Önlisans öğrencileri açıköğretim fakültesinin öğrenci kontenjanı sınırsız olan lisans programlarına sınavsız geçebilir.
Lisans tamamlama, ülkemizde iki yıllık ön lisans bölümleri okuyanların DGS'ye (Dikey Geçiş Sınavı) girerek dört yıllık lisans bölümlerinde okumaya hak kazanıp eğitimlerinin sonunda dört yıllık üniversite diploması aldıkları sürecin halk arasında bilinen adıdır.
Sınavsız ikinci üniversitede, öğrenciler, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi veya İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi'nin lisans ve ön lisans programlarından herhangi birini seçerek eğitim alabilirler.
Yükseköğretim Kurumları'ndan daha önce; ön lisans veya lisans programlarından mezun olan öğrenciler, ikinci üniversite kapsamında Açıköğretim Fakültelerine sınavsız kayıt olabilmektedir.
Lisansa Tamamlamada DGS Şart
DGS'ye girdikten sonra aldığınız puana bakılmaksızın mezun olduğunuz programa göre belirlenen lisans bölümlerine devam edebiliyorsunuz. Sınavsız lisansa tamamlama bu anlamda kaldırıldı. Artık DGS sınavına girmeden öğreniminizi lisansa tamamlama olanağınız bulunmamaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı başvuruları elektronik ortamda ÖSYM Başvuru Merkezleri aracılığıyla veya bireysel olarak ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr adresinden yapabileceklerdir.
2. 2023-2024 eğitim-öğretim yılı için Sağlık Lisans Tamamlama Programına ilişkin başvuru ve tercih işlemleri 06/09/2023 (Saat: 09:00) – 12/09/2023 (Saat:17:00) tarihleri arasında Başkanlığımız resmi internet sitesi üzerinden e-Devlet aracılığı ile yapılacaktır.
Aynı anda iki örgün lisans ya da iki örgün önlisans bölümünde okunamaz. Fakat biri lisans, biri önlisans iki bölüm okunabilir. Biri uzaktan ya da açık, biri örgün olursa da olur. Yani sonuç olarak aynı anda örgün iki lisans ya da aynı anda örgün iki önlisans okunamaz.
İkinci Üniversite Nedir ? Sınavsız İkinci Üniversite, yükseköğretim kurumlarının aynı alanda olmamak şartıyla herhangi bir lisans veya önlisans programından mezun olan, okuyan ya da yeni başlayacak öğrenciler için ikinci diploma sahibi olma şansı veren kaçırılmayacak bir fırsattır.
Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi dışında başka bir üniversitede açık veya uzaktan eğitim sistemi ile öğrenim gören öğrenciler de aynı alanda olmamak üzere İkinci Üniversite kapsamında başvuru yapabilirler.
Çevrimiçi başvuru işlemleri https://aoskayit.anadolu.edu.tr adresinden e-devlet şifresi ile yapılacaktır. Adayların başvuru yapabilmeleri için öğrenim bilgilerinin MEBBİS/YÖKSİS sisteminde güncel olması gerekmektedir.
Çevrimiçi Başvuru ve Kayıt Tarihleri : 21 Ağustos 2023 Pazartesi günü saat 10:00'da başlayıp, 16 Ekim 2023 Pazartesi günü saat 17:00'da sona erecektir.
Fark da bundan kaynaklanmaktadır. Açıköğretimin hangi 4 yıllık (lisans) bölümlerinin diplomasında ne yazar? AÖF'teki tüm 2 yıllık (ön lisans) bölümleriyse Açıköğretim fakültesine bağlıdır, dolayısıyla hepsinde AÖF yazar.
Dikey geçiş, iki yıllık önlisans programlarından Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile ya da sınavsız olarak dört yıllık lisans programına geçerek öğrenime devam etmektir.
Türkiye'de birçok üniversite sınavsız lisans tamamlama imkânı sağlamaktadır. Anadolu Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesi eğitim kurumları başta olmak üzere her birinin sunduğu imkân ve koşulları web sitelerinden öğrenebilirsiniz.
Lisans Tamamlamaya Kimler Başvurabilir? Lisans tamamlamaya fırsat veren dikey geçiş sınavına ön lisans mezunu yani iki yıllık yüksekokul bitiren öğrenciler girebilmektedir. Böylece kazanılmış lisans bölümü tamamlanabilir.
O nedenle her yıl yüz binlerce aday üniversite sınavlarına tekrardan girip şansını deniyor. Öyle ki bu yıl bir yükseköğretim programında okuyan ya da mezun olan yaklaşık 600 bin aday tekrar sınava girdi. Ancak ikinci bir üniversite okumak için tekrardan sınava girmeye gerek yok.
AÖF ikinci üniversite 2023-2024 kayıt başvuru tarihleri netleşti. AÖF'ün 2023-2024 eğitim yılı akademik takviminde yer alann bilgilere göre AÖF ikinci üniversite kayıt işlemleri 57 gün sürecek. Kayıtlar 21 Ağustos 2023 Pazartesi günü başlayacak ve 16 Ekim 2023 Pazartesi günü sona erecek.
İkinci Üniversite Nedir? Bir üniversiteden mezun ya da halen okumakta olanların herhangi bir sınava girmeden İstanbul Üniversitesi Açık öğretim Programlarına kayıt yaptırabileceği sisteme Sınavsız İkinci Üniversite diyoruz.
Önlisans adaylarının çift diplomaya sahip olmaları durumunda bu diplomaları ÖSYM'ye tanıtarak başvuru yapmaları mümkündür. Örneğin, hem işletme hem de kimya programlarından önlisans diploması olan adaylar ikisini birden sisteme tanıtarak tercihler sırasında her iki bölümden de tercih yapabilirler.
Kurs ve/veya sertifika programı niteliğindeki eğitim programlarından alınan dersler yükseköğretimde dikkate alınmaz.
Evet bu mümkün. Ön lisans okuyan birisi sadece lisans bölümüne, Lisans okuyan biri ise sadece ön lisans bölümünü okuyabilir. Lisans olanı açık öğretim olarak okuman gerekiyor.
Sonuç öğrenmek için tıklayınız. Yerleştirme sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların elektronik kayıt işlemleri 30 Eylül- 5 Ekim 2022 (23:59) tarihleri arasında, kayıt işlemleri ise 30 Eylül-7 Ekim 2022 tarihleri arasında yapılacaktır.
ÖSYM'nin yayımladığı sınav takvimine göre 2023 DGS sınavı 16 Temmuz 2023'de yapılacak.
öğrenim süresi altı yıl olan lisans programlarını azami dokuz yıl içinde tamamlamak zorundadırlar. Hazırlık eğitim süresi azami iki yıldır. Azami süreler içinde katkı payı veya öğrenim ücretinin ödenmemesi ile kayıt yenilenmemesi nedeniyle öğrencilerin ilişikleri kesilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri