Eğer önce kahveyi içerse “Karnım tok” demek istermiş. Kahvenin yanında su getirilmesinin bir diğer sebebi ise tadının daha iyi anlaşılması ile ilgili. Kahveden önce su içmek, kahvenin tadını daha iyi almanıza yardım ederken, kahveden sonra su içmek ise damağınızda kalan telveleri temizliyormuş.
Osmanlı Sarayına Dayanan Rivayetlere Göre Su İkramı
Türk kahvesi, incelikle hazırlandığında sadece içeceğin tadını çıkarmak için değil, aynı zamanda ağzı temizlemek için sunulan bir bardak su eşliğinde servis edilirdi. Bu, kahvenin tadını daha berrak bir şekilde hissetmeyi sağlardı.
Kahveden önce içilen birkaç yudum su ağzın içini temizliyor, diğer tatlardan arınmasını sağlıyor ve böylelikle kahvenin tadı daha saf bir şekilde alınabiliyor. Kahvenin üzerine su içmek ise acı kahvenin tadını hafifletmek ve ağzı telvelerden arındırmak için, tahmin edebileceğiniz üzere.
"Yemekten önce içilen bir fincan kahve tokluk hissi yaratıyor..." Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Şevki Çetinalp, yemekten önce içilen bir fincan kahvenin tokluk hissi yarattığından diyabetlilere önerdi.
Lokum. Asırlardır hayatımızda olan lokum, Türk kahvesinin yanına en çok yakışan kahve yanı ikramlıklardan bir tanesidir. Lokum, kültürümüzde özel bir yere sahip olduğu için Türk kahvesi ile ikram edildiğinde geleneksel Türk damak tadını en güzel şekilde yansıtır.
İlgili 41 soru bulundu
Sebebini biliyor musunuz? Osmanlı döneminde eve bir misafir geldiğinde kahve ikram edilir yanına da su konurmuş. Eğer misafir önce suyu içerse karnının aç olduğu anlamına gelirmiş, yemek ikram edilirmiş. Eğer önce kahveyi içerse “Karnım tok” demek istermiş.
Kahve içiminizi kolaylaştırır ve ağzınızda daha şekerli bir tat bırakır. Sert kahveyi seviyor ve daha yoğun çikolata aromalarını tercih ediyorsanız bitter çikolatayı kullanabilirsiniz. Bitter çikolata, sütlü çikolataya göre daha yoğun bir aromaya sahip olduğu için sert tada sahiptir.
Gelin, kahveleri aile büyüklerinden başlayarak dağıtmalıdır. Kahvelerden yudumlar alınır alınmaz, beklenen konuşma damadın aile büyüklerinden biri tarafından gerçekleştirilir. Kız isteme konuşmasını yapan aile büyüğü, yüzükleri birbirine bağlayan kurdeleyi de keser ve merasim tamamlanmış olur.
Erkek elinde çikolata veya çiçekle içeriye davet edilir. İsteme anından önce gelin adayı kahve pişirmeye başlar. Göz alıcı bir tepside, özel fincanlarla kahvelerin sunulması ise Türk geleneğinin vazgeçilmez bir unsuru halini almıştır.
Bu nedenle ağır yemekli bir ikrama gerek yok. Börek, pasta ve kek ikramları yanında zeytinyağlı yiyecekler kız tarafının hazırlayabileceği en güzel ikramlar. Kız isteme aile büyüklerinin katılımıyla gerçekleşir. İsteme anından önce gelinin kahve pişirmesi gerekmektedir.
Kahve içildikten sonra tüketilen su ise, kahvenin ağızda kalan tadını gidermeye, ağızdaki telveleri temizlemeye yardımcı olur. Özellikle çok kahve tüketiminde kahve sonunda su içilmesi, dişlerin sararmasını önler.
Öncelikle kahvenizi demleyerek işe başlayın ve kahveyi demleyip bir köşede ılımaya bırakın. Ardından köpürttüğünüz sütü yavaşça, önce süt sonra süt köpüğü bardağa dolacak şekilde kahvenin üzerine ilave edin.
Kahveden önce birkaç yudum su içmek, ağzı temizliyor ve diğer tatlardan arınmasını sağlıyor. Bu sayede kahvenin saf tadı daha iyi bir şekilde alınabiliyor. Kahveden sonra su içmek ise, kahvenin yoğun tadının hafifletilmesini sağlamak ve ağzı telvelerden arındırmak için tercih ediliyor.
Kahve yanı su bardağında servis edilebilen bir diğer popüler içecek ise sodadır. Yemek veya kahvaltı sonrasında sindirimi hızlandırması için içilen soda ile Türk kahvesi yüksek bir uyum içerisindedir. Türkiye'nin bazı bölgelerinde, kahvenin yanında içecek olarak şerbet de ikram edilmektedir.
Küçük fincanlar, kahvenin daha uzun süre sıcak kalmasını, köpüğünü korumasını ve telvenin dibe çökmesine zaman tanımasını sağlar. Küçük fincanlarda servis edilen kahveler, genellikle yanında su, lokum, limon gibi eşlikçilerle sunulur.
Kahvenin yanında verilen renkli su, genellikle normal suyun çeşitli aromatiklerle tatlandırılmış hali. Aynı zamanda kahvenin yanında verilen şerbet, gül suyu, reyhan şerbeti ya da Osmanlı şerbeti olabiliyor. Bunun gibi tatlı sıvılar kahve yanı renkli içecekler olarak ikram edilebiliyor.
Babanız “Allah'ın emri peygamberin kavliyle kızınızı istiyoruz” şeklindeki klasik bir isteme konuşmasını da tercih edebilir. Şu öneriler de o gün babalara yol gösterebilir: “Gençler birbirleri ile anlaşmış ve yuva kurmaya karar vermiş. Biz de kızınızı oğlumuza isteyerek bu fikirlerini desteklemek istiyoruz”
Dünürcülerden biri “Allah'ın emri, Peygamberin kavli” şeklinde söze başlayarak kızı ister. Bu istek uygun görülürse belirti olarak “nasipse olur” denir, olumsuz karşılanırsa çeşitli bahanelerle istek geri çevrilir.
Kız istendikten sonra, aile büyükleri tarafından yüzükler takılır ve düğün için söz alınır.
Görücü usulü evliliklerin revaçta olduğu zamanlardan bugünlere dek anlatılana göre, çok eski dönemlerde evliliğe doğru adım atan kadın ve erkek birbirlerini ilk kez isteme töreninde görmektedir. Sonrasında gelin, damat adayı ve ailesine misafirperverliklerini göstermek için kahve ikram etmektedir.
Erkek tarafı kalabalık bir şekilde kız tarafının evine gider ve kızı isterler. Kız istenirken genellikle iki ailenin en büyükleri konuşur. Konuşma gerçekleştikten sonra gelin adayı kahve yapar ve kahveler içilir. Genel olarak isteme merasimi bu şekilde gerçekleşmektedir.
Kız isteme geleneğine uygun olarak erkek tarafı kız tarafının evine isteme çiçeği ve güzel bir çikolata paketiyle gelir. Kız tarafı ise evi süsler ve ailelere ikram edilmek üzere yemekleri hazırlar. Aile büyüklerinden seçilmiş kişilerin konuşmasıyla birlikte söz kesilir ve yüzükler takılır.
İşte Türk kahvesi ikramlıkları; lokum, çikolata, baklava, hurma, kuru incir, makaron, ekler, lokmalık kurabiye, kestane şekeri gibi birbirinden lezzetli yiyecekle kahve sunumlarınızı güzelleştirebilirsiniz.
Kahvenin yanında küçük atıştırmalıklar seviyor ve farklı aromaların lezzetiyle tatlı sohbetler etmek istiyorsanız draje çikolata tercihinde bulunabilirsiniz. Tek lokmalık boyutu ve içi lezzet dolu yapısıyla eşsiz bir lezzete sahiptir.
Kahve içme ritüelinde su kahveden sonra değil, kahve ile birlikte gelir, kahveden önce bir yudum su içilir. Kahvenin yanında suyun mutlaka istenmeden getirilmesi gerekir. Önce sudan bir yudum almak damağı diğer tatlardan temizler ve sonrasında kahvenin tadının doğru biçimde alınmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri