Hz. Peygamber'in, “Devemi bağladıktan sonra mı tevekkül edeyim yoksa bağlamadan mı?” diye soran bir sahâbîye, “Önce bağla, sonra tevekkül et” yolundaki cevabı (Tirmizî, “Ḳıyâme”, 60) ilgili kaynaklarda tevekkülden önce tedbir almanın gerekliliğine delil sayılmıştır.
Tedbirden sonra gelen takdir, Müslümanlar için asla bir tembellik kapısı değildir. Her başlayacağı, yapmak istediği işin başında Müslüman önceden gerekli maddi tedbirleri alacak, ondan sonra âlemlerine Rabbine tevekkül edecektir.
Kişinin seçimine bağlı olan işlerin meydana gelmesinde bu tür işlerin yapılma ve kazanılma yönü insana, yaratma yönü Allah'a dönüktür. Kendi seçimine bağlı işlerde ise kişi, üzerine düşeni yerine getirdikten sonra Allah'a tevekkül edip sonucun gerçekleşmesini O'na bırakmalıdır.
Muhterem Müslümanlar! Cenab-ı Hakk, Kur'ân-ı Kerim'de: "Bütün ihtiyat tedbirlerini alın..." (Nisa Suresi, Âyet: 10) buyurmaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
Tedbir, bir konudaki muhtemel tehlike ve riskleri önceden görerek; gerekli önlemleri almak ve her çeşit ihtimale hazırlıklı olmak, demektir.
Tedbir için her ne yapılırsa yapılsın, yine de neticeleri yaratacak olan Allah'tır. Tedbir alınsın veya alınmasın, her iki hâlde de olup bitenler “kader”dir. Tedbir almakla kaderin dışına çıkılmaz.
Tedbir almak takdiri değiştirmez, ama tedbir almak da dinin emridir. Allahü teâlâ, ilaçları hastalıkları gidermeye sebep yapmıştır. Bütün sebepleri yaratan, bunlara tesir kuvveti veren, Allahü teâlâdır.
Eğer o kimse, iyi amel yapıp, duası kabul olursa, o kaza değişir.” Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Kader, tedbir ile, sakınmakla değişmez.
kısaca tevekkül'ün tarifi de diyebileceğimiz, kulun bir işin kendi elinden gelen kısmını olabildiğince kendisi yapıp geri kalanını allâh'a havale etmesi durumunu ifâde eden söz. hadis sanılır.
“Önce deveni bağla, sonra Allah'a tevekkül et!” - YouTube. Dinimiz, önce bütün tedbirleri almamızı, üzerimize düşen bütün sorumlulukları yerine getirmemizi emreder. Ondan sonra Allah'a tevekkül etmeye, O'na güvenip teslim olmaya davet eder.
Tevekkül'ün dini terim olarak anlamı; bir amaca ulaşmak için gerekli olan her türlü tedbiri alarak, elinden gelen tüm gayreti gösterdikten sonra kalben Allah'a bağlanıp ona güvenmek, sığınmak sonucu Allah'tan beklemek anlamına gelmektedir.
Tedbir, bir şeyin sonucunu düşünerek önceden gerekli olan önlemleri almak anlamına gelir. İslamiyette, kişinin elinde olmayan şeyler için üzülmesi doğru kabul edilmemiştir. Örneğin; ölüyü diriltemez, geçip giden zamanı geri döndüremeyiz.
Allah'a inanmanın gereği olan tevekkül, başa gelenlere karşı sabır ve rıza göstermeyi, aza kanaat etmeyi, mutlak bir güveni ve teslimiyeti öngörür. Te-vekkül, sağlam bir havf ve recâ anlayışına sahip olmayı da gerektirir. Allah'tan korkan kimse, başkasından korkmaz.
Bir başka anlatım ile; bir amaca ulaşmak için gerekli olan her türlü önlemi alarak; elinden gelen tüm gayreti gösterdikten sonra kalben Allah'a bağlanıp O'na güvenmek, sonucu Allah'tan beklemek anlamına gelmektedir.
Tevekkül etmek ise kişilerin olaylar karşısında güvenini kaybetmeden Allah'ın verdiği kadere razı olmak demektir. Elinden geleni yapanlar sonucunu Allah'a havale etmek için tevekkül duası okur.
Peygam Efendimiz'e sormuşlar; -Ya Rasûlallah kader değişir mi? -Değişir, demiş. Ama değişmeside Kaderdir! -Hz.Muhammed (Sav) |Âyet-ûl…
Allah, ezelî ilmiyle kulun yapacağı duayı bildiği için kaderini ona göre şekillendirmektedir. Dolayısıyla dua, diğer sebepler gibi bir sebeptir. Başka bir ifadeyle dua sonucunda bir değişikliğin olmasını Allah dilemişse bu değişiklik, tabii sebep-sonuç ilişkisi içinde hayır veya şer olarak ortaya çıkmaktadır.
Bu konudaki görüşler de şöylece sıralanabilir: 1. Allah'ın zâtî ilminden ibaret olan kader değişmez, fiilî ilminden ibaret olan kader ise değişebilir, bu da levh-i mahfûzda veya meleklerin ellerinde bulunan sayfalarda insanların işledikleri amellere göre vuku bulan değişikliktir.
Eğer inanıyorsanız, ancak Allah'a tevekkül ediniz." buyurulmuştur. Önce tedbiri, sonra tevekkülü şart koşmuştur. Yine Yakup Aleyhisselâm oğullarına Mısır'a ayrı ayrı kapılardan girmelerini emrederek tedbir aldırmış, sonra da tevekkül eylemişlerdir. Tedbiri çok sevmeliyiz, lâkin takdirden de kurtuluş olmaz.
Eğitimde 4+4+4 sisteminde yapılan değişikliklerden birisi de ilköğretim 4. Sınıfta verilen 'Takdir' ve 'Teşekkür' belgelerinin kalkması oldu. İlköğretimde 4. Sınıftan itibaren verilmeye başlayan belgeler, 4+4+4 eğitim sistemiyle geride kaldı.
Öğrenciler, yarıyıl ya da yılsonunda takdir ve teşekkür belgesi almaya hak kazanırken bazı öğrencilere bir de iftihar belgesi veriliyor. İftihar belgesinin bir diğer anlamı ise, üstün başarı belgesidir.
Demek bu ayet bize, değişen kader levhası olan “levh-i mahvı ispattan” haber vermektedir. Kaderin bu levhasında değişiklik olurken ve bu defterdeki yazıların meydana gelmesi bazı şartlara bağlanmışken, kaderin diğer defteri olan “levh-i mahvı âzamda” ise hiçbir değişiklik olmamaktadır.
Kader değişir mi? İnsan, kaderinin ne olduğunu bilmemektedir. Dolayısıyla insana düşen Allah'ın verdiği akıl, irade ve imkânlar çerçevesinde görevini en iyi şekilde yapma şevki ve gayreti içinde olmasıdır. Allah, ezelî ilmiyle herşeyi bildiği için O'nun ilminde ise bir değişiklik olmaz.
Yüce Allah için zaman kaydı yoktur. Allah zamana mahkûm değildir. O'nun ilmi yaşanmış, yaşanacak bütün zaman ve mekânları kuşatır. Yüce Allah anne rahmine düşecek olan herhangi birimizin hayatını, ne yapacağımızı zamana ihtiyaç duymadan bildiği için de buna uygun olarak takdir etmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri