Nişasta kullanmanın kek tarifleri üzerindeki etkisi nedir derseniz, yine daha uzun süre bayatlamadan kalmasını sağladığını, bunun yanı sıra malzemelerin bir arada durmasınıa yardımcı olup keklerin daha pofuduk pofuduk, daha kabarık olmasını sağladığını söylemeden geçmeyelim.
Nişasta olarak buğday veya mısır nişastası kullanılabilir. Kek için temel malzemelerimiz oda ısında olmalıdır.
Yumurta ve şekeri 10 dakika çırpıyoruz. İçine sütü ve sıvı yağı ekleyip karıştırıyoruz, ununu, nişastayı, kabartma tozunu ve vanilyayı katıp karıştırıyoruz yağlanmış bir kalıba döküp fırında pişiriyoruz. Pişinceye kadar fırının kapağını açmıyoruz. Keki fırından alıp soğutuyoruz üzerine pudra şekeri serpiyoruz.
NİŞASTALI YOĞURTLU KEK YAPILIŞI
Şeker yumurta iyice beyazlayana dek çırpın sonra yoğurt ve yağı koyup, başka el çırpıcı kaşıkla karıştırın. Unu eleyin kabartma tozu, vanilin ve nişastayı ekleyin. Karışım hafif cıvık olsun çok sert olmamalı.
İlgili 15 soru bulundu
"Kek nasıl kabarır" diye soranlara: Kuru malzemeleri eleyerek kullanmak şart. Un, kakao, karbonat, kabartma tozu... Bütün bu malzemeleri eleyerek kullanmak hem malzemelerin havalanıp kabarmasını sağlar hem de arada oluşan topaklar çözülür.
Keki yumuşak veya kuru yapan malzemeler elbette süt ve yağ gibi ıslak malzemelerdir. Yumuşak kek yapmanın püf noktaları doğru miktarda yağ kullanmak ve pişirme süresini doğru bir şekilde ayarlamaktır. Yağı az gelen bir kek normalden daha kuru ve sert olur.
Nişasta kullanmanın kek tarifleri üzerindeki etkisi nedir derseniz, yine daha uzun süre bayatlamadan kalmasını sağladığını, bunun yanı sıra malzemelerin bir arada durmasınıa yardımcı olup keklerin daha pofuduk pofuduk, daha kabarık olmasını sağladığını söylemeden geçmeyelim.
Kek üretiminde kullanılan buğday nişastası (Selva), mısır nişastası (Güneş, Sakarya), yumurta, şeker ve kabartma tozu dâhil tüm bileşenler yerel bir marketten temin edilmiştir.
Ayçiçeği yağı, nişasta, file badem, kabartma tozu, un ve sütü ekleyip 5 dakika daha çırpın. Kek harcını yağlanmış kek kalıbına alın. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında 30-35 dakika pişirin.
SÜT İLE DAHA YUMUŞAK KEKLER YAPABİLİRSİNİZ
Kek yaparken, kekin hamuruna biraz süt veya yoğurt gibi laktoz içeren ıslak malzemeler eklemek, hamuru daha akışkan bir hale getirir. Süt ve yoğurttaki laktoz, un proteinleriyle birleşerek glüten oluşumunu azaltır ve kekinizin piştikten sonra da kurumasını önler.
Cevap. UN bulamazsan kabartma tozu ve şekerli vanilin ekleyebilirsin:D.
Nişasta, farin veya amidon, suda çözünmeyen, kompleks bir karbonhidrat. Bitkiler tarafından fazla glikozu depolamak için kullanılır. Endüstride tutkal, kâğıt ve tekstil yapımında kullanılır. Gıda sanayisinde kıvamlandırıcı, yemek yapımında sıvıları koyulaştırmakta kullanılır.
Pirinç Unu
İnce öğütülmüş pirinçlerden elde edilen pirinç unu, reçetelerde sık sık nişasta ikamesi olarak kullanılan bir malzeme.
1 dilim nişastalı kek kaç kalori? 1 dilim nişastalı kek 220 kcal dir.
Evet, yanlış duymadınız un kullanmadan harika bir kek hazırlamak mümkün. Un yerine nişasta kullanarak sevdikleriniz için enfes bir kek yapabilirsiniz. Mis gibi kokusu mutfağınızı sardığında sabırsızlanacağınız unsuz keki yedikten sonra en kısa zamanda tekrar yapmak isteyeceksiniz.
Sade kek çok az malzeme ile yapılan ve aslında yapımı da oldukça kolay bir kek çeşididir. Bu kolay kek için süt, şeker, yumurta, yağ, un ve kabartma tozu ile vanilya yeterli olacaktır.
Yumurta kullanmadan da tam kıvamında bir kek harcı hazırlayabilir, doğru püf noktalarıyla onun da kabına sığmayacak kadar kabarmasını sağlayabilirsiniz. Tüm bunlar için ihtiyacınız olan her şeyse hemen aşağıda sizi bekleyen yumurtasız kek tariflerinde gizli.
Buğday Nişastası: Buğday tanesinin özünden elde edilen bu nişasta çeşidi en çok baklava hamuru açmada, sütlü tatlıların ve tatlı hamur işlerinin içerisinde kullanılır. Buğday nişastasının rengi, mısır nişastasına göre daha sarıdır.
Keki yumuşak veya kuru yapan, tarifte kullanılan sıvı malzemelerdir. Kekin yumuşacık olması için tarifte verilen yağ oranına dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca pişirme süresi de uygun olacak şekilde ayarlanmalıdır. Kekin yağı az gelirse, olması gerekenden daha kuru ve sert olacaktır.
- Öncelikle kek tarifi konusunda malzemeler eksik olursa kek kabarmayabilir. - Ayrıca malzemelerin soğuk kullanılması kekin kabarmasını önler. - Kek kalıbı margarin ile yağlanmadığı takdirde kabarmaz. - Kek malzemeleri sırasıyla eklenmediği takdirde kabarma sorunu yaşanabilir.
Isı kaynağı dışarıdan geldiği için öncelikle keklerin dışı pişer. Isı içeriye doğru iletildikçe içi pişmeye devam eder. Kek piştikçe içindeki hava ve sıvıların genleşmesine bağlı olarak hacmi artar. Kekin dış kısmı piştikçe, genişleyebileceği tek alan üst kısmı olduğu için yukarı doğru kabarır.
Kısaca üzerinden geçecek olursak; baharatlı ya da sade, puf puf kabaran ve daha az şekerli kekler için süt, yoğun ve nemli kıvamlı, şerbet ya da sos kullanacağınız, içerisine aroma ilave edeceğiniz kekler için ise yoğurt kullanmanızı öneririz.
Keki pişirmek için fırın derecesi 180'e getirilmelidir. Bu ısıda kek istenilen kıvamı yakalar ve harika bir dolgunluk ile güzel bir lezzet sunar. Bu ısı ile beraber kek genel olarak 35-40 derece içerisinde pişer. Tabii yine de kek pişerken 20 ya da 25 dakikalar içerisinde kürdan testi yapmak önemlidir.
Yumuşak Ve Kabarık Kek Tarifi Nasıl Yapılır? Yumurta ve şeker macun kıvamına gelene kadar karıştırılır. İçine sıvı yağ ve süt konularak karıştırmaya devam edilir un kabartma tozu, vanilya eklenerek güzelce karıştırılır ve kek kalıbına dökülüp fırına atılır. Afiyet olsun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri