10 saniyelik bir öpücük bile 80 milyondan fazla bakteri alışverişine neden olabiliyor. Tedavi edilmeyen çürükler zamanla ilerleyerek daha uzun süren kanal tedavilerine hatta diş kayıplarına yol açabiliyor.
Diş Çürüğü Bulaşıcı Mı? Diş çürüğü insandan insana bulaşıcı değildir. Ancak ağız içindeki bakteriler, ağız yoluyla, özellikle öpüşme yoluyla başka kişilere geçebilir.
Asitli ve Enerji içecekleri
Asit diş çürümesine neden olan en büyük tehlikedir. Asitli yiyecek ve içecekler şekerle birleşme olduğunda ortaya diş çürümesine sebep olan koşullar gerçekleşir. Kola, limon, soda, meyve suları ve benzeri türevler asit içerdiği için diş çürüten gıdaların arasında yer alır.
Tükürük eksikliği, mantar enfeksiyonu (kandidiyazis) gibi ağız enfeksiyonlarına yatkınlık oluşturabilir, diş çürüğü ve diş eti (periodontal) hastalık riskini artırır. Ağız kuruluğuna sahip hastaların tedavisi, tükürük bezi fonksiyonunun değerlendirilmesini, çürük ve ağız enfeksiyonlarının önlenmesini içerir.
Ağız hijyeni rutini, çürümeye neden olan plak birikintilerinden kurtulmanın en geçerli yoludur. – Doğru beslenme: Şeker ve nişastası yüksek olan yiyecekleri sınırlandırmak hatta mümkünse ortadan kaldırmak, ağız ve diş sağlığı bakımından en uygun beslenme seçeneğidir.
İlgili 40 soru bulundu
Dişte oluşan siyah leke sadece diş veya diş etlerinin sağlığını tehdit etmez. Aynı zamanda kötü bir görüntü oluşturur. Tartar, yapısı gereği daha gözenekli olduğu için dişte siyah leke oluşumunu artırır. Bu nedenle de fazla kahve – çay tüketimine dikkat etmek ve diş taşı oluşumunu önlemek özellikle çok önemlidir.
Diş çürüğü kendi kendine iyileşmez ve tedavi edilmezse ilerler. Bu yüzden çürükten ilk şüphelenmeye başladığınız anda mutlaka diş hekiminizi ziyaret etmeniz gerekmektedir. Hekiminiz çürüğün durumuna göre dolgu, florür veya kanal tedavilerinden bir tanesini önerecektir.
Ağız kuruluğu: Tükürük, kötü kokulara neden olan partikülleri temizleyerek, ağzı temizlemeye yardımcı olur.
Örneğin diş çürümesinin, dişin yüzeyinden diş kemiğine kadar ilerlemesi dört ile sekiz yıl alıyor. Bu süre de diş çürümesinin tespit edilmesi ve dolgu yapılmadan tedavi edilmesi için yeterli bir süre.
Yetişkinlik döneminde gelişen çürükler ve erken diş kayıplarının altında genetik etkenler, kötü ağız bakımı, çocuklukta geçirilen hastalıklar, şeker ve karbonhidrat ağırlıklı beslenmenin yanı sıra en çok da ebeveynlerin yaptıkları hatalar yatıyor.
Sürekli kahve molası: Gün boyu kahve, çay içme ve atıştırma alışkanlığı, ağızda asit salgılayan bakterileri aktive ederek bu bakterilerin diş yüzeyinde yaşamasına ve dişleri çürütmesine neden olur.
Diş çürüğü, bulaşıcı diş hastalıklarından biridir. Bunun birçok nedeni vardır. Genetik olabileceği gibi; eksik ağız hijyeni, şeker ve karbonhidrat ağırlıklı beslenme tarzı, çocukluk ve bebeklik dönemi rahatsızlıkları, ebeveyn kaynaklı hatalar vb. sayılabilir.
Ağız içerisinde doğal olarak bulunan bakteriler vardır. Beslenme ile birlikte dişler üzerinde plak birikir ve bakteriler için uygun bir yaşam alanı oluşur. Yararlı bakteriler azalırken, diş çürüğü oluşturan bakterilerin miktarı artar. Tükürüğün yapısının değişmesiyle birlikte ilk olarak diş minesinde çürüme başlar.
Diş çürüğü başlangıcı tespit edilen hastalarda çürüğün çok erken bir evrede olması halinde florür tedavisi ile diş minesi onarılabilir. Bunun mümkün olmadığı durumlarda diş çürükleri tedavisi için en sık tercih edilen yöntem diş dolgularıdır.
Diş çürüğünün nedenleri; düzenli ağız bakımının yapılmaması, tükürük içeriği ve kalitesi, diş yapısı ya da çeşitli hastalıklarla bağlantılı olabilir. Diş çürüğü, aslında dişte meydana gelen erime ve buna bağlı oluşan küçük bir boşluktur.
Günde en az iki kez dişleri fırçalamak ve düzenli diş ipi kullanmak çürük oluşumunu büyük oranda önleyecektir.
İnternette "çürüklerden iki günde kurtulma yöntemleri" başlıklı yazılarla karşılaşmış olabilirsiniz, ancak hemen umutlanmayın. Bu iddialar doğru değil. Diş çürüklerini evde iyileştirmek kuşkusuz kulağa çok güzel geliyor fakat bu mümkün değildir. Çürükler yalnızca uzman bir diş hekimi tarafından tedavi edilebilir.
Diş Kaybı Dişlerin düzenli olarak fırçalanmaması bir süre sonra diş kayıplarına neden oluyor. Dişler düzenli olarak fırçalanmadığında diş eti hastalıklarına neden olan plak ve bakteriler temizlenmiyor. Bu da dişlerde çürümeye ve diş kayıplarına yol açıyor.
Tükürük bezi elle hissedilir mi? Düzgün sınırlı düzeyde olan bu kitle, hareket edebilen bir topak olarak elle hissedilir ancak herhangi bir ağrı yapmaz.
Buna göre, tükürük, sümük ve balgamın temiz olduğu, namaza engel bir necaset olmadığı konusunda alimler ittifak etmişlerdir. Peygamberimiz (asm)'in tükürüğünün her tayyibden atyeb, her tahirden athar olduğuna şüphe yoktur.
Salya genellikle ağızdaki aşırı tükürükten kaynaklanır. Asit reflü ve hamilelik gibi tıbbi durumlar tükürük üretimini artırabilir. Alerjiler, tümörler ve boğaz ağrısı, bademcik enfeksiyonu ve sinüzit gibi boyun üstü enfeksiyonların tümü yutmayı bozabilir. Salya nasıl tedavi edilir?
Diş çürüğü, ağız kokusunun ilk nedenleri arasındadır. Çünkü çürük diş, ne kadar fırçalansa da ağız kokusuna neden olacaktır. İlaçla tedavi edilemeyecek kadar çürümüş olan dişleriniz, ağız hijyeninin önüne geçecektir. Kokunun giderilmesi için mutlaka çürük dişler tedavi edilmelidir.
Gevrek sebze ve meyveler, ağzınızdaki tükürük akışını uyaran yüksek lif içeriği nedeniyle diş çürümesini önleyen gıdalardan sadece birkaçıdır. Bu nedenle, havuç, kereviz veya elma dilimi hem dişlerinizi temiz tutar hem de zengin bir ana yemekle harika gider.
Çürüğe neden olan bakteriler, önce ağızdaki diğer sağlıklı dişlere ardından tüm vücut sistemine bulaşabilir bir yapıdadır. Kalp-damar, mide, karaciğer ve böbrek gibi pek çok sistemik hastalığı tetiklediği gibi bu hastaların iyileşme süreçlerine de olumsuz etkisi olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri