Öngörü Kapasitesi: İnsanlar ön bilgilerini kullanarak ileriyi düşünme ve geleceği tahmin etme tahmin etme kapasitesine sahiptirler. İleriyi düşünme yeteneği, aynı zamanda geçmiş ve gelecek olaylar arasında bağ kurma ile yakından ilgilidir.
Dolaylı Öğrenme Kapasitesi : Bireyin, başkalarının davranışlarını doğrudan veya davranışlarının sonuçlarını öğrenme becerisidir.
Sembolleştirme Kapasitesi (Symbolizing Capability): Bandura'ya göre insanlar dünya ile etkileşime girerken daha çok kendi bilişsel temsillerini kullanırlar ve bu yolla dünyayı daha sembolik görürler. Düşünebilme ve konuşabilme becerisiyle insanlar geçmiş ile geleceği birbirleriyle ilişkilendirebilmektedir.
karşılıklı belirleyicilik ilkesine göre davranış ve çevre sürekli bir etkileşim içerisindedir. davranış çevreyi değiştirir, çevre de davranışı şekillendirir şeklinde bir saptamadır. "üzüm üzüme baka baka kararır." ilkesi.
Dolaylı pekiştirme; bireyin kendi davranışını değil, model aldığı kişinin davranışını pekiştirmesidir. Modeli gözlemleyen bireyler, daha kısa zamanda ve sık taklit eğilimi göstermektedir. Modelin davranışının sonucunda ödüllendirilmesi, davranışın taklit edilme ihtimalini güçlendirir ve edinilmesini sağlar.
İlgili 23 soru bulundu
Sembolleştirme kapasitesi, Bandura inanışına göre insanlar çevresinde gördüğü her şeyi zihninde sembolleştirmektedir. Öngörü kapasitesi, insanlar geçmişte yaşadıklarından çıkarımlar yaparak geleceğini şekillendirme yetisine sahiptir.
Sosyal öğrenme, dolaylı yaşantıları, model almayı (gözlem yoluyla öğrenme) kapsayan bir öğrenme sürecidir. Temelinde şu düşünce vardır: Öğrenme yalnızca ilk elden, yaşantılarımız yoluyla değil, başkalarının yaşantıları aracılığıyla da(dolaylı yaşantı) gerçekleşebilir.
Dolaylı Pekiştireç, pekiştirme istenilen davranışın gösterilmesi ve tekrarlanması için yapılan eylemlere denmektedir. Pekiştirme olgusu pekiştireç adı verilen eylemin ortama eklenmesi ile ortaya çıkar.
a. Öz-yargılama (self-judgement): Öz-yargılama, öğrencinin bir öğrenme çabasından sonra kendisini yargılamasıdır. Öğrenci, kendi performansını bir başkasının performansıyla ya da herhangi bir standartla karşılaştırarak kendi öz-değerlendirmesini (self-evaluation) yapabilir.
Sosyal öğrenme kuramı Albert Bandura'nın yaptığı çalışmalarla gelişen ve günümüzde eğitim ve psikoloji alanında büyük ölçüde kabul gören bir öğrenme kuramıdır. Sosyal öğrenme kuramının temelinde gözlem ve başkalarının yaptığı davranışları taklit etmeye dayalı dolaylı bir öğrenme vardır (Bandura, 1977).
Öz Yargılama Kapasitesi: İnsanların kendileri hakkında düşünme, yargıda bulunma ve davranışlarını değerlendirme becerileri öz düzenleme kapasitesi ilgilidir.
Bilişsel kuramlar temel olarak bilgiyi anlamlı kılmaya ve öğrenenlerin yeni bilgileri bellekteki mevcut bilgilerle ilişkilendirmelerine yardım etmeye odaklanır. Öğretimin etkili olabilmesi için öğrencilerin mevcut şemalarına veya zihinsel yapılarına dayanması gerekir.
3. Dolaylı Güdülenme
Gözlenen davranışlar, bireyi bilgilendirmekle kalmaz, aynı zamanda onu elde etmeye de motive eder. Ancak, gözlenen davranış, olumlu bir şekilde sonuçlanırsa, gözleyen kişi o davranışı yapmak için istek duyar. Bunun dışında, gözlemci o davranışı başarabileceğine inanmalıdır.
Kimi zaman “Sosyal Bilişsel Kuram” olarak da adlandırılan bu kuram insanın öğrenmesinin bireysel, çevresel ve davranışsal faktörlerin karşılıklı etkileşimi sonu- cunda oluştuğunu savunmaktadır.
Kişiler diğer kişilerin hareketlerini taklit yoluyla ya da bilişsel olarak işlemeyle (akıl ve yordama süreçleriyle) öğrenebilirler. Biz danışma süreçlerinde buna model alma diyoruz.
Yeni davranışların başkalarını gözleme ve taklit etme yoluyla kazanıldığını ileri süren bir sosyal davranış öğrenme kuramıdır.
Bireyin belli bir performansı başarılı olarak yapması için kendine olan inancına ya da kendi yargısına öz yeterlilik denir. Öz yeterlilik inancı, öğrenen için okul yaşamında akademik başarının önemli bir belirleyicisi olmasının yanı sıra, okul dışı yaşamında tüm hayatı boyunca kullanacağı önemli bir beceridir.
Öz yeterlik inancı, bireyin belli bir performansı göstermek için gerekli eylemleri organize edip, başarılı olarak yapma kapasitesine duyduğu inanç olarak ifade edilmektedir (Bandura, 1993).
Özyeterlilik İnancı Kavramının Tanımı
Özyeterlilik, bireyin belli bir görevi başarabileceğine dair kişisel inancıdır. Özyeterlilik bir inançtır, bu nedenle birey bir görevi yerine getirmek için sahip olunması gerekenden daha çok ya da daha az kapasiteye ya da potansiyele sahip olduğuna inanabilir.
Diğer bir deyişle öz yeterlik; bireyin karşılaşabileceği güçlüklerde, olayın üstesinden gelip gelemeyeceğine ilişkin kendine duyduğu inanç, kendi hak- kındaki yargısıdır (Senemoğlu, 2015: 234).
Skinner'ın Edimsel Koşullanma Teorisi. Skinner'ın edimsel koşullanma teorisi, bir bireyin davranışlarının ödül ve ceza eylemleri aracılığıyla nasıl şekillendirilebileceğine ve tahmin edilebileceğine odaklanmıştır. Bu teori, davranışların sonuçları tarafından belirlenebileceği fikrini ortaya koyar.
Bir öğrenme alanı olarak nitelendirebileceğimiz bilişsel öğrenme, özellikle eğitim psikolojisi alanında, zihinsel etkinlikler yoluyla sahip olduğumuz ve edindiğimiz öğrenmelerdir.
W.Wundt ve Psikoloji. Wilhelm Wundt, kurduğu laboratuvar ile modern psikolojinin babası olarak kabul edilir.
baskalarina bakarak bir davranisi tekrarlama. psikoloji'de davraniscilarin buldugu ve cogumuzun asina oldugu ogrenme turu operant conditioningdir. burada ozne odul veya ceza ile belirli basli davranislari ogrenir. bir davranisin gorulme olasiligini artiran odullere reinforcement denir.
Sosyal öğrenme (sosyal pedagoji), akranlar arasındaki sosyal etkileşim yoluyla toplumsal bir ölçeğe kadar bireysel veya grupla öğrenmeden daha geniş ölçekte gerçekleşen öğrenmedir. Tutum ve davranışlarda bir değişikliğe yol açabilir veya açmayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri