Ordu Kivisi Actinidia deliciosa Ferg. meyve türüne ait Hayward çeşidinden üretilir. Ordu Kivisi çok yıllık, sarılıcı ve tırmanıcı, kuvvetli gelişim gösteren bir meyve ağacı olup, kök yapısı yüzlek saçak kök yapısına sahiptir.
Ordu nesiyle meşhur denildiğinde akla gelen yiyeceklerin başında kuşkusuz fındık gelir. Ordu'nun meşhur yemekleri içinde de fındıktan yapılan ürünleri bulabilirsiniz.
Ordu'da fındıktan sonra en önemli gelir getirici tarımsal ürün olan Ordu kivisi, Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaret olarak tescillendi.
13) Akkuş Şeker Fasulyesi
Ordu'nun coğrafi işaret tescilli lezzetlerinden biri olan Akkuş şeker fasulyesinden tatmadan Ordu'dan dönmeyin derim.
İlgili 44 soru bulundu
Un helvası, Türkiye'nin pek çok yöresinde yapılmakta ve tüketilmektedir. Ancak tatlının Ordu yöresine ait olduğu bilinmektedir. Un helvası; unu kavurarak yapılan bir tatlı türüdür ve oldukça rağbet görmektedir.
Ordu ilindeki tarım faaliyetleri sahil şeridinde fındık, kivi ve mısır üretimi; iç kesimlerde ise hayvancılık ile tarla ürünleri ve yem bitkileri üretimi üzerinde yoğunlaşmıştır. Türkiye, dünya fındık üretiminin yaklaşık %60-75'ini; Ordu ise Türkiye'nin toplam üretiminin yaklaşık %20-30'unu karşılamaktadır.
Fındığın yetiştiği bölgeler; merkez ilçe (Ordu), Fatsa, Ünye, Ulubey ve Perşembe ilçeleridir. Fındıktan sonra yetişen diğer tarım ürünleri mısır, patates, fasulye, soya, buğday ve arpadır. Bunların dışında turunçgiller, çay, lahana ve barbunya da yetişir.
Bucak adı 1869 yılında değiştirilmiş ve Ordu adı resmi kayıtlarda kullanılmaya başlamıştır. Bu tarihlerde artık Ordu küçük bir kaza merkezidir. 1869 yılında ilk Belediye Teşkilatı kurulmuştur. Trabzon Mutasarrıflığı'nın yazısına göre, Bucak (Ordu) Belediyesinin ilk başkanı Hasan Ağa'dır.
Hediyelik eşyalar arasında da çakıldak ve palaz fındığı sıklıkla tercih edilir. Ayrıca kestane balı, çay, Akkuş fasulyesi ve dut pekmezi gibi lezzetlerin yanı sıra ahşap heykel, el dokuması kilim, yazma, heybe ve sepet tercih edebileceğiniz hediyelik eşyalar arasındadır.
Ordu Kivisi Actinidia deliciosa Ferg. meyve türüne ait Hayward çeşidinden üretilir. Ordu Kivisi çok yıllık, sarılıcı ve tırmanıcı, kuvvetli gelişim gösteren bir meyve ağacı olup, kök yapısı yüzlek saçak kök yapısına sahiptir.
Türkiye'nin en pahalı illerinin başında gelen Ordu aynı zamanda 5 bin dolar seviyelerine gerileyen kişi başı gelirle Karadeniz'in en fakir şehri. Ordu yüzde 55,87 ile Türkiye'de ocakta yıllık bazda fiyatların en fazla arttığı bölge içinde yer aldı.
Fındık yetiştirilecek bölgede, bol yağışla birlikte nemin %50'nin altına düşmemesi lazım. Bu sebeple Giresun, Ordu ve Trabzon fındığın doğasına, ekolojisine en uygun yerler. Yer yer Sakarya, Düzce ve Karadeniz'in diğer şehirlerinde üretimi yapılsa da bu 3 şehir toplam ülke üretiminin %75-80'ini karşılıyor.
Ordu'nun meşhur Fındığı : Türkiye'deki fındıkların %80′i Karadeniz Bölgesi'nden sağlanan Ordu'nun en kaliteli fındıklarından özenli bir şekilde hasat edilerek hijyen ortamlarında muhafaza edilerek siz değerli müşterilerimizin beğenilerinize sunuyoruz.
ORDU'DA 25 TROPİKAL MEYVE YETİŞİYOR. MANGO, EJDER MEYVESİ, PAPAYA, ARMUT GUAVA, ÇİLEK GUAVA VE KUMKUAT, ANANAS, PASSİFLORA BUNLARDAN SADECE BİR KAÇI… Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.
1548 yılında Ordu, Karahisar-ı Şarki (Giresun'un şimdiki ilçesi Şebinkarahisar) sancağına bağlıdır.
Özellikle sahil ve orta kesimlerde kivi yetiştiriciliği, üreticilerimize önemli bir ek gelir sağlamaktadır" diye konuştu. Ordu'da kivi üretiminin son yıllarda büyük bir artış gösterdiğini vurgulayan İl Müdürümüz; "İl Müdürlüğü olarak ilimizde kivi üretiminin artırılması noktasında çok önemli çalışmalar yaptık.
Osmanlı döneminde, 1920 yılında, bağlı olduğu Trabzon vilayetinden ayrılmış, 4 Nisan 1920 tarihinde il statüsüne kavuşmuştur. 2020 yılında TÜİK verilerine göre 19 İlçe ve belediye, bu belediyelerde toplam 772 mahalle bulunmaktadır.
Kuruluşu. 6 Aralık 2012 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan 6360 sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'a göre kurulmuş ve ilin bütün sınırları Ordu Büyükşehir Belediyesi sınırlarına dahil edilmiştir.
Ordu Nüfusu 2023
Ordu 2023 nüfusu, tahmini verilere göre 764.886. Bu nüfus verisi, eski yıllarıdaki nüfus artış hızlarına göre tahmini hesaplanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri