Fotokopi şeklinde ya da kopyalanması talep edildiğinde kopyalanması caizdir.
Bir kitaptan hangi amaçla olursa olsun fotokopi çekemez. Bir kitabın çeşitli bölümlerini çoğaltamaz, yayamaz, başkalarının kullanımına sunamaz. Aksi takdirde meydana gelecek yasal tüm mesuliyetler kullanıcıya ait olacaktır.
Başkasına ait CD, kitap gibi şeyleri ticaret maksadıyla kopyalamak ve satmak câiz değildir. Bilgiyi öğrenmek maksadıyla almak herkese câiz ise de, bundan maddî intifâ (faydalanma) ancak sahibinin rızâsı ile mümkündür.
MEB genelge yayınlamalı
Akademik ve kültür kitaplarının fotokopi çekimleri, kırtasiyecilerin gerekli duyarlılığı göstermemeleri, insanların fikir hakkını bir hırsızlık olarak değerlendirmemesi korsanla mücadelede en büyük engel. Bu işi yapanlardan bir kısmı kasten, bir kısmı iyi niyetten bu suçu işlemeye devam ediyor.
Cevap: Selamü aleyküm, hayırlı günler Satmamak ve ticaretini yapmamak kaydıyla kitapların fotokopilerini çekmenin ve internetten test ve kitap PDF'lerini indirmenin bir sakıncası yoktur.
İlgili 45 soru bulundu
Bu sebeple birer emek mahsulü olarak internet ortamına geçirilmiş olan her türlü program, yazılım, kitap, müzik vb. ürünleri ilgililerin izni olmadan elde edip kullanmak caiz değildir.
Değerli kardeşimiz, İslami hassasiyeti olmayan, muhtemelen İslam'a karşı faaliyeti arkasında gizleyen, bu yüzden asıl maksadı olan bozucu yayınların yanına bir kısım aldatıcı düzgün yayınlar da koyan dijital ortamlara üye olarak onları desteklemek caiz olmaz.
-Allah için yazılmamış eserler de ticari işlem yapılması ticaret için toplanması çoğaltılması satılması caiz olmaz. Ama müellifinin ya da hak sahibinin bastığı nushadan okunması suretiyle faydalanılması, fotokopi ya da fotokopi niteliğinde bir kopyasının alınması (asıl nusha bulunamadığında) caiz olur.
Fotokopiler hiçbir biçimde delil olamaz.
Dosya > Yazdır'ı seçin. Yazdır iletişim kutusunun üst kısmındaki menüden bir yazıcı seçin. Yazdırılacak Sayfalar kısmında hangi sayfaların yazdırılacağını belirtin: Tümü Sayfaları önden arkaya yazdırır.
Bazı eserlerin başında, o eserin muhtevasının hiçbir bölümünün fotokopi yoluyla da olsa kopyalanmasına izin verilmediği vurgulanmaktadır. Böyle bir eserden kopya yapmak caiz olmaz. Bunun dışında bir bölümü fotokopi çekmek hak ihlali olmaz.
Piyasada orijinali satılmakta olan bir kitabın korsan baskısını veya fotokopi baskısını satmak ve almak câiz değildir. Avrupa ve Amerika'da bir kitabın fotokopisini çekmek bile yasaktır. Ancak orijinal bir kitabı alıp okuyup ikinci el kitap olarak daha ucuza satmak caizdir.
Hükümlerine göre; Eser çoğaltımı tek nushada olsa kitapçık veya fotokopi şeklinde de olsa ancak eser sahibine tanınan bir haktır. Çoğaltılan eserin fotokopi halinde veya kitap haline sokulması arasında hukuken pek bir fark olmayıp yapılan işlem suçtur.
Bilgisayar ortamında yazılmış kitap veya makalenizden iki nüsha halinde (disketi ile birlikte) bir dilekçe ve özgeçmiş ekinde Bakanlığımız HAGEM'e başvurulur. II. Başvurusu yapılan eser, makale veya derleme Genel Müdürlüğümüzün Yayın Şubesi Müdürlüğünce Yayın Danışma Kurulunda (YDK) görüşülmek üzere gündeme alır.
Bir kitabın eser sahibinin izni olmaksızın kısmen veya tamamen çoğaltılması telif hakkı ihlalidir ve suç. YAYBİR olarak, eğitim-öğretim dönemlerinin başında YÖK'e, üniversitelere ve milli eğitim müdürlüklerine bu konuda yazılar göndererek bu uygulamaların önüne geçilmesi konusunda talepte bulunuyoruz.
Yargıtay'dan emsal nitelikte karar: Fotokopi belge ile hüküm kurulamaz.
Özetle, hakimin kesin deliller üzerinde takdir yetkisi yoktur. Kesin deliller sınırlı sayıda sayılmış olup bunlar; senet, yemin ve kesin hükümdür. Takdiri deliller ise; tanık, bilirkişi, keşif ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu madde 192'ye göre kanunda düzenlenmemiş delillerdir.
Onu vücuda getirenin imasını taşımayan bir yazılı belge senet sayılmaz; bazı şartların varlığı halinde yazılı delil (senet) başlangıcı sayılabilir. Aynı nedenle, yani düzenleyenin el ile atılmış imzasını taşımadığı için fotokopi senet sayılmaz, fakat yazılı delil başlangıcı sayılabilir2.
Korsan cd. veya ktapları almak haram değildir.
Değerli kardeşimiz, Hayale dayanan roman; fayda verip İslâm'a ve güzel ahlâka hizmet ederse caizdir; neslin âkidesini ve ahlâkını bozup gerçekleri değiştirirse haramdır.
Sual: Samimi bir arkadaşın malını ondan habersiz kullanmak veya yemek caiz olur mu? Başkalarının malını izinsiz kullanmak haramdır.
buyuruyor. Buradaki "yaklaşmayın" emrinden hareketle İslam fıkıh alimleri insanı zinaya götürebilecek her türlü amelin yasak olduğunu ifade etmişlerdir. Müstehcen resim veya görüntelere bakmayı da bu kategori içinde mütalaa edebiliriz. Bu sebeple bu tür resimlere bakmak caiz değildir.
Film ve sinema da aynı şekildedir. İçinde günah ve haram unsurlar yoksa, izlemekte bir sakınca yoktur.
Herhangi bir video paylaşım sitesi / uygulaması üzerinden yayınlanan videolarda, dinen yasaklanan bir unsur olmaması, videoların resmi kurallara ve usulüne uygun olarak yapılması ve reklam içeriklerinin de dinen caiz ve meşru olması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri