Ordu Oğuzların bir kolu olan Çepni Türklerinin yerleştiği bölgedir. Yerleşmeler vadi boylarında gerçekleşmiştir. Bolaman Vadisi boyunca, Çamaş, Bolaman, Niyabet-i Satılmış (Aybastı) gibi ilçe ile köy arasındaki yerleşmeler ve köyler kurulmuştur.
Ordu şehri Karadeniz'de ilk Türkleşen şehirlerden biridir. Özellikle Oğuzun Çepni boyu şehirde bolca mevcuttur. Haritada Çepni Türklerinin yoğun yaşadığı bölge belirtilmiştir.
675'lerden itibaren Ordu'nun içinde bulunduğu Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi'ne sırayla, Kimmerler, Miletliler, Persler, Makedonyalı İskender ve komutanları hakim olmuştur. Bundan sonra yöreye, yaklaşık 3,5 asır yaşayan Pontus Devleti (M.Ö.280-M.S. 63) hakim olmuştur.
Ordu il merkezi 41° kuzey paraleli ve 37° ve 38° doğu meridyenleri arasında, Karadeniz Bölgesi'nin, Doğu Karadeniz bölümünde (Bölgesinde) yer almaktadır. İlin kuzeyini Kuzey Anadolu dağlarının kıyı sıraları kaplamaktadır.
Ancak Ordu ve yöresi Osmanlılar tarafından değil, 1270'lerden 1380'lere kadar uzanan süreç içerisinde Hacıemiroğulları'nın mücadeleleri sonunda fethedildi. 1396 yılında Türkler bütün varlıklarıyla bölgeye bölükler halinde yerleştiler ve Hacıemiroğulları Beyliği halkı bir ordu biçiminde örgütlediği için başkentlerine de ...
İlgili 15 soru bulundu
Ordu Oğuzların bir kolu olan Çepni Türklerinin yerleştiği bölgedir. Yerleşmeler vadi boylarında gerçekleşmiştir. Bolaman Vadisi boyunca, Çamaş, Bolaman, Niyabet-i Satılmış (Aybastı) gibi ilçe ile köy arasındaki yerleşmeler ve köyler kurulmuştur.
Ordu ilindeki Türklerin çoğunluğu Çepni'dir. Diğer Türk boylarından Türklerde bulunur ancak Çepni kültürü ağır basmaktadır. Çepnilerin bir kısmı ise Alevidir. Aslında bölgedeki Çepniler ilk başlarda Alevi idi lakin sonradan Sünnileşme olmustur.
Ordu Büyükşehir Belediyesinin girişimleri ile yerli ve yabancı turistlerden gelen 'sizin oraların nesi meşhur' sorusuna Ordulular artık tescilli olarak cevap verebilecek.
Makalemize, bir zamanlar (1869 – 1954) Ünye'ye bağlı olan Akkuş ilçesi ve Alan köyündeki (mahallesi), Alanlar boyundan Alanlı aşireti ile başlayalım. Akkuş: < Akkuş: Bir Kuman beyinin adı.
Dünyada görülmüş ilk daimi ordu, Asurluların ordusudur.
M.S. 391-395 yıllarında Orta Asya'dan büyük göçler halinde gelen Peçenek ve Kuman Türkleri Kumru topraklarında uzun süre kalmış yörenin Türkleşmesinde büyük ol oynamışlardır. Yöremize güçlü bir Türk hâkimiyeti 1095-1175 tarihinde Danişmentliler tarafından sağlanmıştır.
M.Ö. 400 yılında Fatsa ve Çevresinde KOLHLAR, DRILLER, HALİPLER, MOSSİNOİKLER ve TİBARENLER gibi Yunan asıllı olmayan yerli kabileler yaşamaktadır. O döneme ait önemli buluntuların Yapraklı Mevkisinde Çıngırt Kaya ve çevresinde mevcut olduğu tahmin edilmektedir.
Ordu, üç ana bölümden oluşur: Kara Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri. Bazı ülkelerde bu üç bölüme ek olarak Jandarma, Sahil Güvenlik, Hava Savunma Kuvvetleri, Füze Kuvvetleri, Uzay Kuvvetleri ve Özel Kuvvetler gibi alt bölümler de orduların bünyelerinde vardır.
Her işçinin günlüğü ise 4 bin 500 doları buluyor. Japonya Türkiye'den vize istemiyor. Bundan dolayı da Ordu'dan Japonya'ya gitmek isteyenler 3 aylık turist vizesi ile havayolları ile 12 saatte gidebiliyor.
Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri: Ordu Kivisi Actinidia deliciosa Ferg. meyve türüne ait Hayward çeşidinden üretilir. Ordu Kivisi çok yıllık, sarılıcı ve tırmanıcı, kuvvetli gelişim gösteren bir meyve ağacı olup, kök yapısı yüzlek saçak kök yapısına sahiptir.
Ordu fındığı, Türkiye'nin Karadeniz bölgesinde yetişen bir fındık çeşididir. Bu fındık, tescilli bir ürün olarak korunmaktadır. Tescil süreci, Ordu Ticaret Borsası ve Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yönetilmektedir. Ordu fındığının tescili, üreticilere ve tüketicilere birçok fayda sağlar.
Un helvası, Türkiye'nin pek çok yöresinde yapılmakta ve tüketilmektedir. Ancak tatlının Ordu yöresine ait olduğu bilinmektedir. Un helvası; unu kavurarak yapılan bir tatlı türüdür ve oldukça rağbet görmektedir.
Türkiye'nin en pahalı illerinin başında gelen Ordu aynı zamanda 5 bin dolar seviyelerine gerileyen kişi başı gelirle Karadeniz'in en fakir şehri. Ordu yüzde 55,87 ile Türkiye'de ocakta yıllık bazda fiyatların en fazla arttığı bölge içinde yer aldı.
Ordu nesiyle meşhur denildiğinde akla gelen yiyeceklerin başında kuşkusuz fındık gelir. Ordu'nun meşhur yemekleri içinde de fındıktan yapılan ürünleri bulabilirsiniz.
Alevî nüfusu, Türkiye'de üçte biri İstanbul bölgesinde yaşayan Alevîler'in daha sonra en yoğun olarak bulundukları yöreler arasında Ankara, Adana, Bursa, Antalya, Aydın ve Damal şehirleriyle, Orta ve Doğu Anadolu'da yer alan Erzincan, Sivas, Malatya, Tunceli illeri gelmektedir.
Bu inanca göre Ali, Aleviliğin temel kurucu mürşidi ve piri oluyor. Alevi dedeleri de Hacı Bektaş Veli'nin soy şeceresi üzerinden kendilerini Ali soyuna bağlamakta sakınca görmüyor. Nitekim Anadolu dışında Aleviliğin Ali soyu olarak görüldüğü bir gerçektir.
Alevi ismi İttihat döneminde verilmistir. Aslı Bektaşi ve Kızılbaş olarak iki ana gruba ayrılabilir ( başka gruplar da vardır). Bunlar kahır ekseriyetle Türkmen kökenlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri