Varlıkların yerini gösteren zamirlerdir. Türkçedeki başlıca işaret zamirleri bu, şu, o, bunlar, şunlar, onlar, öteki, beriki, bura, şura, ora, burası, şurası, orası, böylesi, şöylesi ve öylesi'dir: Şu, benim kardeşim.
Zamir türlerini daha iyi anlamak için tek tek hepsinin ne olduğuna gelin birlikte bakalım. Adından da anlaşılacağı gibi şahısların yerine kullanılan ben, sen, o, biz, siz ve onlar; şahıs zamirleri olarak tanımlanır.
Bunlardan bir tanesi de şahıs zamiri diğer adı ile kişi zamiridir. Kişi zamirleri, insanın yerini tutmakta olan zamirler şeklinde nitelendirilir. Kişi zamirleri ben, sen, o şeklinde tekil ve biz, siz, onlar şeklinde çoğul zamirlerdir.
Şahıs (Kişi) Zamirleri
Bu zamirler; “ben, sen, o, biz, siz, onlar” dır. “Size ben yardım ederim.” “O, sana mektup göndermiş.” Şahıs zamirlerinin yerine kullanılabilen, ama esas olarak şahıs zamirleriyle birlikte kullanılarak cümledeki anlamı pekiştiren “kendi” zamiri vardır.
Tekil Şahıs Zamirleri
Birinci kişi: ben, İkinci kişi: sen, Üçüncü kişi: o, Ben bu konuda fikrimi söyledim.
İlgili 17 soru bulundu
Belgisiz Zamir
Belgisiz zamirler varlıkların sayısı, miktarı hakkında net bir rakam vermez. Esra, Elif ve Handan seni sordu. → Bazıları seni sordu. "Bazıları, kimisi, biri, başkaları, birçoğu, birkaçı, çoğu, hepsi, herkes, birazı, şey, hiçbiri, kimse" sözcükleri belgisiz zamir olarak kullanılmaktadır.
İsimlere eklenerek bahsedilen nesne ya da varlığın, kime ve neye ait olduğunu belirten eklere iyelik zamirleri” adı verilmektedir. Bu zamirler aynı zamanda sahiplik zamirleri olarak da adlandırılırlar.
Not: Tüm kişi zamirleri, ismin hal eklerini alabilmektedirler. Örnek: Ben, beni, bana, bende, benden, benimle.
Kişi isimlerinin yerine geçen zamirlerdir. Kişi adları yerine "ben", "sen", "o", "beni", "seni", "onu", "biz", "siz", "onlar", "bizi", "sizi", "onları" sözcüklerinin getirilmesiyle oluşur. Kişi zamirleri yalnızca insanlar için kullanılır.
Kişi isimleri dışındaki bütün nesne ve kavram isimlerinin yerini işaret anlamıyla tutan kelimelere “işaret zamiri” denir. Hem işaret etmek, nesneyi göstermek hem de isimin yerini tutmak isteyen bu işaret zamirleri esas olarak bu, şu, o, bunlar, şunlar ve onlar sözcükleridir.
Doğan Aksan yönetiminde hazırlanan Sözcük Türleri'nde “hiç”, “hiçbir” belirteç olarak alınır; ancak verilen örnek- te bu görevde değildir, zamir görevindedir (Ben şimdi ne küçüğüne ne büyüğüne hiçbirine ağzımı açıp bir şey söylemi- yorum.) (Atabay vd.: 1983: 154).
Bu belgisiz zamirler şunlardır; - Kimi, kimileri, kimse, biri, hepsi, birileri, başkası, başkaları, birkaçı, bazısı, bir takım, herkes, birazı, hepimiz, hepsi, hiçbiri, herhangi biri, her biri gibi kelimeler cümle içerisinde belgisiz zamir olarak kullanılmaktadır.
Biri, hepsi, birileri, başkası, başkaları, kimi, kimileri, kimse, birkaçı, bazısı, bir takım, herkes, hepimiz, hepsi, birazı, hiçbiri, herhangi biri, her biri gibi sözcükler cümle içerisinde belgisiz zamir olarak kullanılmaktadır.
Zamir çeşitleri; şahıs zamirleri, dönüşlülük zamiri, işaret zamirleri, belgisiz zamirler, soru zamirleri, ilgi zamiri, iyelik zamiri'dir.
İsim olmadıkları hâlde isim gibi kullanılan, isimlerin yerini tutan kelimelere zamir denir. Zamirler sözcük ve ek durumunda olmak üzere ikiye ayrılır. Sözcük durumundaki adıllar da kendi aralarında şahıs, gösterme, belgisiz ve soru olmak üzere dörde ayrılır. Sadece insan isimlerinin yerini tutan zamirlerdir.
I, you, he, she, it, we, they; me, him, her, us, them hepsi kişisel zamirlerdir. Kişisel zamirler, cümle içindeki insan, özel veya genel adları ve bazen hayvan adlarını yerine koyar.
Soru zarfı
Fiilleri ve fiilimsileri soru yönünden etkileyen zarflardır: neden, niye, niçin, nasıl, ne zaman, ne kadar vb.
- ''O, son derece özel olan malzemelerden bir tanesidir.'' - ''bu' ve 'şu' zamirleri kişi yerine kullanılsa bile her zaman işaret zamiri olarak geçer. Örnek: ''Duvarı şu boyadı.''
ismin yerine geçen ve cümle içerisinde hem özne hem de belirtili nesne olarak kullanılan kelimelere kişi zamiri denir. Örnekler: 1- Onlar doğum günü partisine biraz geç geleceklermiş. 2- Onları bana uzatır mısın?
Demirci; böyle, şöyle, öyle, böylesine, şöylesine, öylesine, böylece, şöylece, öylece sözcüklerinin zamir kökenli olduklarını ve bulundukları bağlama göre sıfat veya zarf olabileceklerini dile getirir (Demirci 2014: 55).
Uyarı: “Rab” ve “Peygamber” kelimeleri ek aldığına kesme işaretiyle ayrılmadan “Rabbimi- zin” ve “Peygamberimizin” şeklinde yazılır. 14. Özel adlar yerine kullanılan “o” zamiri cümle içinde büyük harfle yazılmaz.8 İstisna: Allah için kullanılan “O” zamiri cümle içinde büyük yazılır.
Öz. Asıl şahıs zamirlerinden daha kuvvetli bir ifadeye sahip ve anlam bakımından berkitilmiş olan şahıs zamirlerine “dönüşlülük zamirleri” denir.
Cümle içindeki varlıkları, kavramları ve kişileri belli belirsiz karşılayan, tam olarak neyi ve kaç varlığı temsil ettiği belli olmayan sözcüklere belgisiz zamir adı verilmektedir. Cümlelerin içinde yer alan asıl belgisiz zamirler adam, insan, kimse, herkes, falan, filan ve şey gibi sözcüklerden oluşmaktadır.
Bu noktada dikkat edilmesi gereken husus, soru bildiren sözcük bir isimden önce kullanıyorsa soru sıfatı; bir ismin yerini tutuyorsa soru zamiridir. Örnek: Hangi soruyu yanlış cevapladın? (Soru sıfatı) Hangisini yanlış cevapladın? (Soru zamiri)
Belgisiz zamirlerin büyük çoğunluğu belgisiz sıfatların iyelik eki almış hali olarak ifade edilmektedir. Belgisiz zamirleri; kimi, biri, hepsi, başkası, birkaçı, başkaları, bazısı, birtakım, herkes, hepsi, hiçbiri ve herhangi biri olmak üzere sıralamak mümkün olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri