Öncelikle hemen belirtelim ki farklı ebatlardaki lastikler araç muayenesinde geçmez. Üretici firma tarafından opsiyon olarak kullanılan değerler, TÜVTÜRK tarafından izin verilen ebatlar dahilinde olduğu için kabul görmektedir.
Öncelikle kolayca tahmin edebileceğiniz bir noktayı hatırlatarak başlayalım. Türü ve tekerlek sayısı fark etmeksizin aracınızda eksik lastik varsa araç ağır kusurlu sayılır. Dolayısıyla muayeneden geçemez. Buna ek olarak lastiklerin dış iskeleti ve yüzeyinin ne durumda olduğu da önemlidir.
Aracın ön tarafında daha az yol tutuş hakimiyetine alışmış olan sürücü, bu durumda zorlanacaktır. Kaygan bir yolda, arka taraf, ön tarafa göre daha az yol tutuş sergileyecektir. Bu şekilde sürücünün, arka tarafı kontrol etme şansı kalmayacaktır. Bu durum aracın yoldan çıkmasına (spin atmasına) sebep olacaktır.
Yönetmelik, aracınızın üreticisi tarafından önerilen ebatlara sahip olmaları ve aynı aks üzerinde birbirinin aynı lastiklerin takılı olması şartıyla, aracınızın ön ve arka akslarında farklı marka veya modelde lastik kullanılmasına müsaade ediyor.
Aynı aks üzerinde farklı ebat lastik bulunması ağır kusur sayılır. Yönlü lastiklerin dönüş yönü hatalı ise ağır kusur sayılır. Lastiğe batmış yabancı cisimler var ise ancak kullanılamaz duruma gelmemişse hafif kusur olarak kayda alınır.
İlgili 44 soru bulundu
Tek bir lastiğin farklı olarak kullanılması veya farklı diş derinliğine sahip olması sonucu frenleme aracın tek bir tarafında daha iyi veya kötü olması ile sonuçlanabilir. Farklı mesafelerde durmaya çalışan lastikler sonucu araç dönme eğilimine girebilir. Bu dönme eğilimi sonucu ise araç savrulabilir.
Araç muayenesi esnasında lastik üretim tarihine bakılmaz, muayene de lastik üzerinde yapılacak kontroller aşağıdaki linkte açıklanmıştır. Araba lastiklerinde raf ömrü 10 yıl araca takıldıktan sonraki ömrü 5 yıldır.
İyi bir yol tutuş sağlayan yönlü lastiklerin rotasyon sürecine dikkat edilmelidir. Lastik rotasyonu yapılırken lastiğin montaj yönü göz önüne alınarak işlem gerçekleştirilir. Yönlü veya asimetrik lastiklerde çapraz uygulama yapılması tavsiye edilmez. Ön lastikleri arkaya alınmalı ve ön kısma yeni lastik takılmalıdır.
Lastiklerin, aracın kullanım kitapçığında belirtilen rotasyon düzenlerini izleyerek periyodik olarak yerleri değiştirilmelidir. Lastiklerinizin yerlerini yaklaşık her 8.000 km ila 10.000 km arasında değiştirmeniz önerilir.
Eğer tek lastik değişimine mecbursanız
Diş derinliği benzer olan lastikleri sağ ve sol taraflara takarak çekişi ve yol tutuşu dengeleyebilirsiniz. Bir de diğer üç lastik yaz veya kış lastiği ise alacağınız yeni lastik de aynı tipte olmalı. Arkadakiler yaz lastiği öndekiler kış lastiği gibi bir çeşitlilik olmamalı.
Lastiğin bir tarafında aşırı aşınma veya yamalı, düzensiz lastik aşınması şekli, aracın süspansiyonunda sorun olduğunu gösterebilir. Bu tür bir aşınma, mekanik düzen ayarı veya tekerleğin kamber geometrisi yanlış olduğunda veya burç ya da amortisör gibi süspansiyon bileşenleri kötü durumda olduğunda ortaya çıkabilir.
Aracın ağırlığına, uzunluğuna ve taşıma kapasitesine göre değişmekle birlikte genellikle 34 Psi ve 38 Psi basınç değerlerinde lastik dolumu yapılması önerilir. Sürücü ve önde tek yolcu ya da sadece sürücü şeklindeki normal sürüşlerde 205 55 R16 lastik hava basıncı önlerde 36 Psi ve arkalarda 34 Psi şeklinde olmalıdır.
Lastik yanak yüksekliğini azaltmak aracın yoldaki bozukluklardan daha fazla etkilenmesine neden olur. Bunun sonucunda aracın konforu azalır ve aracın yürüyen aksamı daha çabuk bozulabilir. Ayrıca sert kasis ve çukurlara hızlı girilmesi durumunda lastik yarılmaları ve jant kırılmaları da meydana gelir.
Hiç bir şey olmaz. Zira aynı model, aynı ağırlığa ve sadece konfor açısından farklı donanımlara sahip araçların farklı ebatlarda(Hem yanak, hem kesit) lastiklerle piyasaya sürüldüğünü biliyoruz. Örneğin benim aracın 16 jant ve 17 jant olmak üzere iki seçenekte piyasaya sürüldüğünü biliyorum.
Evet muayeneden kalır lastik ebatı orjinal olmalı. Lastik çapınız da büyüyecek aracınızı zorlar. Hızlanma ve yakıt tüketimini olumsuz etkiler.
Esasında aracın muayeneden geçebilmesi için stepne şarttır; üstelik stepne olmayışı “ağır kusur” kapsamındadır ve yeniden vize işlemi gerekir.
Cebinizden bir bozuk para çıkarın, 1 lira veya 50 kuruş. Lastiğinizdeki çukurlara diklemesine yerleştirin. 1 lira veya 50 kuruşun dışındaki altın renkli kaplama 3-4 milimetre civarındadır. Eğer ki paranın dışındaki bu altın halkayı görebiliyorsanız lastiğinizin değişim zamanı gelmiştir.
Dört Mevsim Lastikler Kaç Kilometre Yol Gidebilir? Dört mevsim lastiklerin raf ömrü 10 yıl olarak belirtilir. Ancak araca takılan lastiklerin en fazla 70.000 kilometreye ulaşıldığında değiştirilmesi gerekir. Araç 35.000 kilometreye ulaştığında lastik bakımı önerilir.
Genel olarak üreticilerin verdiği araç lastik ömrü ortalama 5 yıldır. Oto lastik ömrünü kilometre olarak ele aldığımızda ise kaynaklar, 100.000 kilometre olduğunu belirtir. Aynı zamanda ömrünü tamamlamış araç lastikleri, frenleme mesafesini uzatacaktır.
Eski lastiklerin tamamı aynı anda değiştirilmiyorsa akıllara şu soru gelebilir: Yeni lastikleri öne mi yoksa arkaya mı takmak gerekir? Sürüş tipine bakılmaksızın, daha iyi lastikleri öne değil, her zaman arkaya takmanızı öneririz. Bunun nedeni ise basittir: Arka aks aracın takip dengesini sağlar.
Lastik yanaklarında yönünü belirten ok işareti var ona göre takılır, ters takmak ağır kusur olarak geçer!, muayene istasyonlarında lastik ön ve ya arka diye bakmazlar, lastik kanal derinliği, lastik yönü ve lastik hasarına bakarlar,muayeneden geçebilmesi için 2mm den az olmamalı.
telike'nin dediği gibi soldan bakınca arka tekerlekte ok işareti yukarıdayken ön tekerleği göstermesi gerekiyor. Ayrıca motosiklette ön ve arka lastik desenleri terstir. arka tekerlekte lastik deseni düz ön tekerlekte ters tarafadır. Ön lastiğin desenine bakıyorsanız aldanırsınız. Yine ok işaretine bakın.
Farklı boyutlardaki lastikler muayenede sorun teşkil eder mi sorusunu aratan bir çok araç sahibi bulunuyor. Bu konu hakkında sizlere makalemizde detaylı bilgiler vermek istiyoruz. Öncelikle hemen belirtelim ki farklı ebatlardaki lastikler araç muayenesinde geçmez.
Araçte Stepne Yoksa Muayeneden Geçer mi? Muayene sırasında araçta yedek lastik bulunmaması ağır kusur olarak kabul edilmektedir. Dolayısıyla araç muayeneden geçemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri