Yukarıda bahsedilen işaret zamirlerinin dışında Türkçede sıklıkla kullanılan diğer işaret zamirleri ise bura, şura, ora, burası, şurası, orası, burada, şurada, orada, buradan, şuradan, oradan, burayı, şurayı, orayı, buralar, şuralar, oralar, öteki, beriki gibi sözcüklerdir.
Varlıkların yerini gösteren zamirlerdir. Türkçedeki başlıca işaret zamirleri bu, şu, o, bunlar, şunlar, onlar, öteki, beriki, bura, şura, ora, burası, şurası, orası, böylesi, şöylesi ve öylesi'dir: Şu, benim kardeşim. Orası çok uzak.
Özçelik; böyle, şöyle, öyle sözcüklerini 3. teklik ve çokluk kişi iyelik ekleri ile kullanıldığında iyelikli belirsizlik zamiri olarak değerlendirir.
- Bütün arkadaşlarınız sizi yanlış anladı: Arkadaşlarınız sözcüğüne eklenen ek (-nız) iyelik zamir ekidir. Burada kullanılan ikinci çoğul şahıs iyelik ekidir. - Kalemi ortada gözükmüyor. Bu cümlede kullanılan kalemi sözcüğüne üçüncü tekil şahıs (-ı) iyelik zamiri eklenmiştir.
İlgi zamirleri, Türkçede aitlik eki -ki ile oluşturulan zamirlerdir. Bu nedenle zaman zaman aitlik eki ve ilgi zamiri kavramları eş anlamlı olarak kullanılır. İlgi zamiri belirtili isim tamlamalarında ikinci kısmın (tamlananın) yerine geçer. Senin sunumun benimkinden çok daha güzel oldu.
İlgili 39 soru bulundu
Ek halindeki zamirler ilgi zamiri ve iyelik zamiri olmak üzere ikiye ayrılır. ilgi zamiri isim tamlamalarında düşen tamlanan yerini tutan -inki / -imki ekidir. iyelik zamiri ise isimlere gelerek isimlerin neye , kime ait olduğunu söyleyen eklerdir.
Türkçede üç çeşit “ki” vardır: Bağlaç olan“ki”,sıfat yapan “–ki” ve zamir olan(ilgi zamiri) “–ki” dir. Bağlaç olan “ki” daima ayrı yazılır.Sıfat yapan “–ki” ve zamir olan “-ki” eklendiği sözcüğe bitişik yazılır.
Bu noktada dikkat edilmesi gereken husus, soru bildiren sözcük bir isimden önce kullanıyorsa soru sıfatı; bir ismin yerini tutuyorsa soru zamiridir. Örnek: Hangi soruyu yanlış cevapladın? (Soru sıfatı) Hangisini yanlış cevapladın? (Soru zamiri)
Cümle içindeki varlıkları, kavramları ve kişileri belli belirsiz karşılayan, tam olarak neyi ve kaç varlığı temsil ettiği belli olmayan sözcüklere belgisiz zamir adı verilmektedir. Cümlelerin içinde yer alan asıl belgisiz zamirler adam, insan, kimse, herkes, falan, filan ve şey gibi sözcüklerden oluşmaktadır.
Kişi isimleri dışındaki bütün nesne ve kavram isimlerinin yerini işaret anlamıyla tutan kelimelere “işaret zamiri” denir. Hem işaret etmek, nesneyi göstermek hem de isimin yerini tutmak isteyen bu işaret zamirleri esas olarak bu, şu, o, bunlar, şunlar ve onlar sözcükleridir.
Şahıs zamirlerinden ben ve sen; yönelme hal eki aldıklarında ses değişimi olur. “Ben” şahıs zamiri “bana”, “sen” şahıs zamiri ise “sana” şeklinde dönüşebilir. “Sen” şahıs zamiri saygı için kullanıldığında “siz” kullanılır ve cümledeki yüklemde çoğul olur.
Soru zarfı
Fiilleri ve fiilimsileri soru yönünden etkileyen zarflardır: neden, niye, niçin, nasıl, ne zaman, ne kadar vb.
"Bazıları, kimisi, biri, başkaları, birçoğu, birkaçı, çoğu, hepsi, herkes, birazı, şey, hiçbiri, kimse" sözcükleri belgisiz zamir olarak kullanılmaktadır.
“Buna, şuna, ona, öteki, beriki, böyle, şöyle, öyle” sözcükleri de adın yerine kullanılarak işaret zamiri olur. Örnek : Burayı sen temizle.
İsim olmadıkları hâlde isim gibi kullanılan, isimlerin yerini tutan kelimelere zamir denir. Sözcük durumundaki adıllar da kendi aralarında şahıs, gösterme, belgisiz ve soru olmak üzere dörde ayrılır. Sadece insan isimlerinin yerini tutan zamirlerdir. Bu zamirler; “ben, sen, o, biz, siz, onlar” dır.
Biri, hepsi, birileri, başkası, başkaları, kimi, kimileri, kimse, birkaçı, bazısı, bir takım, herkes, hepimiz, hepsi, birazı, hiçbiri, herhangi biri, her biri gibi sözcükler cümle içerisinde belgisiz zamir olarak kullanılmaktadır.
Yani bir cümlede bahsedilen nesnenin ya da kişinin ne olduğu belli değilse o kelime ya da kelimelere "belgisiz zamir" denir. Birçoğu, belgisiz sıfatların çekim eki almasıyla oluşmuştur. Ya da yine birçoğu, belgisiz sıfatlara "i", "u", "ü" gibi iyelik eklerinin eklenmesiyle oluşmuştur.
- Kimi, kimileri, kimse, biri, hepsi, birileri, başkası, başkaları, birkaçı, bazısı, bir takım, herkes, birazı, hepimiz, hepsi, hiçbiri, herhangi biri, her biri gibi kelimeler cümle içerisinde belgisiz zamir olarak kullanılmaktadır.
Not: Tüm şahıs zamirleri, ismin hal eklerini alabilmektedirler. Örnek: Ben, beni, bana, bende, benden, benimle. Sen, seni, sana, sende, senden, seninle.
Bir sözcüğün zarf olabilmesi için fiili, fiilimsiyi, sıfatları ve diğer zarfları niteleyip belirtmesi gerekir. Bir sözcüğün sıfat olabilmesi için isimleri niteleyip belirtmesi gerekir. Sıfatla isim arasına başka bir sözcük giremez. Zarlar ise fiilden hemen önce gelmek zorunda değildir.
İsimlere eklenerek bahsedilen nesne ya da varlığın, kime ve neye ait olduğunu belirten eklere iyelik zamirleri” adı verilmektedir. Bu zamirler aynı zamanda sahiplik zamirleri olarak da adlandırılırlar.
İşaret zamiri; işaret yoluyla bir ismin yerini alan zamir türüdür. O, bu, şu, onlar, bunlar, şunlar, öteki, öbürü, beriki… gibi kelimelerle ifade edilirler.
Birçok zamir çeşidi dilimizde vardır. Bunlardan bir tanesi de şahıs zamiri diğer adı ile kişi zamiridir. Kişi zamirleri, insanın yerini tutmakta olan zamirler şeklinde nitelendirilir. Kişi zamirleri ben, sen, o şeklinde tekil ve biz, siz, onlar şeklinde çoğul zamirlerdir.
Cümle içerisinde yer alan belirtili ve belirtisiz nesnelerin kime ya da neye ait olduğunu belirten eklere iyelik zamiri denir. İyelik zamirini bulmak için nesneye ''kime ait'' ya da ''neyin'' soruları sorulur.
Belirtme sıfatı yapan -ki eki ilgi zamiri olan -ki eki ile karıştırılmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri