Gerede bu deprem- lerden dolayı büyük kayıplara uğramış, kalkınması olumsuz etkilenmiştir. 1 Şubat 1944 tarihinde, sabah saat 06.23'de 7.4 şiddetinde meydana gelen deprem, başta Gerede olmak üzere, Bolu'nun bütün ilçelerinde, Ankara'nın bir bölümünde, Zonguldak ve Çankırı'da şiddetli bir biçimde hissedilmiştir.
Gerede — Bolu depremi ismini verdiğimiz bu son sarsıntının tahribatı doğuda Çerkeş, şi- malde Devrek, cenupta Beypazarı, batıda Düzce ile çevrelenen sahada hissedilmiş, en büyük zararı işaret edilen fay hattı üzerinde olmuştur.
31 Temmuz 2005 Pazar günü yerel saatle 00.45 de Bala'da (Ankara) bir depremin olduğu, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Gözlem Laboratuvarı ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KOERİ) tarafından kaydedilmiş ve duyurulmuştur.
Richter ölçeğine göre 7,4 şiddetinde meydana gelen deprem Çerkeş, Mengen, Gerede ve Bolu'da büyük; komşu Ankara, Karabük illerinde de dikkate değer hasarlara neden oldu. Buralarda tespit edilen ölü sayısı yedi bine yakın, yıkılan ve harab olan evler ise 22 bin 865 civarındaydı.
Ankara'nın deprem tehlikesi Türkiye'nin diğer bölgelerinden daha az değil İstanbul'dan, İzmir'den daha az değil. Ankara'nın 50 kilometreye kadar yakın çevresinde yıkıcı deprem yaratma potansiyeli olan faylar var. Tuz Gölü fay hattı, Haymana üzerinden Ankara'ya geliyor; 7'den büyük deprem yaratma potansiyeli var.
İlgili 40 soru bulundu
Ankara'dan İzmir'e kadar geniş bir alanda hissedilen 7.4 büyüklüğündeki deprem sonrası resmi raporlara göre 17 bin 480 kişi hayatını kaybetti, 43 bin 953 kişi yaralandı. Peki, 17 Ağustos 1999 depremi kaç şiddetinde oldu, kaç saniye sürdü?
Ankara ili genel olarak depremsellik ve deprem tehlikesi açısından güvenli bir yer olarak bilinir.
Ankara kent merkezi Mülga Bayındırlık ve İskân Bakanlığı tarafından 1996 yılında yayımlanan, bakanlar kurulu kararı ile yürürlüğe giren ve ha- len geçerli bulunan resmi deprem bölgeleri ha- ritasına göre IV. derece deprem bölgesinde yer almaktadır. Yani 50 yılda %90 ihtimalle aşılma- yacak yer ivmesi 0.1 g dir.
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, Ankara'nın önemli bir hasara yol açacak depreme merkez üssü olmadığını ve Ankara civarındaki fay sistemlerinin en fazla 7 şiddetinde deprem üretebileceğini bildirdi.
Bolu'da bulunan en tehlikeli diri fay hattı Kuzey Anadolu Fay Hattı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bingöl-Karlıova, Erzincan, Suşehri, Niksar, Lâdik üzerinden gelen bu fay kuşağı; Gerede-Yeniçağa-Karacasu-Abant hattı ile il arazisinin ortasından geçerek, Dokurcun yakınında Sakarya iline kadar uzanmaktadır.
1 Şubat 1944 tarihinde, sabah saat 06.23'de 7.4 şiddetinde meydana gelen deprem, başta Gerede olmak üzere, Bolu'nun bütün ilçelerinde, Ankara'nın bir bölümünde, Zonguldak ve Çankırı'da şiddetli bir biçimde hissedilmiştir. Bu deprem neticesinde halk büyük kayıplara uğramış, emekler bir anda yok olmuştur.
Örneğin 1938 Kırşehir-Keskin, 1944 Bolu Gerede depremleri Ankara kenti içinde etkili olmuş 2000 yılında Çankırı depreminde ise Çubuk Ovası'nda can ve mal kaybının olduğu bilinmektedir.
Tarihsel süreçte Ankara'yı yıkmış, etkilemiş, merkezlerini, ilçelerini ve kalesini de yıkmış 1668 depreminin yaşandığını hatırlatan Pampal, sözlerine şöyle devam etti: “Bolu-Erzincan arasındaki Kuzey Anadolu Fayı kırılmış, tüm Anadolu'yu etkilediği gibi Ankara'yı da çok büyük şekilde etkilemiş ve yıkmış.
Sadece kent merkezi de değil Mudurnu ve Gerede'de aktif faylar yer alıyor. Kasaplar, Dağkent ve Bürnük fayı.
Ankara deprem riski haritası incelendiğinde Ankara deprem riskinin çok yüksek olmadığı bir bölge olarak dikkat çekmektedir. Ankara çevresindeki depremlerden etkilenen bir kenttir. Ankara Fay Hattı şehrin altından geçmemekte fakat sınır ilçelerinden bazı fay hatları geçmektedir.
Faylara (kırık hatlara) rastlanır. Ankara il sınırları içindeki alanın %30'u 1. ve 2. derece deprem alanıdır. Son yüz yılda meydana gelen küçük şiddetli depremlerin çoğu Kuzey Anadolu Fay Hattı ve yakın çevresinde veya başkentin güneydoğusunda Tuz Gölü ve Kırşehir fayı civarındadır.
Dr. Naci Görür, depremin Ankara-Kalecik mıntıkasında oluştuğunu belirterek, Kuzey Anadolu Fay Hattı'na yakınlığına dikkat çekti. Görür, “Burada KKD-GGB uzanımlı, görünür uzunluğu 64 km olan bir fay var. Bu fay bir olasılıkla KAF'a kadar uzanıyor olabilir.
Ankara fay hattı şehrin altından geçmiyor olsa da, Ankara'nın sınır ilçelerinin bir çoğunun altında fay hattı bulunuyor. Bunun yanında 1. derece deprem bölgesi olan Kuzey Anadolu Fay Hattı, güneydoğusunda Kırşehir Keskin Fay Hattı ve Haymana bölgesinde ise Bala'nın altındaki küçük fay hatları bulunuyor.
Ankara, kendisi bir deprem bölgesi değildir ama çevresindeki aktif faylarda olan depremlerden oldukça etkilenen bir kent durumundadır. - Ankara olası bir depreme hazır mı? Kesinlikle değil.
Çamlıdere ve Kızılcahamam ilçelerinin Kuzey Anadolu Fayına, Elmadağ ve Kalecik ilçelerinin Eldivan-Elmadağ tektonik kaması ve Kırıkkale-Erbaa Fayına, Şereflikoçhisar, Evren ve Bala ilçelerinin Tuz Gölü Fay zonuna yakın olmaları nedeniyle deprem tehlikesinin diğer ilçelere göre biraz daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz.
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, 17 Ağustos 1999'da saat 03.02'de 7,4 büyüklüğünde meydana gelen ve 45 saniye süren Marmara Depremi; Kocaeli, Yalova, Sakarya, İstanbul ve Düzce'de yıkıma neden oldu.
17 Ağustos depremi, tüm Marmara Bölgesi'nde ve Ankara'dan İzmir'e kadar geniş bir alanda hissedildi. Resmi raporlara göre, 17.480 ölüm, 23.781 yaralı oldu.
Ankara'nın, deprem özelinde afet riskinin düşük olduğu bir şehir olarak değerlendirilebileceği ifade edilen raporda, şu tespitlere yer verildi: "Ankara'da şimdiye kadar yıkıcı deprem yaşanmamıştır. Dolayısıyla merkezden geçen ve herhangi bir büyük deprem üretecek diri fay bulunmamaktadır" denildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri