ayarı işlemleri ortalama 200 ile 500 TL dolaylarında seyir etmektedir. SUV, 4x4 gibi araçlarda yapılacak rot balans ayarları için ise yaklaşık olarak 500 ile 800 TL dolaylarındadır.
Lastiklerin Titreşim Miktarı
Direksiyon simidinde oluşan titreşim farklılıkları, arabalarını uzun zamandır kullanan sürücüler kolaylıkla hissedebilir. Sürüş esnasında direksiyonun her zamankinden daha fazla ya da anormal şekilde titremesi, rot balans ayarında bir sorun olduğunun sinyalini veriyor olabilir.
Hissedeceğiniz ve duyabileceğiniz belirtiler;
Ani kalkış ve frenlemelerde tekerlerden gelen tık sesi ve ileri geri oynuyor hissiyatı. Çukurlara giriş ve kasislerden geçişlerde bozuk olan taraftan gelen gıcırtı veya lokurtu sesleri. Tek taraflı ya da çift taraflı bozulmalarda aracın sağa sola çekmesi.
Rotil Ne İşe Yarar? Araçların ön süspansiyonunda yer alan rotiller, tekerleklerin bağımsız olarak yukarı ve aşağı yönlü hareket etmesini sağlar. Aynı zamanda, sola veya sağa doğru dönüşe de destek verir.
Direksiyonun Titremesi. Direksiyon titremesi gibi konforsuz bir durum ile karşılaştıysanız rotil tamamen bozulmuş olabilir. Çünkü rotiller aşındıkları zaman aracın direksiyonunu dahi titretebilir. Konforlu şekilde tutabildiğiniz direksiyon bu olaydan sonra sertleşmeye başlamış olabilir.
Amortisör Arızası Belirtileri
Bu belirtiler arasında aracın süspansiyon sisteminin sıklıkla sıkışması, sarsıntılı bir sürüş, direksiyonun titreşmesi gibi durumlar sayılabilir. Eğer bu tür belirtiler fark edilirse amortisörlerin kontrol edilmesi ve gerektiğinde değiştirilmesi önemlidir.
Otomobilin süspansiyonlarının sertleşmesi, çukurlu veya tümsekli yollarda tekerleklerden gelen tıkırtı veya gıcırtı sesleri amortisör takozu arızalarının belirtileri olabilir. Bu parçanın arızalanması ile otomobil tekerinin şasi ile olan bağlantısı zarar göreceğinden aracın yol tutuşu da bozulacaktır.
* Amortisörlerin bozulması durumunda lastikler farklı yerlerden dengesiz aşınır. Araçta sarsıntıya yol açar. * Ön amortisör patladığında, aracın far ayarı bozulur ve güvenli görüş ortadan kalkar. * Patlak amortisörler lastiğin yola teması dengesizleştirir, aracınızın yol tutuşu zayıflar.
Bazı sürücüler kontrol ve ayarlamayı yılda 1 kez yaptırmayı tercih edebilirler. Ancak aracın kullanım sıklığı bu süreçte oldukça önemlidir. Sık ve uzun saatler kullanılan araçların rot-balans kontrolü yılda en az 2 kere yapılmalıdır.
Ön takım arızası nasıl anlaşılır? Sürüş esnasında; aracın ön kısmından gelen olağan dışı bir ses, aracın direksiyonundaki titreme , virajlarda savrulma, fren sisteminin daha geç çalışması ya da aracın kontrol dışı sağa sola çekmesi ön takımı oluşturan parçalardan birinin arızalı ya da aşınmış olduğunun işaretidir.
Aracın direksiyon mafsalını tekerleklere bağlayan rot ayarı; çukur, tümsek ve çeşitli engebelerden geçilmesi ile çarpma gibi durumlar sonucunda bozulur.
Rot Ayarı Nasıl Yapılır? EUROMASTER teknisyenleri, servise gelen tüm araçların rot ayarını kontrol ederler ve gerekli görürlerse aracınıza rot ayarı yapılmasını önerirler.
Ayrıca lastiklerin düzensiz aşınmasının yanında, süspansiyon, direksiyon aksamları ve araç rulmanlarının da erken aşınması da önlenmiş olur.
Bir teker diğerine göre dengesiz aşınmış olabilir. Elektrik destekli direksiyonsa bir yazılım değişikliği de gerekiyor, aksi halde balans tutmuyor. Klasik hidrolikse arka tekerlerden olabilir arkadaşın dediği gibi. CODELINK direksiyon açı sensör sıfırlama, lastik rotasyonu gibi nedenler akla geliyor.
Rot Ayarı Bozuksa Ne Olur? Rot ayarının bozuk olması, aracın ön tekerleklerinin toe-in açılarının çok fazla olması, eşit olmaması veya çok az olması durumudur. Tekerleklere çok fazla toe-in açısı (içe kapanıklık) verilirse, lastikler düzensiz aşınır (iç yüzeyleri (iç omuz kısımları) fazla aşınır.
Tamir edilemeyen bir yapıya sahip olan rotiller, herhangi bir arıza durumunda değiştirilmesi gerekir. Zamanla aşınarak korozyona uğrayan rotil, boşluk yapabilir. Oluşan boşluk, araçta ses yapmasına neden olur. Zamanla tekerleğin denge açısı bozulur; araç dikey olarak orantılı durmaz ve yolda çekme yapar.
Arızalı rotil değişmezse ne olur? Rotil ufak bir bağlantı parçası olmasına rağmen çok stratejik öneme ve konuma sahip kilit noktalarda bulunur. Bir bütünün bağlantı parçası olmak ve arıza yapmak sistemin kalanına zarar verecek ve sürüş güvenliğinizi tehlikeye atacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri