Hava yastığı ön koltukta oturan çocuklar için ölümcül bir risk taşır. Ancak ön koltukta hava yastığının olmaması burayı 12 yaşın altındaki çocuklar için güvenli bir yer haline getirmez. Önde hava yastığı olmasa bile 12 yaşın altındaki çocuklar arka koltukta daha güvendedirler.
Yaklaşık 144 TL'lik bir cezası bulunmaktadır. Aynı zamanda trafik polisleri tarafından bu durum fark edildiğinde yaklaşık 10 ceza puanı da kişilerin, ehliyetinden düşürülecektir. Bütün bunların dışında ne yazık ki, pek çok anne baba çocuklarını ön koltuğa oturtmak konusunda oldukça ısrarcı olabilir.
"Mevzuatımıza göre 12 yaşından küçük çocukların hiçbir şekilde; ne ön koltukta tek başına, ne de ön koltukta yolcunun ve sürücünün kucağında oturtulmaması gerekiyor.
Acil çıkış koltukları 33" (83,82 cm) - 40" (101,6 cm) aralığında, en ön sıralar ise 19,90" (50,55 cm) - 27.95 (70,99 cm)" aralığında değişmektedir.
0-4 yaş kategorileri için dizayn edilen araç çocuk koltukları yan hava yastığı bulunan araçların ön koltuklarında kullanılmamalıdır. Kaza anında açılan hava yastığı koltuğa çarpıp, çocuğun ağır yaralanmasına hatta ölümüne bile neden olabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Çocuk 9. ayından itibaren yüzü öne bakacak şekilde araba koltuğunda oturabilir. Çocuk 4-8 yaş arasında ise araba koltuğu ya da yükseltici ile oturmalıdır. 12 yaşından küçük çocuklar ön koltukta oturamaz. Bebek ve çocuklar arabada yalnız bırakılmamalıdır.
Ailelerin araba kullanırken en çok dikkat ettiği konuların başında çocuklarının güvenliği gelir. Kendini koruyamayan çocuklar şiddetli çarpma sonucu araçtan fırlayarak ölümcül trafik kazalarına sebebiyet verebilir. Çıkan yasalarla, çocuklara 12 yaşına kadar araçlarda oto koltuğunda oturma zorunluluğu getirilmiştir.
Hava yastığı ön koltukta oturan çocuklar için ölümcül bir risk taşır. Ancak ön koltukta hava yastığının olmaması burayı 12 yaşın altındaki çocuklar için güvenli bir yer haline getirmez. Önde hava yastığı olmasa bile 12 yaşın altındaki çocuklar arka koltukta daha güvendedirler.
Yolcu kapasitesinin aşılması durumunda ise araç sahibine ceza işlemi uygulanmaktadır. Bu noktada araç içerisinde bulunan kişi sayısının ne kadar aşıldığı önemli değildir. Aracın toplam yolcu sayısının 1 aşılması ile 5 aşılması durumunda da aynı miktarda para cezası uygulanmaktadır.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre kazalarda ölen 0-14 yaş gurubu araştırmasında, çocuk koltuğu zorunlu tutan Avrupa ülkelerinde kazalarda çocuk ölümü %2 iken Türkiye'de %40'ları bulmaktadır. Haziran 2010 dan beri ülkemizde çocuk koltuğu kullanımı kanunen zorunlu olup 108 TL trafik cezası ve 10 ceza puanıdır.
Otomobillerde çocuk koltuklarının kullanılmasının nedeni araç içinde bulunan bir çocuğun kaza anında oturduğu yerden fırlayıp savrulmasını önlemektir. Eğer bu önlenemezse çocuklar kaza anında aracın iç yüzeyine şiddetle çarpabilirler.
+Özel araçlarda çocukların arkaya oturmasının nedenleri: +Kazalarda çocuklara zarar gelmesini önlemek. +Çocuk ölümlerini en aza indirmek. +Trafik kazalarında oluşabilecek zararları azaltmak.
Hiçbir çocuk emniyet kemeri olmadan ön koltukta oturamaz. Sadece 3 yaşın altındaki çocuklar uygun çocuk koltuğuna bağlı olmak şartıyla ön tarafta oturabilirler.
9.ayın sonunda bebekler dik konumda, kendi yaşlarına uygun oto koltuklarında seyahat edebilirler (bazı oto koltukları 6 aylık için tasarlansa da 9. aya dek kullanılabilir). Çocukların 2 yaşına kadar arabada yüzleri arka cama doğru bakar şekilde yani ters oturtulmaları gerekiyor.
Yeni uygulamada herhangi bir kuralı ihlal ettiği belgelenen sürücüye aynı anda birden fazla trafik cezası verilebiliyor.
47/1-A cezasının alınması durumunda sürücülerin ödemesi gereken trafik cezası, 951 TL olarak bilinmektedir. Belirlenen rakamın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi halinde ise %25 oranında bir indirim uygulanacağını söylemekte mümkün olmaktadır.
Motosiklet, yarı ve tam römork araçlarda tek plaka kullanımı olsa dahi araç plakasız olarak kabul edilir. Bundan dolayı bu yasa gereğince ceza durumları doğar. Otomobil ve diğer araçlarda ise hem ön hem de arka bölümde bulunması gereken iki plakanın da olmamasıyla plakasız araç kullanma cezası ile karşılaşılır.
Boyu 1,50 metreden az olan 12 yaşın altındaki çocuklar sadece çocuk koltuğunda oturabilir.
Çocuk koltuğunun en doğru konumu sol arka koltuktur.
Yasal olarak 150 cm'den küçük ve 36 kilogramdan hafif olan tüm çocuklar otomobillerde güvenlik aracı kullanmak zorundadır. 0-3 yaş arası özel koltuk kullanması gereken çocuklar, biraz daha büyüdüklerinde yani 4 yaştan itibaren ortalama 11 yaşına kadar çocuk oto koltuk yükseltici kullanmak zorundadır.
Çocuk oto koltukları doğru şekilde kullanıldıkları/monte edildikleri takdirde çocuk ölümlerinin yaklaşık % 75, ağır yaralanmaların % 67 oranında azaltılmasına katkı sağlar. kadar uygun çocuk oto koltuğunda seyahat etmek zorundadırlar.
Bebekler Oto Koltuğuna Ne Zaman Oturur? Bebekler doğumdan itibaren araba puseti içerisine oturtulabiliyor. Grup 0 ve Grup 0+ olarak da bilinen, yeni doğan bebeğe uygun olarak tasarlanan araba koltukları 45-50 derecelik açıyla kullanıldığı için bebeğe konforlu ve güvenli bir yolculuk sağlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri