Gülücük ve öpücük sözcüklerinde ilk bakışta ünlü türemesi var gibi görünse de aslında burada olan ses olayı ünsüz düşmesidir.
Ünlü Düşmesi – Türk Dil Kurumu.
i. (< öp-ü-ş+çük) Kısa bir öpme, hafif bir öpüş: Cemal Ağa, bu bayramlaşmayı Sohbet'ten bir öpücük almak sûretiyle yapmaya kalkışırsa ne dersiniz? (Ahmed Midhat Efendi). Çocuk alınlarda duyulan sıcak öpücük (Orhan V.
i. (< gülüş+çük) Çocukların, özellikle bebeklerin gülüşü.
İç seste ünlü türemesi:
Dar ünlü: azcık>azıcık, bircik>biricik vb.
İlgili 32 soru bulundu
Türkçe sözcüklerde yapım eki geldiğinde orta hecede kalıcı düşme gerçekleşir. kavuşak>kavşak, öğrenici>öğrenci, aşıla-> aşla-, sarıar->sarar-, dirilik>dirlik, devirilme>devrilme, yalınız>yalnız, yanılış>yanlış, süpürüntü>süprüntü, kokulamak>koklamak, çevire>çevre, derinek>dernek, uyuku>uyku vb.
Bu anlatıma göre kaynaştırma ünsüzü şu durumlarda kullanılır: İlgi ve iyelik eklerinden (tamlama eklerinden) önce: odanın kapısı, anasının kuzusu, pencerenin boyası. Üleştirme ekinden önce: ikişer, altışar.
Ünsüz yumuşamasıdır. Kelimenin Kökü "ak " tır. Ünlüyle Başlayan ek aldığı için Yumuşama olmuştur.
A seçeneğinde “sararmış < sar(ı) – ar – mış” sözcüğünde ünlü düşmesi vardır.
A'da “alçak-l ⇒ alçal'' B'de “sıcak-cık ⇒ sıcacık'' C'de “küçük-cük ⇒ küçücük'' E'de “ufak-l ⇒ ufal'' sözcüklerinde ünsüz düşmesi görülmektedir. 9. Türkçede sözcük içerisinde “b” sesinden önce gelen “n” ünsüzleri “m” ünsüzlerine dönüşür. Bu ses olayı- na dudak ünsüzlerinin değişmesi denir.
Ön seste ünsüz türemesi
ur>vur, örgüç>hörgüç, öyük>höyük, ut->yut-, Far. a:veng> hevenk, ıgaç>yıgaç "ağaç", idiz>yitiz "yüksek, yüce", ip>yip vb.
Umut kelimesi ise Eski Türkçede "dilemek, ummak" anlamına gelen um- fiilinden Türkiye Türkçesindeki +ut ekiyle türetilmiştir.
Gülücük ve öpücük sözcüklerinde ilk bakışta ünlü türemesi var gibi görünse de aslında burada olan ses olayı ünsüz düşmesidir.
Tonsuzlaşma/Ötümsüzleşme
Tonlu-ötümlü (b, c, d, g, j, v, z) ünsüzlerinin komşu seslerin etkisinde kalarak tonsuz- ötümsüz (p, ç, f, k, s, ş, t) ünsüzlerine değişimi olayıdır. Bu anlamda sesler tonlulaşmanın tersine bir denklik sağlamaktadır.
"hissetmek - hissedince" sözcüğünda "t" ünsüzünün yumuşayarak "d" ünsüzüne dönüşmesi "ünsüz yumuşaması"na örnektir. Dilimizde bazı sözcüklerin ünlü harfle başlayan ek aldıklarında veya başka bir sözcükle birleşmesi sonucunda, sözcüğün sonundaki ünsüz harfin tekrarlanmasıyla oluşan ses olayına "ünsüz türemesi" denir.
Ünsüz sertleşmesi
Sert ünsüzle biten kelimeler c, d, g ünsüzleriyle başlayan bir ek aldığında, ekin bu ilk ünsüzü sertleşerek ç, t, k ünsüzlerinden birine dönüşür. Bu duruma ünsüz sertleşmesi denir: dolapta, açtı, aşçı, baktım, çiçekten, kitapçı, dişçi, ocakta, bitkin, 15'te, Karabük'ten.
Ünlü daralması, Türkçede geniş ünlülerin dar ünlülere dönüşmesi şeklinde gerçekleşen bir ses olayıdır. a veya e ünlüleriyle biten bir fiile -yor eki getirildiğinde, fiilin son hecesindeki ünlü, ı, i, u, veya ü ünlülerinden birine dönüşür: sakla + yor > saklıyor. dile + yor > diliyor. kutla + yor > kutluyor.
1.1.1. Ünsüz türemesi: Arapçadan dilimize girmiş son ünsüzü şeddeli yani ikiz ünsüzlü kelimeler Türkçede ikizliğini kaybeder ve tek ünsüzle kullanılır. hiss>his, zann>zann, sırr>sır, hakk>hak gibi.
- Ünsüz Yumuşaması: Dilimizde sert ünsüzlerden ''p,ç,t,k'' ile biten sözcüğe ünlü ile başlayan bir ek geldiği zaman sözcüğün sonunda yer alan ünsüz yumuşar be ''b,c,d,g'' harflerine dönüşür. Buna Ünsüz sertleşmesi denir. Ağaç kelimesi ünsüz yumuşamasına örnek verilebilir.
Ünlüyle biten bir sözcükle ünlüyle başlayan diğer bir sözcüğün birleşmesi esnasında bir düşme yaşanmaktadır. İki ünlü yan yana gelemeyeceği için bu sözcüklerde görülen ünlü düşmesine ünlü aşınması denir. Kahve ve altı kelimelerinin birleşmesi ile kahvaltı oluşması buna en güzel örnektir.
Sırılsıklam ve çırılçıplak sözcükleri bizim özel sözcüklerimizdir.Nedeni ise pekiştirme sırasında sırsıklam ya da çırçıplak diyemeyiz.Olaylara gelin yani ses olaylarına:)Bu sözcüklerde hem ünlü hem ünsüz türemesi bir arada gerçekleşmiş.Çok orijinal iki örnektir bunlar!
Bu kelimeler ünlüyle başlayan ek veya yardımcı fiille kullanıldıklarında sondaki ünsüz ikizleşir: hak (hakkı), his (hissi), ret (reddi), şer (şerri), tıp (tıbbı), zam (zammı), zan (zannı); af (affetmek), his (hissetmek) vb.
Şayet ünsüz uyumları benzeşme olayı olarak adlandırılırsa o zaman bütün ünlü uyumlarının da (kalınlık-incelik/artlık-önlük; düzlük-yuvarlaklık/dudak uyumları) ünsüz benzeşmesi olayı olarak sunulması gerekecektir.
özellik, şiddet, ciddi, millet, ıssız, madde, cadde, sessiz hissiz gibi sözcüklerde ünsüz türemesi yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri