her ne kadar konuşma dilinde 'ka' olarak telaffuz edilse de asıl olan 'ke'dir. daha önce de söylendiği gibi türkçe'de bütün sessiz harfler yanına e harfi getirilerek okunur. istisna yoktur. iki istisnai durum dışında yanına e konularak okunur.
Türk Dil Kurumu'nun (TDK) İmla Kılavuzu'nda "k" harfinin "ke" olarak okunması gerektiğine işaret ederek, TCK (Türk Ceza Kanunu), SSK (Sosyal Sigortalar. Kurumu), MGK (Milli Güvenlik Kurulu) ve terör örgütü
Genel kabul görmüş olan anlayış, Osmanlıca'da da yer alan Arapça 'kaf' kalın, 'kef' ise ince olarak kullanıldığından, bu harflerin her ikisinin de yerine geçen 'k' harfi, kendisinden sonra gelen harflerden etkilenerek 'ke' veya 'ka' şeklinde söylenegelmiştir.
Alfabemizdeki k harfinin adı ve okunuşu kılavuzda ke olarak belirlenmiştir. Ancak MGK (Me Ge Ka), TCK (Te Ce Ka), TSK (Te Se Ka), SSK (Se Se Ka), PKK (Pe Ka Ka) gibi bazı kısaltmalardaki k harfinin, basın organlarında, bilimsel yayınlarda ve mevzuatta ka olarak okunması yaygınlaşmıştır.
tdk başkanı prof. dr. şükrü haluk akalın: imla bir gelenektir. alfabemizdeki 'k' harfinin adı ve okunuşu kılavuzda 'ke' olarak belirlenmiştir. ancak mgk (me ge ka), tck (te ce ka), tsk (te se ka), ssk (se se ka), pkk (pe ka ka) gibi bazı kısaltmalardaki k harfinin, basın organlarında, bilimsel yayınlarda ve mevzuatta ' ...
İlgili 31 soru bulundu
türkçede bütün ünsüz harflerin okunuşu gibi yanına "e" ünlüsünü alarak yapılan okumadır. her ne kadar konuşma dilinde 'ka' olarak telaffuz edilse de asıl olan 'ke'dir. daha önce de söylendiği gibi türkçe'de bütün sessiz harfler yanına e harfi getirilerek okunur. istisna yoktur.
Doğrusu TeDeKe. Halk arasında ka diye otursa da Türkçe'de kısaltmalar okunurken sessiz harflerin sonuna -e eklenir. Yani hepsi ke he vs. şeklinde okunmalıdır.
Rakamların yanında görüldüğünde bazı insanların ne ifade ettiğini anlamadığı zamanlar olabiliyor. Aslında K harfi rakamların yanında 1000'i ifade ediyor. 8K sayısının, açılımı 8000'dir. Sayının 1000 ile çarpılmasını ifade eder ve İngilizce dilinde bu şekilde ifade edilir.
K - Potasyum elementinin sembolüdür.
Sosyal güvenlik kurumlarını bünyesinde birleştirerek yeni bir çatı oluşturan Sosyal Güvenlik Kurumu'nun kısaltmasının nasıl okunacağına, Türk Dil Kurumu'ndan (TDK) çözüm geldi. TDK, Kurum'un kısaltılışının Se Ge Ke olarak okunması gerektiğini bildirdi.
– “C”, “c” harfi iki şekilde telaffuz edilir : 1- Harften sonra, yumuşak bir ünlü (e,i) varsa kelime “s” şeklinde okunur. 2- “c” harfinden sonra sert bir ünlü gelirse (a, o, u) veya ünsüz bir kelime gelirse “k” şeklinde telaffuz edilir. – “i” harfi kelime içinde “ay” şeklinde telaffuz edilir.
Kısaltmalar – Türk Dil Kurumu.
Türkçe kelimelerde bu harfin kullanım sıklığı % 4,71'dir. Arap alfabesine dayalı Göktürk, Uygur ve Osmanlı alfabelerinde iki ayrı harf ve ses olarak kaf ve kef yerine bugünkü Türkçede k kullanılmaktadır.
tdk'ye göre ayrı yazılan birleşik kelime.
10K şu anlamlara gelebilir: 10000 (sayı), 9999'dan sonraki ve 10001'den önceki doğal sayı 10K koşu, 10 kilometrelik koşu yarışı mesafesi.
K Kodu: Kontrollü işyerlerinde geçen ve Kurum'a sigortalılık bildirimi yapılan iş yerlerinde geçen çalışma süresinde karşımıza çıkan kod.
K.S. kuddise sirruhu kelimesinin kısaltılmış hali olarak karşımıza çıkıyor. Arapça bir tabir olan bu tabir hürmet ifadesi olarak kullanılıyor. KUDDİSE SİRRUHU NEDİR, NE DEMEK? Kuddise sirruhu Türkçe “Allah onun sırrını mukaddes etsin, kutlu kılsın” anlamına geliyor.
Kbps, Mbps ve Gbps bir ağ bağlantısının veri hızını ölçmek için kullanılan hız birimleridir ve temelde bps “bits per second” yani “saniyede geçen bit sayısı” temeline dayanırlar. Kbps de “K” kilo yani “bin”, Mbps de “M” Mega yani “milyon”, Gbps de “G” Giga yani “milyar” katı demektir.
Bu yüzden "ka" diye bir ses olmayıp "ke" sesi vardır. TSK'nin yazımı doğrudur. TDK'nin yazımı doğrudur.
3'ÜNCÜ KELİMESİNİN ANLAMI
Sıra sayıları ekle gösterildiklerinde rakamdan sonra sadece kesme işareti ve ek yazılır, ayrıca nokta konmaz: 8.'inci değil 8'inci, 2.'nci değil 2'nci vb. Bu kelime genellikle 3.'ncü şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı 3'üncü şeklinde olmalıdır.
Bulunma durumu eki getirildiği kelimeye bitişik yazılır: devede (deve-de) kulak, yolda (yol-da) kalmak, ayakta (ayak-ta) durmak, işte (iş-te) çalışmak vb. Bu yazı 10 Şubat 2019 tarihinde yayımlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri