Ön yazı adına, genel dil ilkeleri doğrultusunda, tanımadığınız ama sizin için önemli bir pozisyonda olan kişiye hitaben bir ifade kullanılmalıdır. Ama, kişinin/kişilerin pozisyonları bilinmediği için, dil bilgisi kuralları dahilinde, 'iyi günler dilenerek' bir başlık atılması en uygun olanıdır.
İş başvurularında sunulan ön yazıda; hangi pozisyonla ilgilenildiğini, işe uygunluğunuzu anlatan cümleler kullanılmalıdır. Ön yazı ilk izlenin oluşturacağından çok önemlidir. Bu nedenle niçin işle ilgilendiğinizi ve niçin başvurmak istediğinizi, o firmayı neden tercih ettiğinizi uygun bir dille anlatmalısınız.
Önyazı mail yoluyla gönderilecekse maile hitap ederek başlamakta fayda var. Eğer iş arayan kişiler işe alım uzmanının adını biliyorsa, “Sayın” ile başlamalı ve kişinin adını yazmalı. Eğer kişinin ismi bilinmiyorsa “Sayın Yetkili” olarak hitap etmek ve yazıyı “Saygılarımla” diye bitirmek doğru olacaktır.
Adını, açık adresini, sana ulaşılabilecek telefon numaralarını ve e-mail adresini özgeçmişinin başına mutlaka yazmalısın. Doğum tarihi, doğum yeri, medeni durum gibi bilgiler mutlaka yazılmalı.Uyruğunu yurt dışındaki işlere başvuru yaparken yazabilirsin.
CV İçin Etkili Bir Başlık Yazın
Başlık kısmında adınız, soyadınız, meslek ünvanınız, telefon numaranız, e-posta adresiniz, yaşadığınız şehir ve eğer kullanıyorsanız Linkedin profilinizin bağlantısından başka bir şey yer almamalıdır. Başlık kısmına yazılan gereksiz bilgiler ters etki uyandırabilir.
İlgili 37 soru bulundu
CV başlığı, adınızın ve iletişim bilgilerinizin hemen altında yer alan, iş deneyiminiz ile becerilerinizi özetlediğiniz tek satırlık kısa bir cümledir.
Başlık, çalışmanın ana konusunu özetler nitelikte olmalı ve en fazla 12 kelimeden oluşmalıdır. Yazar isimleri, her biri ayrı satırda olacak şekilde yazıldıktan sonra, alt satıra varsa kurum ismi eklenmelidir.
Başvurduğunuz pozisyona neden uygun olduğunuz ve güçlü yanlarınız belirtilmelidir. Kapak yazısı uzun olmamalı, en fazla 1 sayfa uzunluğunda olmalıdır. Başvurduğunuz pozisyonun size ne kazandıracağından çok sizin o pozisyonla şirkete katabileceğiniz değerlerden bahsedilmelidir.
CV içerisinde kişisel bilgiler, eğitim bilgileri, iş ve staj deneyimleri, beceriler, eğitim ve sertifikalar ve referanslara yer verilmelidir. Ad-soyadı, açık adres, ulaşılabilir telefon numarası ve e-mail adresine özgeçmişin üst kısmında ortalanarak yer verilmelidir.
Önyazınız başvurduğunuz işe özel, sizin tecrübe ve becerinizle ilgili olmalı. Çok uzun bir yazı olmasına da gerek yok. Önyazınızın; hangi pozisyonla ilgilendiğinizi, nedenini ve işe uygunluğunuzu anlatması yeterli. Eğer ne yazacağınıza emin değilseniz, önyazı örneklerimize göz atabilirsiniz.
Önyazına mutlaka hitap ederek başlamalısın. Eğer işe alım uzmanının adını biliyorsan, “Sayın” ile başla ve kişinin adını yaz. İsmini bilmiyorsan “Sayın Yetkili” olarak hitap edebilirsin.
Önyazı Nedir? Temelde, önyazı CV'nizi okuyan kişiye kişiliğiniz ve sizi siz yapan özellikleriniz hakkında bilgi veren bir açıklamadır. Önyazınız sizin biyografiniz olmayan ancak sizinle ilgili önemli özelliklerin yer aldığı bir özet metindir.
Önyazı, iş başvurusunda işverene özgeçmiş ile birlikte sunulacak olan, hangi pozisyona başvurulduğunu ve adayın kendisi ile ilgili olarak kısa bir tanıtım bilgisini de içeren başvuru yazısıdır.
Ön yazıda kişinin ilgili işe karşı yaklaşımı ve iş alanında geçmiş deneyimleri özetlenmektedir. Ön yazı, kişinin başvurduğu pozisyona ilişkin ilgisini ve donanımını da kısa şekilde sunmasına yarar. Adaylar, CV'lerinin yanında iş başvurusu sırasında sundukları ön yazı ile de kendileri hakkında kısa bilgiler vermektedir.
Önyazı / Kapak Yazısı (Cover Letter) Nedir? Önyazı (kapak yazısı) özgeçmişe ek olarak yazılan ve özgeçmişte belirtilmeyen kariyer hedeflerinizin ve kariyeriniz açısından önem taşıyan noktaların vurgulanmasına yardımcı olur.
Cv özeti (kariyer hedefi), öz geçmişinizin üst kısmında yer alan, kariyer portföyünüzü tanıttığınız özet şeklindeki paragraftır. CV'özeti, kim olduğunuzu, sektör veya başvurduğunuz pozisyon ile ilgili becerilerinizi, güçlü yönlerinizi ve kariyer hedeflerinizi kısaca ve etkili bir şekilde anlatır.
Önce kişisel bilgileriniz sırasıyla yazılmalı. İsim, soyisim, doğum tarihi, iletişim bilgileri gibi. Sonrasında kronolojik sıralamayla eğitim bilgileri, iş deneyimi, ayrılma nedenleri ve tarihleri yazılmalı. Sonrasında kişisel hobileriniz ve becerileriniz yazılmalı.
İş deneyiminiz hiç yoksa, CV'nizi güçlendirmek adına günüllü işler, stajlar ve diğer çalışmalarınızdan edindiğiniz yeni becerileri CV'nize ekleyin. Aşağıdaki maddeler aktarılabilir becerilere örnektir: Uyarlanabilirlik. Takım çalışması
CV'ni gönderirken dosya adını kesinlikle “cv.pdf” ya da “125455214.pdf” gibi, CV'nin kime ait olduğunu belli etmeyecek şekilde gönderme. Dosya adında kim olduğunu, hangi pozisyona başvurduğunu mutlaka yazmalısın. E-mail yollarken konu kısmını boş bırakma, e-postan ekranda göründüğünde içeriği merak uyandırmalı.
Alt, üst, ana, ön, art, arka, yan, karşı, iç, dış, orta, büyük, küçük, sağ, sol, peşin, bir, iki, tek, çok, çift sözlerinin başa getirilmesiyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: alt kurul, alt yazı; üst kat, üst küme; ana bilim dalı, ana dili; ön söz, ön yargı; art damak, art niyet; arka plan, arka ...
Aslına bakılırsa yazım hatası az yapılan sözcüklerden biri bu kelimedir. Yine de tam olarak nasıl yazıldığına dair internet üzerinden bilgi alınmaya çalışılır. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı vakit bu kelime, 'Başlık' şeklinde doğru olarak yazılır.
(2) Başlık, belgenin yazı alanının üst kısmına ortalanarak yazılır. İlk satıra “T.C.” kısaltması, ikinci satıra idarenin adı büyük harflerle, üçüncü satıra birimin adı ilk harfleri büyük diğerleri küçük harflerle ortalanarak yazılır.
Başvurduğun pozisyona uygun özelliklerinizi anlatabileceğin, kendini tanıtacağın ve başvuru amacınızı belirteceğin çok kısa bir paragraf yazmalısın. Adını, açık adresini, sana ulaşılabilecek telefon numaralarını ve e-mail adresini özgeçmişinin başına mutlaka yazmalısın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri