Diastema da denilen ayrık diş sendromu, ön iki dişiniz ve diş eti hattınız arasında meydana gelebilecek aşırı diş eti büyümesi sonucunda da kendini gösterebilir. Bu aşırı büyüme, iki ön diş arasında ayrılığa sebep olarak bir boşluğun oluşmasını sağlar.
Ayrık diş tedavisi için eğer problem sadece ön dişlerde ise estetik diş tedavi yöntemleri ile kısa sürede sorun giderilebilir. Ancak dişler arasındaki boşluklar daha geniş bir alana yayılmış ise en etkili tedavi yöntemi olarak diş teli ve ortodontik tedavi yöntemleri tercih edilir.
İsminden de anlaşılacağı üzere ayrık dişler, iki diş arasında istenmeyen bir boşluğun oluşması anlamına gelir. Ayrık diş, doğuştan gelebilen bir sorun olabileceği gibi sonradan oluşan bir problem olarak da karşınıza çıkabilir.
Diş Boşlukları Nasıl Kapatılır? Dişler arasındaki boşluklar ortodontik tedavi ile doldurulabilir. Bunun yanı sıra dişler arasındaki meydana gelen boşlukların doldurulması için kompozit dolgular da tercih edilebilir. Porselen lamina kullanılarak da dişler arasındaki boşluklar giderilebilir.
Diş teli takmadan dişler kendiliğinden düzelmez. Çünkü herhangi bir müdahale olmadan çarpık, yamuk dişlerin kendiliğinden düzelmesi mümkün değildir. Bunun birçok nedeni vardır. Öncelikle kas ve kemik yapısının oturmuş bir konumu olduğundan düzelebilmesi için dışarıdan bir kuvvetin uygulanması gerekmektedir.
İlgili 17 soru bulundu
Ön dişler arasında ve üstünde bulunan dişeti bağ dokusu (frenilum dediğimiz ) olması gerekenden geniş ve uzun ise yine diestemaya neden olabilir. Bazen de arka azılar bölgesinde ,daimi dişleri hiç oluşmamış olan bireylerde, ön dişler geriye doğru hareket ederler ve aralarında boşluk oluşabilir.
Ön dişler üstünde ve arasında bulunan diş eti bağ dokusu olması gerekenden geniş ve uzun ise yine diş arası boşluk oluşma nedenidir. Arka azı dişlerinin bulunduğu bölgede kalıcı dişleri hiç oluşmamış kişilerin ön dişleri geri hareket ederler ve aralarında boşluklar oluşur, bu durumda diş arası boşluklara neden olur."
İşlem ortalama olarak 1 saat civarında sürmektedir. Doğal diş diş rengine uygun kompozit dolgu boşluklara uygulanarak ayrık dişler iyileştirilir.
Ayrık diş tedavisinde ayrıklık sadece ön dişler arasında olursa, bunlar farklı estetik uygulamalar ile düzeltilebilir. Dişlerdeki aralık daha geniş alana yayılıyor ise bunlar, diş teli yardımıyla yapılan ortodontik tedaviler sayesinde giderilebilir.
Dişler arasındaki boşlukları, çeşitli tedavi seçenekleri ile kapatmak mümkündür. Ortodontik tedavi yani diş teli takılması, porselen lamine uygulanması ya da son zamanlarda çok popüler olan ve tek seansta tedavinin bitirildiği bonding sistemi ile tedavi yapılabilir.
Ağzınız kapalıyken dişleriniz tam olarak üst üste gelmelidir. Bununla birlikte, çok az insan böyle ideal dişlere sahiptir, ilgili istatistiklere göre sadece yirmide biri. Çoğu insan için ya tek tek dişler yanlıştır ya da tüm çene yanlış hizalanmıştır.
Diastema en genel şekli ile dişlerin arasında ayrıklık olmasıdır diyebiliriz. Halk arasında ayrık diş olarak da bilinen bu sorun sadece dişlerle değil çene kemiğiyle de ilgili bir problemdir. Pek çok farklı nedene bağlı olarak dişlerin arasında ayrıklık meydana gelebilir.
Ayrık dişlerin tedavisinde ortodonti tedavisinin yanı sıra kompozit dolgu uygulamalarla da diş ayrıklığı tedavisi yapılır. Bu tedavi yöntemi, diş üzerinde herhangi bir aşındırma yapmadan son derece sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilen bir tedavi yöntemidir.
Dişin ön kısmına yapışan porselen lamineler, takma tırnak gibi porselen tabakalardır. Dişi en iyi şekilde uzatmanın kaliteli bir yoludur. Porselen lamineler aracılığıyla diş kolaylıkla uzatılır, renginde, boyunda ve formunda istenilen şekilde oynamalar yapılabilir.
Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB)'nin belirlediği 2023 yılı ortodontik tedavi taban fiyatlarına göre, Çift çene diş teli tedavileri 15.000 TL ile 25.000 TL aralığında, tek çeneye uygulanan tedaviler ise 12000 TL ile 18.000 TL aralığında değişmektedir.
DİĞER KALICI DİŞLER NE ZAMAN ÇIKAR? Ön kesici kalıcı dişler 7 yaşında alt çeneden süt dişlerinin düşmesiyle çıkmaya başlar. 8 yaşının sonunda düşen üst ön süt dişlerinin yerine kalıcı ön kesici dişler yerini alır. 8-9 yaşında çocuğun üst ve alt çenesinde 8 tane kalıcı ön keser dişler çıkmasını tamamlar.
Diş teli tedavisi olmadan dişlerin kendiliğinden düzelmesi maalesef mümkün değildir. Bu durumun birçok nedeni mevcuttur. Ancak başlıca nedeni kas ve kemik yapısının oturmuş bir konumu olduğu için düzelebilmesi açısından dışarıdan bir kuvvetin uygulanması gerekliliğidir.
Başparmağını gereğinden fazla ve gereğinden uzun zaman boyunca emen çocuklarda ayrık diş sendromu meydana gelebilir. Bu alışkanlık, emme hareketinin ön iki dişe fazlasıyla baskı oluşturmasına ve bu iki dişin birbirinden ayrı lokasyonlara doğru itilmesine sebebiyet verebilmektedir.
Bu tutarda yaklaşık 1500 tl civarındadır. Yani sağlık bakanlığı tedavi ücretini karşılıyorum dediği diş teli fiyatının aslında sadece işçiliğini karşılamaktadır. Yani toplam tedavi tutarı üzerinden yaklaşık % 50 indirim uygulamaktadır. Buda sadece 18 yaşından küçük hastalar için geçerlidir.
Ayrık Diş Tedavisi İçin Porselen Lamine Kaplama
Ayrık diş tedavisi için en çok tercih edilen yöntemlerden biri de porselen lamine uygulamalarıdır. Dişlerde bulunan ayrıklıkların üzerine oldukça ince yapıdaki porselen laminelar yapıştırılarak boşlukların kapatılması sağlanır.
Bugün çenelerin ve dişlerin kapanış problemlerinden olan diastemalar, yani halk arasında bilinen adıyla ayrık dişler hakkında genel bilgiler verdik. Ayrık dişleri de güvenle İnvisalign şeffaf plaklarla tedavi edebiliyoruz. Ortodontik problemler konusunda sizleri bilgilendirmeye devam ediyoruz.
7 ila 8 yaş arasında alt çenede bulunan ön dişler düşmeye başlar. 9 ila 12 yaş arasında ise diğer dişler dökülür ve bu dişlerin yerini kalıcı dişler alır.
Çarpık ya da yamuk dişlerin düzeltilmesinde kullanılan en yaygın tedavi yöntemi diş teli uygulamasıdır. Metal, şeffaf, lingual ve porselen olmak üzere farklı maddelerden yapılan diş telleri ile braketler çarpık diş nasıl düzeltilir sorusunun da cevabı olmaktadır.
Diş Aralarında Boşluk Olanlar: Diş aralarında boşluk olan kişiler, diş fırçaları ile diş aralarını yeterince temizleyemeyebilirler. Bunun için mutlaka ara yüz fırçası kullanılmalıdır. Diş Eti Çekilmesi Olanlar: Diş eti çekilmesinin en büyük sebebi, diş aralarında kalan bakterilerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri