İlmin başı; «Rabbi yessir velâ tuassir Rabbi temmim bi'l-hayr» duâsıdır.” demiş.
- İlmin başı nedir ki? Görüldüğü gibi ilmin aslı marifetullahtır, yani Allahü teâlâyı tanımaktır. Sabrın önemi birçok işten büyüktür. Bu bakımdan, (Her işin başı sabırdır) denebilir.
أوَّلُ الْعِلْمِ مُرٌّ وَآخِرُهُ حُلْوٌ
İlim küfrü ortadan kaldıran, sapıklığı yok eden ve karanlığı yırtan, hakikat yolunu aydınlatan bir ışıktır, bir nurdur. Hak bâtıldan, hayır şerden, iyi kötüden, doğru eğriden, güzel çirkinden ancak ilimle seçilir. İlim serveti mal servetinden üstündür. Mal sarfetmekle azalır, ilimse sarfettikçe çoğalır.
Sorular, ilmin anahtarıdır. Onun içindir ki, yine Peygamberimiz (asm) ilmin “kadın-erkek” her Müslümana farz olduğunu bildirmiştir. Demek, ilim öğrenmek hiçbirimizin kaçamayacağı kadar önemli bir görevdir.
İlgili 37 soru bulundu
Malum olunduğu üzere tarih boyunca Hz. Ali ilmin kapısı olarak tavsif edilmiştir. Ona nispet edilen metinlerden oluşan Nehcü'l-Belâga, onun edebî, hikmetli ve veciz sözlerini ihtiva eden bir eserdir.
İbn-i Sina'nın tespit ettiği üzere ilmin 7 mertebesi şunlardır: Tahayyül (Hayal etme), Tasavvur (Zihninde Canlandırma), Taakkul (Aklen muhakeme etme), Tasdik (Hakikati Zihnen Bulma ve Doğrulama), İz'an (Kalbin ve Kalbî Duyguların Hakikati Kabul etmesi) İltizam (Ruhun ve Ruhânî duyguların hakikati kabullenmesi, ...
Allah'ın ilmi sınırsız olduğundan bütün zaman onun ilmine “an” olarak taalluk eder. Bu sebeple Allah her şeyi meydana gelmeden önce bilir.
İman konuları bilimin konusu değildir çünkü deney ve gözlem konusu değildir. Bilim, dünyada gözlem ve deneye tabi olmayan iman konularında hiçbir şey söylemez.
İlim kavramı hem Allah'ın bir sıfatı olarak Allah için ve hem de yaratıkların ilmi için kullanılır.Bu anlamda ilmi iki kısma ayırmak mümkündür; Allah'ın her şeyi kuşatan sınırsız ilmi ve birde yaratık- ların sınırlı olan ilmi.
Ledün ilmi Allah katından melek veya peygamber aracılığı olmadan Allah'ın dilediği kuluna verdiği ilim olup, sadece o ilme sahip olan kul sorumludur. Duyusal bilgi, insanların duyu organlarıyla algıladıkları şeyler, gaybla ilgili bilgi ise, duyu organlarının algı alanı dışında kalan hususların bilgisidir.
Türk Dil Kurumu, "ilim" sözcüğünün birinci kelime anlamını "bilim" olarak vermektedir (ikinci anlamı da "ayrıntı, özellik, nitelik" olarak verilmiştir). Yani "ilim" ve "bilim" sözcükleri, eş anlamlıdır!
Fıkıh, salih kimselerin yazdığı ilmihallerden öğrenilir. Ehl-i sünnet âlimlerinin kıymetli eserlerinden derlenerek hazırlanan (Tam İlmihal Seadet-i Ebediyye) kitabı, fıkıh bilgileri öğrenilecek en emin kaynaktır.
İlim; Kur'ân'da vahiy kaynaklı olduğu beyan edilen ve doğruluğuna da Kur'ân-ı Kerîm'in şahitlik ettiği bir bilgidir.
İlim öğrenmek, Allah'ın Kur'an'daki ilk emridir. İlim öğrenmekten maksat, Allah'ın dinini en güzel şekilde yaşamak, yaymak ve yaşatmaktır. Bu maksadın bihakkın gerçekleş mesi için, ilmi öğrenen kişinin öğrendiklerini hayatında yaşaması ve ihlasla amel etmesini gerektir.
Her şeyi en iyi bilen, alîm ve hakîm olan yüce Rabbimiz bize ilmi farz kılmıştır. İlimle meşgul olmayı ibadet saymıştır.
hayır yapmaz. eğer ki gerçek din diye bir şey varsa ve bu din sonsuz kudrette ve bilgiye sahip bir tanrı tarafından yollanmışsa, ne kadar sorgularsan sorgula bu dinde bir eksiklik bulamaman gerekir. hatta sorgulamaların ve şüphelerin inancı daha çok pekiştirmeli, çünkü sorgulamalar ve meraklar dini daha çok öğrenmene ...
Dünya dinleri alemin ve insanlığın kökeni ve doğası hakkında farklı ve çelişkili iddialarda bulunur ve hepsi doğru olmayabilir. Bu yüzden bilim ve din, kesişen ve veya kısmî olarak çakışan iki dairedir.
Din bilimle ters düşmez.
Bu bakımdan dinimiz mutlak doğru olan bilimsel çalışmaları hiç bir zaman reddetmediği gibi aksine kabul etmektedir. Nitekim Kur'an-ı Kerim'de geçen bir çok bilimsel ayetler mevcuttur ve bugün bilim de bunu teyid etmektedir.
- Bir hadiste Allah'ın sözü düz bir taşta zincirin sesi gibidir anlamı geçiyor. - Allahu Zülcelal hazretleri vahiy suretiyle konuştuğu zaman sema ehli bir ses işitir ki bu, demir bir zincirin düz bir kaya üzerinde hareket etmesiyle çıkan çıngırak sesine benzer.
Allah'ın bütün sıfatları, sonsuzdur, sınırsızdır ezelî ve ebedîdir. Akıl, ise sınırlıdır ve sonradan yaratılmıştır. Sınırlı olan sınırsız olanı, başlangıcı ve sonu olan, ezelî ve ebedî olanı elbette kavrayamaz.
2. Allah dünyada görülemediği gibi O'nun âhirette de görülmesi mümkün değildir. Zira Kur'an'da gözlerin Allah'ı göremediği açıkça belirtilmiş (el-En'âm 6/103), Hz. Mûsâ'nın kavminden Allah'ı görme talebinde bulunanların dünyada cezalandırıldığı haber verilmiştir (el-Bakara 2/55; en-Nisâ 4/153).
Nefsin; nefs-i emmare, nefs-i levvame, nefs-i mülhime, nefs-i mutmainne, nefs-i razıyye, nefs-i merdıyye ve nefs-i kamile olmak üzere 7 mertebesi vardır. Bu mertebelere aynı zamanda “atvar-seb'a” da denmektedir. Nefse ait mertebelerin her biri Allah'a ait isimler zikredilerek aşılabilmektedir.
1- Nefs-i Emmare. 2- Nefs-i Levvame. 3- Nefs-i Mülhime.
İslâmî bir yaklaşımla manevî bilimler, ilahî (metafizik) mevzularla ilgilenen bilimlerin ve bu bilimlerin elde ettiği bulguların hepsine manevi bilimler denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri