Evde buhar yanığına ne iyi gelir sorusuna patates iki farklı şekilde cevap olabilir. İlk olarak dilimlenmiş soğuk patates ile yanık üzerine kompres yapılabilir. Bunun yanı sıra bir diğer yöntem ise patatesin suyunu sıkıp yine aynı şekilde bölgeye temiz pamuklu bir bez yardımıyla sürmek olabilir.
Yanık durumunda uygulanabilecek en hızlı tedavi yöntemi yanık olan bölgeye soğuk su uygulamaktır. Soğuk suyla birlikte aloe vera jeli, bal, antibiyotik merhemler ve yanık kremi de yanıklara iyi gelen yöntemlerdendir.
Kaynar su yanıklarında ilk yapılması gereken yanık bölgesinin hızlı bir şekilde soğutulmasıdır. Bunun için de 10-15 dakika kadar soğuk su altında tutulmalıdır. Böylece ağrıda hafifleme ve oluşmuş yanık hasarının ilerlemesine engel olunmaya çalışılır. Daha sonra yanık bölgesi temiz bir bez ile kurulanır.
Yanığa Ne Sürülür? Birinci derece yanığa aloe vera içerikli kremler veya antibiyotikli yanık merhemleri iyi gelebilir. İkinci derece yanıklarda özel yanık yara örtüleri ile pansuman yapılması gerekebilir. Diğer yanıklar için müdahale direkt hastanede yapılmalıdır.
İlgili 33 soru bulundu
Bölge bol tazyiksiz suyla, en az 15-20 dakika yumuşak bir şekilde yıkanmalıdır, Giysiler çıkarılmalıdır, Hasta/yaralı örtülmelidir, Tıbbi yardım istenmelidir (112).
BepanJel®, kesikler, ciltteki kesik, çatlak veya sıyrık, yanıklar ve güneş yanıkları gibi küçük yaraların tedavisi için özel olarak geliştirilmiştir. Hidrojel batma hissi oluşturmadan, serinletici yapısı ile hızlı etki göstererek ağrıyı hızlıca yatıştırır. Bunun yanı sıra, yara çok nemli ya da çok kuru olmamalıdır.
Deride kızarıklık, ağrı, yanık bölgede ödem oluşur. Yaklaşık olarak 48 saatte iyileşir.
- Bebeklerin ve küçük çocukların pişiklerinde - 1. ve 2. derece yanıklarda / güneş yanıklarında - Çizik ve kesik gibi yüzeysel deri lezyonlarında - Emziren annelerde meme başı çatlaklarının bakımı ve korunmasında - Kurumuş, çatlamış, yarılmış derinin bakımı ve korunmasında [yaşlı kimselerin derisi dahil ] kullanılır.
Yara ve yanık olan bölge uygun hijyenik kurallara göre temizlendikten sonra 3-5 mm kalınlığında bir tabaka halinde SİLVERDİN uygulanmalıdır. Steril eldiven ve/veya steril spatülle uygulanması önerilir. Gerekli olduğunda hasta hareketi nedeniyle kremin uzaklaştırıldığı bölgelere tekrar uygulama yapılmalıdır.
Bu konuda herhangi bir kısıt yoktur ve banyo yapılmasında hiçbir sakınca görülmemektedir. Yanık tedavisinde yara olan bölgeye halihazırda, derinliğine göre bir ay boyunca soğuk su uygulaması önerilirken, sık sık serin duş herhangi bir zarar vermeyeceği gibi yarayı rahatlatır.
Yanık cilt sabunlu su ile güzelce yıkandıktan sonra 2-3 dk soğuk su ile durulanmalıdır. Alkol, povidon iyot, oksijenli su gibi dezenfektan solüsyonlar yara iyileşmesini geciktirebilir bu nedenle kullanılmamalıdır. Nazikçe kurulandıktan sonra yanık üzerine ince bir tabaka vazelin sürülmesi yeterlidir.
Yanık tedavisi için yanlış olan uygulamalardan bir tanesi de yanan bölgeye buz uygulanmasıdır. Buzun da cildi yakma özelliği vardır. Sıcak yanıklarının haricinde çok nadiren gördüğümüz soğuk yanıkları da vardır. Cildi daha da tahriş ettiği için buz tedavisini kesinlikle önerilmemektedir.
Yara kırmızı, kuru ve acı vericidir ve 3 ila 6 gün içerisinde iz bırakmadan iyileşir. Güneş yanıklarının büyük çoğunluğu bu sınıfa girer. 1. Derece yanıklar iz bırakmazlar, yüzeyel 2. derece yanıklar ciltten koyu veya açık renkli leke şeklinde izler bırakabilirler.
Vazelin yanıkları veya diğer yaraları iyileştirmezken, temizlenmiş bir yanığı veya kontaminasyondan veya başka enfeksiyondan kaynaklanan yaralanmaları kapatır. Nemi hapsetmek için kuru veya çatlamış cilde Vazelin de uygulanabilir.
Çok ağrılıysa başta yanığa önce ANESTOL® POMAD (anestezik) sürülür. Sonra SİLVERDİN® KREM (Dünyada en sık tercih edilendir.) veya FUCİDİN® KREM/POMAD gibi antibakteriyeller yaraya sürülür.
SİLVERDİN PLUS; 50 gr'lık tüplerde bulunur; SİLVERDİN PLUS'ın 1 gramı 10 mg gümüş sülfadiazin ve 50 mg lidokain içerir. SİLVERDİN PLUS; yara ve yanıklarda ortaya çıkan iltihaplanmaların (enfeksiyonların) önlenmesinde ve tedavisinde kullanılır.
Hametan krem, temiz ve kuru cilde ince bir tabaka halinde uygulanmalıdır. Günde 2-3 kez kullanılabilir.
Yanık Açık Mı Kalmalı Kapalı Mı? Yüzeysel 2. Derece olan yanıklarda (pansuman tutturulması zor olan yüz, boyun veya eldeki küçük yanıklar) kullanılan krem ya da solüsyonlar sürüldükten sonra bölge açık bırakılabilir. Bunun dışında prensip olarak tüm yanık yaraları kapalı olarak tedavi edilmelidir.
Deriye buz uygulamak dolaşımı azaltabileceğinden yaraya daha çok zarar verebilir. Yanan bölgeye 10-15 dakika boyunca soğuk su akıtın. Eğer bunu yapmanız mümkün değilse soğuk, temiz ve ıslak bir bezi bölgeye yerleştirin. Ardından bölgeyi temiz ve kuru bir bez yardımıyla kurulayın.
Epidermisin yanı sıra dermis olarak adlandırılan tabakayı da etkileyen ikinci derece yanık vakalarında, yanığın fiziksel görünümü kırmızı, beyaz, kabarcıklı, benekli ve şiş olabilir. Bu yanık türünde orta şiddette ağrı hissedilebilir.
Su toplayan yere sürülen vazelin bunlardan biridir bunun dışında ağrıyı ve şişmeyi azaltmak için yeşil çay kabarcıkların çabuk bir şekilde iyileşmesini sağlar. Antibakteriyel özelliği olan çay ağacı yağı ve içindeki jel sayesinde kaşıntı ve yanma hissini azaltmaya yarayan aloe vera bu yöntemlerdendir.
Madecassol 40 Gr ve Baricus 100 Mg Krem, dünyanın en kaliteli ameliyat izi, yara izi, yanık İzi, kesik ve bıçak izi gideri kremlerindendir. Cildi onarararak yenilenmelerini sağlayarak izleri yok eder ve kesin çözüm sağlar.
Yanık Tedavisi
Güneş yanığı gibi birinci derece yüzeysel yanıklar en fazla 10 gün içinde kendi kendini iyileşirler. Burada amaç bu süreci ağrısız, acısız ve konforlu tamamlamaktır. Bunun için yanıktan hemen sonra yanık bölgesi musluk suyu ile soğutulur. Daha sonra krem veya merhem sürülmesi yeterli olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri