Arnavutlar veya Arnavudlar (Arnavutça: Shqiptarët), ortak bir Arnavut soyunu, kültürünü, tarihini ve dilini paylaşan, Balkan Yarımadası'na özgü bir etnik gruptur. Çoğunlukla Arnavutluk, Kosova, Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan'ın yanı sıra Hırvatistan, Yunanistan, İtalya ve Türkiye'de yaşıyorlar.
Öte taraftan Arnavut tarihçiler tarafından genel kabul gören etnik köken anlayışı ise Arnavutların soyunun Hind Avrupa kökenli antik bir toplum olan İllirya Medeniyetine dayandığı şeklindedir (Şıvgın, 2003:132).
Arnavutluk (Arnavutça: Shqipëria), resmî adı Arnavutluk Cumhuriyeti (Arnavutça: Republika e Shqipërisë, [ɾɛpuˈblika ɛ ʃcipəˈɾiːs]), Balkanlar'da bir ülkedir. Komşuları kuzeyde Karadağ, kuzeydoğusunda Kosova, doğusunda Kuzey Makedonya ve güneyinde Yunanistan'dır.
Arnavut göçmenleri güçlü aile bağlarıyla öne çıkar, birbirlerine karşı saygılı ve sevgilidirler. Küçük sofralarda; çok çeşitle, çok lezzetli sohbetler ederler. Hatta o kadar güzel yemek yaparlar ki herkesin kolay kolay yapamayacağı tarifleri bile hemen yapıverirler.
yani, arnavutluktan göçenler, diğer balkan göçmenlerinin aksine çoğunluğu türk olmayan kişilerin yaptığı göçtür. kendilerini arnavut olarak adlandırmaları da doğrudur. osmanlı devleti yıkılırken, bulgaristan'da ise blagoevgrad bölgesi civarından göç eden pomaklar dışında ki nüfusun büyük çoğunluğu türk'tür.
İlgili 18 soru bulundu
Türkiye'deki Arnavutlar, (Arnavutça: Shqiptarët në Turqi) Türkiye'de ikamet eden etnik Arnavut vatandaşlarıdır; genelde Balkan Savaşları'nın başlamasından sonra, Karadağ ve Arnavutluk'tan gelen Arnavutlarla birlikte Sırp ve Yunan zulmünden kaçan Kosovalı / Makedon ve Tosk Çam Arnavutlardan oluşmaktadır.
Yunanistan nüfus sayımlarında etnik köken kaydetmezken, Arnavutlar ülkedeki en büyük etnik azınlığı ve en yüksek göçmen nüfusunu oluşturuyor.
Komşuları İtalya, Yunanistan, Karadağ, Kosova ve Makedonya devletleridir. Balkan ülkelerinin en küçüğü olan Arnavutluk yüzey şekilleri çeşitli olan bir ülkedir. Arnavut halkı Müslüman ve Hıristiyanlardan oluşmaktadır. Nüfusun %70'i Müslüman, diğerleri ise Hıristiyan'dır.
Başkenti ve en büyük şehri Üsküp'tür ve nüfusun dörtte biri bu şehirde yaşar. Ülkedeki en büyük etnik grup Güney Slavlarına dâhil olan Makedonlardır. Arnavutlar nüfusun %25'ini oluşturur ve en büyük azınlıktır. Türkler, Çingeneler, Sırplar, Boşnaklar ve Ulahlar diğer etnik gruplardır.
İstanbul'un Avrupa yakasında Çatalca, Eyüp, Kasımpaşa ve Anadolu yakasında Altunizade Moda semtlerinde yaşayan Arnavutlar mevcuttur.
Arnavutlar veya Arnavudlar (Arnavutça: Shqiptarët), ortak bir Arnavut soyunu, kültürünü, tarihini ve dilini paylaşan, Balkan Yarımadası'na özgü bir etnik gruptur. Çoğunlukla Arnavutluk, Kosova, Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan'ın yanı sıra Hırvatistan, Yunanistan, İtalya ve Türkiye'de yaşıyorlar.
2011 Nüfus sayımında Arnavut vatandaşlarının dine ilişkin beyanları şu şekildedir; % 56.7 İslam, % 10.03 Roma Katoliği, % 6.75 Arnavut Ortodoks, % 5.49 belli bir dine bağlı değil, % 2.5 Ateist, % 2.09 Bektaşi, % 0.14 Protestan/Evanjelikal.
2002 ulusal nüfus sayımına göre Kuzey Makedonya'daki 2.022.547 kişinin 509.083'ü orantısal olarak %25.2'si Arnavut idi. Arnavut azınlık, güneybatıda yer alan küçük topluluk ile çoğunlukla ülkenin batı, kuzey-batı ve kısmen orta bölgesinde yoğunlaşmıştır.
Arnavutluk ve Kosova'nın birleşmesi, Arnavutluk ile Kosova'nın, 2008 Kosova bildirgesinin ilanının ardından ortaya çıkan politik görüştür. Bu fikir irredantist Büyük Arnavutluk kavramıyla ilişkilidir. Kosovalıların %93'ü etnik olarak Arnavuttur.
Dil bilimsel olarak Arnavut dili, Hint-Avrupa dilleri grubuna aittir ve dil bilimciler tarafından Baltık-Slav (Doğu), Hint-Avrupa ve Germen (Kuzey) dillerine benzetilmektedir.
Bugün Arnavut halkı tarafından sıkça tüketilen ve yapılan baklava, aşure, kadayıf gibi tatlılar; dolma, yaprak sarma, tarator gibi aperitifler ve ayran, siyah çay, Türk kahvesi gibi içecekler Osmanlı zamanından başlayarak Türk mutfağından Arnavut kültürüne geçen yiyecek ve içeceklerden bazılarıdır.
Osmanlı Devleti'nın iskan politikası olarak Balkanlar'a yerleştirilmiş olan Anadolu'daki yörüklerden ve kuzeyden gelen Kıpçak-Kuman boylarından oluşan Türk topluluklarının torunlarıdır.
Türkler, Asya'dan Makedonya'ya iki yoldan gelmiştir… Kuzey Makedonya Türkleri ve oranları 2021. Birinci yol; Hazar Denizi ile Karadeniz'in kuzeyindendir. Birinci yolla Hun, Avar, Bulgar, Peçenek, Oğuz (Uz), Kuman Türkleri Tuna'yı geçerek Makedonya'ya inmiştir.
Muhacir, Osmanlı İmparatorluğu dönemi sonlarından itibaren Balkanlar'dan mecburi göç yaşayıp Anadolu'ya gelenlerin genel adıdır.
Arnavutluk Bağımsızlık Bildirgesi (Arnavutça: Shpallja e Pavarësisë), 28 Kasım 1912 tarihinde Arnavutluk'un Osmanlı İmparatorluğu'ndan bağımsızlığını ilan etmesidir. Kasım 1912 tarihinde Avlonya'da 83 delegenin katıldığı mecliste Arnavutluk'un bağımsızlığını ilan ettiğini ve geçici bir hükûmet kurulduğu bildirildi.
1912 Arnavutluk İsyanı, Ocak-Ağustos 1912 tarihleri arasında Osmanlı İmparatorluğu'nda Arnavutlar tarafından gerçekleştirilen bir isyandır.
Bugün Türkiye ve Balkan Türkleri, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya Müslümanları genel olarak Hanefîdirler. Hicaz, Suriye Yemen'in, Aden bölgesindeki Müslümanların bir kısmı da Hanefidir (Ebû Zehra, Ebû Hanife, terc.
büyük bir çoğunluğunun kökeni konya karaman bölgesine dayanmaktadır.
Ereğlisine göç eden ve buraya yerleşen muhacirlerin konuştukları ağız Rumeli ağzıdır.. ağız özellikleri hala belirgin biçimde korunduğu dikkatimizi çekmiştir. ses değişiklikleri sözcükler üzerinde karşılaştırmalı olarak gösterilmiştir.
Hayatı tam bir göç serüveni olan bu Yörük oymağına yeni yerleşim yerlerinde de Selanik muhacirleri adı verilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri