Ön söz metin içerik dili kısa, öz, anlaşılır ve samimi olmalıdır. İçerikte teşekkür bilgileri, isim ve soy isim bilgileri, tarih bilgileri, verilmesi gereken özet ve mesaj yazılmalıdır. Meraklandırıcı bir dil ile de yazılabilir.
Önsöz, genellikle kitabın fikrinin nasıl ortaya çıktığını, eserin amacını, kitabın yazılması ve yayınlanması sırasında yaşananları anlatır. Çoğu zaman kitabın yazılması ve yayınlanması sürecinde yazara yardımcı olan ve fikir sağlayanlara bir teşekkürle son bulur.
750 ile 1500 kelimelik kısa ve vurucu bir önsöz en idealidir. Bir okur olarak uzun önsözler okumaktan hoşlanmıyorum ve kitabı okumak için sabırsızlandığımdan her defasında kaç sayfa önsöz yazılmış diye bakıyorum.
Önsöz; uzun bir çalışmayı tamamlayan kişinin tez ya da ödev vb sinin teknik ve bilimsel içeriğinden bağımsız olarak görüşlerini yazdığı bölümdür. Bu bölümde tezini ya da kitabının konusunu tanıtabilir, bu çalışmanın yapılma nedeni ve geçirdiği safhalar anlatılabilir.
Ön sıfatı ve söz kelimesinden oluşan önsöz kelimesinin ayrı mı yoksa bitişik mi yazıldığı birçok kişi tarafından merak ediliyor. Ön söz kelimesi birleşik isim değil bir tamlamadır. Türkçede yer alan tüm tamlamalar ayrı yazılır. Kelimenin Doğru Yazılışı Ön Söz değil Önsöz şeklindedir.
İlgili 29 soru bulundu
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
Bu nedenle max. 2 sayfa kadar olmalıdır. Çoğu üniversitelerde tez yazım kurallarında önsöz kısımları 1 sayfa ile sınırlıdır. Bazı üniversiteler tez yazım kılavuzlarında önsöz kısmı yazılması zorunlu olmakla birlikte bazılarında zorunlu değildir (Bitirme tezleri için).
Türkçede çoğu “ön” ile başlayan kelimeler ayrı yazılmasına rağmen ( ön söz, ön yargı ) öngörünün TDK'ye göre birleşik yazılması gerekir.
Günümüz okurlarının bir kısmı önsözleri hiç okumayıp bir kısmı ise kitabı bitirdikten sonra okuyor. Fakat aslında önsözler yazarı ve okuduğumuz metni daha iyi anlamamız için son derece önemli bir rehberdir.
Önsöz: Yapılan çalışma hakkında genel olarak bilgi verilir. Bir sayfayı geçmemelidir. Kurum tanıtımı: Staj çalışmasının yapıldığı işletmenin tanıtımı, organizasyon yapısı, aktiviteleri, birimleri, personel durumu, üretim, pazarlama ve ürün bilgileri hakkında hiçbir adım atlanmadan mümkün olan en kısa bilgi verilir.
“Giriş” kısmının temel amacı, hazırlanan yayınla ilgili, araştırmacıya konu veya problem hakkında ön bilgi sunmaktır. Bu ön bilgiyi sunarken fazla detaylı ve gereksiz cümlelerden kaçınınız. 2. “Giriş” kısmında asla “ben” ya da “ülkemiz” gibi ifadeler kullanılmamalıdır.
Giriş, önsöz ve sonsözlere, bir kitap bölümü gibi atıf yapılır: Kumar, R.ve Hill, D.(2009). Introduction, : Neoliberal Capitalism and Educaiton.
Kısa Özetler genelde 100-500 kelimeli olup, ortalama 250 kelimelidir. 116 Kısa Özet yazılırken her kelime dikkatlice incelenmeli, örneğin 100 ke- lime ile anlatılabiliyorsa 200 kelime kullanılmamalıdır. Kısa lizerin çoğu veya tamamı yapılmış çalışmaya atıf olduğu için geçmiş zamanda yazılınalıdır.
Bir tezin giriş bölümü, tez metninin ilk bölümüdür. Bundan dolayı özet, abstract, içindekiler vb. bilgilerin yer aldığı tezin başında bulunan bölümden hemen sonra gelir. Bu bölümden sonra genel bilgiler, kuramsal çerçeve, yöntem, bulgular, tartışma ve sonuç gibi bölümler gelir.
Teşekkürler kısmı genellikle, tezin diğer bölümleri tamamlandıktan sonra yazılır. Bu bölüm, kritik kısımların tamamlanmasının verdiği rehavetle baştan savma yazılmamalıdır.
Sav veya tez, (latince: dissertatio — araştırma, yazma, akıl yürütme, rapor) bilimsel yöntemde belli ön bilgilere dayanılarak, henüz kanıtlanmamış fakat mevcut bilgilerle mantıksal olarak çelişmeyen, bilimsel araştırma sürecinde doğrulanmaya çalışılan düşüncelerdir.
Tez ve Proje çalışmalarında Önsöz/Teşekkür kısmı yazılırken; Tez yada proje çalışmasını hazırlayan kişi, tezin/projenin yürütülmesinde ve hazırlanmasında/yazımında katkısı bulunan kişilere veya kuruluşlara teşekkür etme kısmını ifade etmektedir.
ÖN SÖZ MÜ, ÖNSÖZ MÜ? TDK sitesinde sözlükten arama yaptığımızda "Önsöz" kelimesi sözlükte bulunmamaktadır. TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır. TDK'da ön söz kelimesi isim olarak tanımlanıyor.
Ön bilgiler. Ön bilgiler bir kitabın ilk bölümünü içerir ve genellikle sayfa sayısı açısından en kısa bölümdür. Ön bilgi sayfaları geleneksel olarak küçük harfli Romen rakamlarıyla (i, ii, iii, iv, v, vb.)
3. Türkçe sözcüklerin başında c, ğ, l, m, r, z sesleri yansıma dışında bulunmaz: Cahil, can, cebir, lamba, lazım, leğen, mavi, nane, rapor, renk, rezil, rosto, ruh, vakum, vasıf, vazo, vezin, vize, zil. Bu sözcüklerden bazılarını dil kendine uydurmaya çalışır: ilazım, ileğen, ilimon, İramazan, irezil gibi.
YK'de ön sözcüğü ile oluşturulan ön + yargı bileşiği ayrı yazılırken (ön yargı) ön + görü ve ön + sezi bileşikleri bitişik yazılmıştır (öngörü, önsezi).
Ayrı ya da birleşik yazılıp yazılmadığı en merak edilen kelimeler içerisinde önyargı sözcüğü geliyor. Türk Dil Kurumu üzerinden alınan bilgiler doğrultusunda bu Kelimenin doğru yazılışı, 'Ön yargı' biçiminde ayrı olmasıdır. Özellikle Türkçede bazı kelimeler sunduğu anlam üzerinden ayrı şekilde yazılır.
Tez yazarken kaynaklara kolay erişen biri ortalama aklaşık olarak 2 ay gibi sürede lisans tezleri yazılabilir.
İçindekiler Dizini
Özet sayfasından başlayarak tüm özel sayfalar, tez metninin içerdiği tüm bölüm ve alt bölüm başlıkları, ek açıklamalar, Kaynaklar ve Ekler, İçindekiler dizininde eksiksiz olarak gösterilmelidir. Tezde kullanılan her bir başlık, içindekiler dizininde hiç bir değişiklik yapılmaksızın, yer almalıdır.
İyi bir başlık, genel itibariyle 10-12 kelimeden oluşmalıdır. Uzun bir başlık öncelikle sizin, sonra da okurların dikkatinin dağılmasına neden olabilir. Tezinize uygun, tanımlayıcı kelimeler kullanın. İyi bir başlık, tezde kullanılan anahtar kelimelerden bazılarını içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri