Başkomutanlık Meydan Muharebesi - Vikipedi.
Ordular İlk Akdeniz Sözü Hangi Savaşta Söylenmiştir? Anadolu'nun her köşesinde halkın bağımsızlık ve özgürlük için verdiği bu mücadele Mustafa Kemal' in komutasında eşsiz bir zaferle neticelenmiştir. 30 Ağustos 1922 tarihinde Dumlupınar' da kazanılan muhaberede bu ünlü cümlesini Atatürk sarf etmiştir.
Kurtuluş Savaşı'nın kaderini belirleyen Başkumandanlık (Başkomutanlık) Meydan Savaşı, Gazi Mustafa Kemal'in emrindeki kahraman ordularımızın, 26 Ağustos 1922 günü sabah, Yunan işgâl kuvvetlerine karşı yapılan Büyük Taarruz ile başlamıştı.
Muharebe sonrası 1 Eylül'de Dumlupınar'da, Batı Cephesi'ndeki tüm subay ve erlere okunmak üzere Mustafa Kemal tarafından bir bildiri yayımlandı. Bildirideki, “Ordular ilk hedefiniz Akdeniz'dir, ileri!” sözü, hafızalara kazındı.
İlk hedefiniz Akdeniz'dir. İleri! Afyonkarahisar - Dumlupınar Meydan Muharebesi ve onun son devresi olan 30 Ağustos Muharebesi, Türk tarihinin en mühim bir dönüm noktasını teşkil eder.
İlgili 40 soru bulundu
Baskın prensibi ile Yunan ordusunun imhasının gerçekleşmesi düşünüldü ve Mustafa Kemal Paşa, 19 Ağustos 1922 tarihinde Ankara'dan Akşehir'e giderek 26 Ağustos 1922 Cumartesi sabahı Türk ordusuna taarruz emrini verdi.
Çok zorlu ama inançlı bir mücadeleyle geçen üç yılın ardından 26 Ağustos 1922'de günün ilk ışıklarıyla başlayan Büyük Taarruz, 30 Ağustos günü Başkomutanlık Meydan Muharebesi'nde kazanılan büyük zaferle sonuçlandı.
Dolayısıyla biz bu makalede, Mudanya Ateşkes Antlaşması'nın imzalanmasını sağlayan Büyük Taarruz ile o dönem yaşanan gelişmeleri değerlendirdik ve olayları farklı bir bakış açısıyla yorumladık. 3-11 Ekim 1922'de toplanılan ve toplantı sonucunda imzalanan Mudanya Ateşkes Antlaşması, Lozan'dan önce TBMM'nin imzaladığı ...
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde Dumlupınar Meydan Muharebesi'nde Yunan işgalcilerine karşı kazandığı büyük zaferi simgeler.
"Geldikleri gibi giderler." 13 Kasım'da Birinci Dünya Savaşı'nın galibi İtilaf Devletleri'nin donanmasının Boğazlar üzerinden İstanbul'u işgal etmesi üzerine Mustafa Kemal Paşa, tarihe kazınacak o ünlü sözünü söyleyecekti: “Geldikleri gibi giderler.”
26 Ağustos 1922'de başlayan Büyük Taarruz ve 30 Ağustos 1922'de yapılan Başkomutan Meydan Muha- rebesi ile Yunan ordusu kesin bir yenilgiye uğratıldı. Daha sonra Takip Harekâtı ile aralıksız kovalanan düşman kuvvetleri denize döküldü.
Yunan ordusu mağlup oldu ve uzun süre toparlanamayacak şekilde imha edildi. 200.000 mevcutlu ordunun 120.000-130.000 kişinin öldüğü, yaralandığı ve esir edildiği tahmin edilmektedir.
Kurtuluş Savaşı'nın en büyük muharebelerinden olan Büyük Taarruz; 26 Ağustos1922'de Kocatepe'de başlamış, 30 Ağustos'ta Zafertepeçalköy'de Büyük Komutan Gazi Mustafa Kemal'in Başkumandan Meydan Muharebesini kazanması ile Türkiye Cumhuriyetinin temeli Kütahya'da atılmıştır.
1. Bir noktalama işareti olan ünlem işareti, cümle sonuna konduğunda cümlenin bitişini belirtir. Ayrıca kelimelerin ardında da kullanılabilir. Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz'dir, ileri!
Kurtuluş Savaşı'na, 30 Ağustos 1922 tarihinde düşmanın yok edildiği Başkomutanlık Meydan Muharebesi son vermiştir. Büyük Taarruz Muharebesi'nde zafer kazanılmasının ardından düşman, İzmir'e kadar takip edilmiş ve 9 Eylül 1922 tarihinde İzmir ilimiz kurtarılmıştır.
Üçüncü safha ise 1922 yılında icra edilen stratejik taarruz safhasıdır. 26 Ağustos 1922'de başlayan Büyük Taarruz ve 30 Ağustos 1922'de yapılan Başkomutan Meydan Muharebesi ile beş gün içerisinde neticelenmiş ve Yunan kuvvetleri kesin bir yenilgi- ye uğratılmıştır.
Amaç Anadolu'nun işgaline silahlı mücadele ile son vermekti. Ancak bu gerçekleştikten sonra İtilaf devletleriyle eşit koşullarda siyasi çözüm aranabilirdi. Büyük Taarruz sonunda ilk hedefe ulaşıldı. Anadolu Yunan işgalinden kurtarıldı.
30 Ağustos Zafer Bayramı, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin sembolü olan büyük bir zaferin kutlanması için düzenlenir. Bu bayram, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında gerçekleşen Dumlupınar Meydan Muharebesi'nde elde edilen zaferin yıldönümü olarak kutlanır.
milletin de karşı karşıya gelerek savaştığı bir kurala dönüşmüştür. Büyük Taarruz ve Başkomutan Muharebesi ile Kurtuluş Savaşı'nın son safhası zaferle tamamlanmıştır. Bu zafer, ulusu bağımsız, yurdu bölünmez yapmıştır. Ayrıca sömürgeleşmiş ve yenik düşmüş uluslara da umut ve cesaret kaynağı olmuştur.
Mudanya Ateşkes Antlaşması, Türkiye, İngiltere, İtalya ve Fransa arasında imzalanmıştır. 12 Ekim 1922 yılında imzalanan bu antlaşmada Türkiye'yi batı cephesi komutanı İsmet İnönü temsil etmiştir. Bir imparatorluğun sona erdiği bu antlaşmada Kurtuluş Savaşı'nın askeri safhası sona ermiştir.
Mudanya ile İtilaf güçleriyle olan savaş haline son verilmiştir. Ayrıca İstanbul ve boğazlar ve Doğu Trakya'nın yönetimi TBMM'ye devredilmiştir. Böylece Mudanya Ateşkesi ile Osmanlı Devleti de hukuken sona ermiş oldu.
Büyük Zafer ve bir kırık kağnı
Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Türk Ordusu'nun Kurtuluş Savaşı'nda kazandığı en önemli zaferin arifesinde, 30 Ağustos sabahında şimdi belde olan Kütahya'nın Altıntaş ilçesine bağlı Zafertepe Çalköy'de birliklere taarruz emrini verdi.
Başkomutanlık Meydan Muharebesi - Vikipedi.
Sakarya'da 22 gün 22 gece süren kanlı çarpışmaların ardından durdurulan düşman ordusunu tamamen yurttan atmak amacıyla bir yıl kadar süren hazırlık döneminden sonra 26 Ağustos 1922'de Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Büyük Taarruz'u başlattı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri