Işığın birçoğunu soğurduğundan dolayı güneşlik perde cama yakın sırada, yani ilk sırada olmalıdır. Ayrıca ısının da tamamının içeri girmesini engeller ve bu nedenle yaz ayları sıklıkla bu perde kullanılır. Perde kornişlerinde ikinci yani orta sıraya takılacak perde ise tül perde olmaktadır.
Ev dizaynınıza bağlı olarak tül, perde ve güneşliğinizi bu kanallarda istediğinize takabilirsiniz. Ancak klasik anlayışa göre olması gereken sıralama; perde, tül ve güneşliktir. Cama yakın olan kanala perdeyi, ortaya tülü ve en öndeki kanala ise güneşlik takılır.
Fon perde, güneşlik ve tül perdenin sıralasını camdan içeriye doğru yapacak olursam: güneşlik, tül ve fon perde şeklinde söyleyebilirim. Dolayısıyla önce güneşlik, sonra tül perde takılmış oluyor.
Yıkama yapmadan önce ilk olarak tül perdelerin ayrı şekilde yıkanması gerektiği bilinmelidir. Yani güneşlik gibi kalın perdelerle birlikte yıkama yapılmamalıdır.
Güneşlik ölçüsü genişliği / eni korniş genişliği ile aynı olmalıdır. Boy ise tavan ile yer arasındaki yükseklikten 2-3 cm kısa olmalıdır. Hesaplamaları ise kornişte alınmış olunan 100 cm genişlikte 150 cm güneşlik kullanılmalıdır. Kornişlerde güneşlik kullanımı ortalama 1 e 1.5 veya 2 olmalıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Örnek perde eni 120 cm boyu 200 cm ise perde ölçüsü 120 x 200 cm şeklinde yazılır. Önce en sonra boy yazılır ve aralarına x konulur. En x Boy olarak yazılır. Eni yani genişliği 1.3 metre olan boyu, yüksekliği 2 metre olan perde 130 x 200 şeklinde yazılır.
Hangi renk perde güneş geçirmez sorusu son dönemde çok sık sorulmaktadır. Bunun cevabı ise basittir. Genellikle koyu renkli olan perdelerin güneş geçirmediği bilinmektedir. Özellikle siyah renk çok idealdir.
Tül veya perde yıkamak için öncelikle tüller ayrı perdeler ayrı şekilde makineye yerleştirilmelidir. Tül daha hassas bir kumaş türü olduğu için perdelerle karışık yıkamak doğru olmamaktadır. Tüller makinede en düşük 30 derecede yıkanmalıdır. Makinede yıkama da sıkma ve kurulama programları tüller için önerilmemektedir.
Tül perdeleri yıkarken yumuşatıcı kullanmanız gerekmez. Aslında yumuşatıcılar yüzde yüz pamuk ya da keten kumaşları yumuşatmak için kullanılır.
Tüller 6 ayda bir, perdeler yılda 1 yıkanmalıdır.
Bu nedenle yılda iki defa temizlenmelidir. Mutfak perdeleri ise daha sık temizlenmelidir.
Güneş ışığı ve yüksek derecede yıkama haricinde tül perdelerin yırtılmasına sebebi olan etkenler: sigara izi, ütü ile yakmak ve tül perdenin yapıldığı malzeme de yırtılmanın sebeplerindendir.
Güneşlik perde formatına uygun olan bir başka ürün ise fon perdedir. Zaten bu perdenin kalın bir kumaş üzerinden üretilmesi, perdeyi bir güneşlik formatına sokmuştur. Stor ve zebra perdelerin de güneşlik özellikleri vardır.
Hazır stor perde montajı sırasında kötü bir görüntünün oluşmaması adına ölçülerin tam olması önemlidir. Stor perdeyi pencereye ortalı bir şekilde tuttuktan sonra, tüm aparatları düzenli şekilde kornişe geçirilmelidir. Daha sonrasında ise korniş aparatlarının ortasına stor vidası takılmalı ve perde sabitlenmelidir.
Güneşlik perde en fazla 40 derecede, hassas ve narin programlarda yıkanmalıdır.
Perdeler eğer çamaşır makinesinde yıkacaksa hassas programlar tercih edilmesi gerekir. Ancak elde yıkama ya da hassas program bulunmayan makinelerde tercih edilmesi gereken program sentetik olmalıdır. Bunun yanında makinede 30 derece sıcaklık ve 400 devir seçilmesi tavsiye edilir.
Güneşlik perdeler bilinen tarifiyle kalın kumaşlardan üretilirler. Yaşam alanına etki eden güneş bu perde ile engellenir. Bir bakıma ısının yalıtımını da sağlayan güneşlik, soğuk havalarda da ısının korunumuna yardımcı olur.
Tül perdeleri suya bastırma yöntemiyle beyazlatabilirsiniz. Bunun için tüllerin bekleyeceği suyun içine 2 yemek kaşığı kadar kaya tuzu ekleyin. Bir gece öncesinden kaya tuzunun yer aldığı suda bekleyen perdeleri, ertesi gün 30 derece programda yıkayabilirsiniz.
Kırışmaması için tülünüzü çamaşır makinesinde düşük devir 30 derecede yıkamalısınız. Böylece tül kırışmadan temiz bir şekilde yıkanmış olur. Tülü sıcak suya basma yöntemi zaman zaman yapılan ve doğru bilinen bir yanlıştır. Tülü sıcak suya basarsanız öncesinde olduğundan daha fazla kırışmasına neden olursunuz.
Çok yüksek sıcaklıklarda yıkama yapılması, perdenin kırışmasına ya da parçalanmasına yol açabilir. 30 derece sıcaklık ve narin yıkama ayarına alarak yıkama yapılması uygundur. Ayrıca yıkamadan sonra perdenin kırışmaması için kornişten çıkardıktan sonra hemen yıkanması tavsiye edilir.
Eğer ki çamaşır makinenizde “perde” için özel bir programı bulunuyorsa bunu da seçebilirsiniz. Seçtiğiniz programda 30 derecede ve 400 devirde ayarlamasını yaparak perdenizin kırışmasını da önlemiş olursunuz. Böylelikle saten perde nasıl yıkanır sorusuna yanıt bulmuş olacaksınız.
Perdelerinizi yıkarken dört yüz devirde sıktırmanız gerekir. Bu sayede perdelerin sıkma işlemi sırasında hem hasar görmez hem de fazladan buruşma durumuyla uğraşmak zorunda kalmazsınız. Perdelerin yüksek derece yıkanması, doğal formunun bozulmasına yol açabilmektedir.
Öncelikle tül perde yıkamasında kesinlikle çamaşır suyu ve benzeri gibi ağartıcılar kullanılmamalıdır. Bu ağartıcılar tül perdelerin rengini bozacağı gibi aynı zamanda dokumalara da zarar verilerek incelmelere ve yırtılmalara neden olabilmektedir.
Her ne kadar ülkemizde genellikle perdeler tavandan yere kadar uzansa da bu aslında zaman zaman boğucu bir atmosfer yaratabiliyor. Daha geleneksel bir görünüm için perdeleriniz yere hafifçe değmeli; modern bir duruş istiyorsanız da perdenizin yüksekliğini yerden bir iki cm yukarıda bitirmelisiniz.
Birçok mobilyayla uyumu sayesinde beyaz keten tül perde sıklıkla tercih edilir. Kırışmaz yapısıyla keten tül kumaş perde üretimin çoğunlukla kullanılan malzemeler arasındadır.
Polyester – Polyester kumaş genellikle stor perdelerde kullanılır. Diğer kumaşlara oranla daha ucuz olup pek çok özellik sunar. Ayrıca fazla kırışmaz ve kir tutmazlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri