Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Onarım hakkı nasıl kullanılır?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Onarım hakkı nasıl kullanılır?

Onarım seçimlik hakkının kullanılabilmesi için, satılanda tespit ettiği ayıpları satıcıya, ayıp ortaya çıkar çıkmaz derhal bildirilmesi gerekmektedir. Yetkili servis ise, onarım hakkının kullanılabilmesi için ayıbın niteliğini ve niceliğini tüketiciye bildirmesi gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bahcesehirhukuk.com

Tüketici seçimlik haklarını nasıl kullanır?

Tüketicinin seçimlik haklarını kullanabilmesi için mal veya hizmette ortaya çıkan ayıbı satıcıya veya hizmet sağlayıcıya bildirmesi gerekir. Bildirimin içeriği konusunda bir sınırlama olmasa da, bildirim anahatlarıyla maldaki ayıbın bildirilmesi mahiyetinde olmalıdır. Bildirim, yazılı veya sözlü yapılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Ücretsiz onarım hakkı nedir?

Tüketicinin, Kanunun 11 inci maddesinde yer alan seçimlik haklarından ücretsiz onarım hakkını seçmesi durumunda satıcı; işçilik masrafı, değiştirilen parça bedeli ya da başka herhangi bir ad altında hiçbir ücret talep etmeksizin malın onarımını yapmak veya yaptırmakla yükümlüdür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: servis.gov.tr

Ayıplı malın yenisi ile değiştirilmesini isteme hakkı nedir?

4077 sayılı yasanın 4. maddesi gereğince ayıplı bir malın teslimi halinde tüketici bedel iadesi de içeren sözleşmeden dönme, malın ayıpsız misliyle değiştirilmesi veya ayıp oranında bedel indirimi ya da ücretsiz onarım isteme hakkına sahiptir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: batur.av.tr

Seçimlik hak değiştirilebilir mi?

Tüketici sahip olduğu yukarıdaki seçimlik haklarından birini kullanabilir. Ancak öncelikle malda veya hizmette bulunan ayıbı satıcıya/sağlayıcıya bildirmekle yükümlüdür. Tüketici hangi seçimlik hakkını kullanmak istediğini bildirdikten sonra bu hakkından vazgeçemeyecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kapitalhukuk.com

Önalım (Şufa) Hakkı nedir? Önalım Hakkı süresi nedir? Nasıl kullanılır? | Avukat Hasan Tok

İlgili 28 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Yeni aldığım ürün bozuk çıktı ne yapmalıyım?

Evet, satın alınan malın ayıplı çıkması durumunda malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren iki yıl içinde tüketicilerin, bedel iadesi, malın ayıpsız misliyle değişimi, ayıp oranında bedel indirimi veya ücretsiz onarımı isteme hakları vardır. Tüketici dilediği hakkı kullanmakta serbesttir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kirikkale.gov.tr

Seçimlik haklar nelerdir?

Alıcının Seçimlik Hakları
  • Satılanı iade ederek sözleşmeden dönme,
  • Ayıp oranında bedelden indirim talep etme,
  • Aşırı masraf gerektirmeği hallerde ücretsiz onarım talep etme,
  • Satılanın ayıpsız benzeri ile değiştirilmesini isteme.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bi.legal

Kaç arızada ürün değişir?

Garanti kapsamındaki bir cihaz, aynı arızayı iki kez ya da farklı arızaları dört kez peş peşe tekrarlarsa, üretici firma o ürünü ücretsiz değiştirmek zorunda.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sozcu.com.tr

Değişim hakkı kaç gündür?

Tüketiciler, uzaktan yapılan alışverişlerde (İnternet, telefon yoluyla gibi)14 gün, kapıdan satışlarda yine 14 gün ve taksitli alışverişlerde ise 7 gün içerisinde, hiçbir gerekçe ileri sürmeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayma hakkına sahiptir.14 günlük süre, satın alınan bir ürün ise ürünün tüketiciye teslim ...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yurtsevenhukuk.com

Yasal olarak değişim süresi ne kadar?

1. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ve Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği gereğince alıcı, hiçbir hukuki ve cezai sorumluluk üstlenmeksizin ve hiçbir gerekçe göstermeksizin, satın aldığı ürünü teslim tarihten itibaren 14 (ondört) gün içerisinde cayma hakkını kullanarak iade edebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: istanbulticaret.com

Mini onarım hakkı nedir?

Mini Onarım Neleri Kapsar? Aracınızda oluşan küçük hasar ve arızalar, mini onarım hizmeti sayesinde sigorta şirketinizin mevcut servis ağı aracılığıyla giderilir. Mini onarım hizmetleri ile alacağınız ücretsiz hasar giderme işlemleri limitler dahilinde gerçekleşir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aksigorta.com.tr

Ayıpsız misli ile değişim kaç gün?

(4) Ücretsiz onarım veya malın ayıpsız misli ile değiştirilmesi haklarından birinin seçilmesi durumunda bu talebin satıcıya, üreticiye veya ithalatçıya yöneltilmesinden itibaren azami otuz iş günü, konut ve tatil amaçlı taşınmazlarda ise altmış iş günü içinde yerine getirilmesi zorunludur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Satılanın ayıpsız bir misli ile değiştirilmesini isteme ne demek?

İmkân varsa, satılanın ayıpsız bir misli ile değiştirilmesini isteme: Bu durumda tüketici ayıplı olan malın ayıpsız olan bir başkasıyla yani, aynı malın sağlam ve işlevine uygun olanıyla değiştirilmesini isteyebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: vonahukuk.com

Ayıplı mal için ihtarname şart mı?

Eğer maldaki ayıp alıcıya teslimat sırasında açıkça belli ise satıcıya 2 gün içerisinde bu ayıbın ihbar edilmesi zorunludur. Bu düzenleme Türk Ticaret Kanunu m.23/c bendi ile yasal olarak da güvence altına alınmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tekcan.av.tr

Tüketici haklarına nasıl şikayet edeceğim?

Şahsen veya avukat aracılığıyla; elden, posta yoluyla veya elektronik ortamda e-Devlet kapısı üzerinden Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) (https://tuketicisikayeti.ticaret.gov.tr) ile tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılabilir. Bu itibarla, tüketici hakem heyetlerine sözlü başvuru yapılamamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ticaret.gov.tr

Malın ayıplı olduğu nasıl tespit edilir?

Satılan malın bazı özelliklere sahip olmasının ve bazı özelliklere de sahip olmamasının satıcı tarafından alıcıya bildirilmesi gerekmektedir. Malın; ambalajında, kullanma kılavuzunda, reklam ve ilanlarında yer alan özelliklerinin olmaması veya malın lüzumlu vasıflarının yokluğu hallerinde mal ayıplı sayılmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avharunrasitozdemir.com

Değişim yapmayan mağaza nereye şikayet edilir?

Şahsen veya avukat aracılığıyla; elden, posta yoluyla veya elektronik ortamda e-Devlet kapısı üzerinden Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) ile tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılabilir. Bu itibarla, tüketici hakem heyetlerine sözlü başvuru yapılamamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ortaca.gov.tr

Her mağaza iade almak zorunda mı?

6052 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunda tüketicilere mağazadan görerek satın alınan ürünlere cayma hakkı tanınmamıştır. Kanuna göre mağazaların satmış oldukları ürünleri sebepsiz yere iade alma zorunlulukları yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: uzhukukburosu.com

Değişim ücretini kim öder?

Artık iade kargo ücreti ayıplı mallar haricinde müşteriye ait olacak. Bu konuda eklenen madde tam olarak şöyle: “Tüketici, ön bilgilendirmede kararlaştırılması ve satıcının öngördüğü taşıyıcı ile iadesinde tutarına yer verilmesi halinde teslim masraflarını geçmemek üzere iade masrafını karşılamakla yükümlüdür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: marketingturkiye.com.tr

Ürün değişimi için fatura şart mı?

Fatura aslı gönderilmezse Alıcıya KDV ve varsa diğer yasal yükümlülükler iade edilemez. Alıcının kusurundan kaynaklanan bir nedenle malın değerinde bir azalma olursa veya iade imkânsızlaşırsa Alıcı kusur oranında Satıcının zararını tazmin etmekle yükümlüdür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukfuar.com

Ayıplı mal şartları nelerdir?

Bir malın ayıplı olmasının da bazı şartları vardır. Bu şartlara değinecek olursak. Öncelikle malda ayıp sayılabilecek bir takım eksiklerin bulunması gerekir. Bu eksiklikler ise açık ayıp, gizli ayıp, hukuki ayıp ve ekonomik ayıp olarak karşımıza çıkması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: degisimhukuk.com

Yıkanmış ürün değişim olur mu?

Etiketi çıkarılmış ürün iade edilir mi? İade etmek istediğiniz ürünün etiketinin çıkarılmamış olması gerekmektedir. Yıkanmış / giyilmiş ürün iadesi olur mu? Sadece yıkanmamış/giyilmemiş ve kullanmadığınız ürünlerin iadesini yapabilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: defactofit.com

Malın ayıplı olduğu kaç gün içinde ihbar edilir?

Tüketici, malın teslimi tarihinden itibaren otuz gün içerisinde ayıbı satıcıya bildirmekle yükümlüdür. Tüketici bu durumda, bedel iadesini de içeren sözleşmeden dönme, malın ayıpsız misliyle değiştirilmesi veya ayıp oranında bedel indirimi ya da ücretsiz onarım isteme haklarına sahiptir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Kusurlu ürüne ne denir?

Ayıplı mal, tüketiciye teslimi anında, taraflarca kararlaştırılmış olan örnek ya da modele uygun olmaması ya da objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan maldır. Dolayısıyla satıcı, sözleşmeye konu malı satış sözleşmesine uygun olarak teslim etmekle yükümlüdür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tuketici.ticaret.gov.tr

Tüketici hakları 11 madde nedir?

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun madde 11'de satın alınan malda ayıp mevcut olması halinde tüketicinin kullanabileceği seçimlik hakları sayılmıştır. Bu hükme göre: Satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme. Satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: okanhukuk.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT