ORGANİK ATIK GERİ DÖNÜŞÜM SÜRECİ Toplanan organik atıklardan ev/işyeri bahçesinde kompost yapılabilir veya lisanslı geri dönüşüm tesisine gönderilmek için Belediyelere teslim edilebilir. Organik atıkların düzenli depolama alanlarında, çürütülmesiyle oluşan metan gazından elektrik enerjisi üretilir.
Bunun yanı sıra, organik atıkların geri dönüşüm sayesinde yeniden değerlendirilip biyokütle enerjisi olarak kullanılması mümkündür. Bu sayede geri dönüşüm ile enerji üretilebilir. Aynı zamanda organik atıklar geri dönüşüm ile gübre amaçlı da kullanılabilir.
Organik atıklar kompost yöntemleri ile kolayca toprağa döner. Kompostlaştırma organik atıkların içinde bulunan mikroorganizmalar tarafından bileşenlerine ayrıştırılmasıdır. Kompostlaştırma sonunda mineral yönünden zengin, toprağı çok verimli bir hale getirecek katı bir madde elde edilir. Kompost her yerde yapılabilir.
Organik atıkların geri kazanımı
Toplanan organik atıklardan ev/işyeri bahçesinde kompost yapılabilir. Kompost organik esaslı atıkların oksijenli veya oksijensiz ortamda ayrıştırılması suretiyle üretilen üründür. Kompost farklı tekniklerle üretilir. Açık alanda veya makine ile yapılabilir.
Mısır, ağaç, buğday bitkileri, yosunlar, meyve ve sebze atığı gibi tüm biyoçöpler, hayvan dışkıları, gübre ve sanayi atıkları biyogaz üretiminde kullanılır. Bu organik üretim sonucunda geriye kalan sıvı-katı kısım ise gübre olarak değerlendirilir.
İlgili 41 soru bulundu
Organik atık ya da biyoçözünür atık, bitkilerden veya hayvanlardan gelen doğal bir atık türüdür. Bu atıklar biyobozunur plastikler, gıda atıkları, yeşil atık, kağıt atıkları, gübre, insan atıkları, kanalizasyon ve mezbaha atıkları gibi çeşitli şekillerde ortaya çıkar.
Organik Atıklar Sebze-meyve artıkları, çay-kahve posaları, yumurta kabukları, kuruyemiş kabukları vb. Geri Dönüşemeyen Atıklar Islak mendil, sakız, tatlı, kürdan, porselen tabak, porselen bardak, süprüntüler vb.
Organik Atıklar diğer atıklardan ayrı olarak kahverengi biriktirme ekipmanında toplanır. Toplanan organik atıklardan ev/işyeri bahçesinde kompost yapılabilir veya lisanslı geri dönüşüm tesisine gönderilmek için Belediyelere teslim edilebilir.
Bitkisel ve hayvansal atıklar
Organik ürünlerin geri dönüşümü mümkün değil.
Siyah- Geri dönüştürülemeyen atıklar: Islak mendil, izmarit, sakız ve porselen ürünler deyim yerindeyse 'kara deliğe' atılıyor.
KAHVERENGİ: Organik atıklar için, SİYAH: Geri dönüşemeyen atıklar için, TURUNCU: Tıbbi atıklar için poşetlerde kırmızı, kova konteynerlerde turuncu, ŞEFFAF: Tehlikeli atıklar ve elektronik atıklar için.
Meyve sebze gibi organik atıkların geri dönüştürülmesiyle çok daha verimli ve yeşil bir dünya mümkün.Evsel atıklardan kompost elde ederek, organik gübreler oluşturabilirsiniz. Organik ya da evsel atıkları bitkisel ve hayvansal atık anlamına gelmektedir.
Biyolojik atıklar kompostun içinde toprağa dönüşmektedir. Bazı yerel yönetimlerde biyolojik atıklardan önce biyolojik gaz ayrıştırılıp, bundan elektrik ve ısı elde edilmektedir.
Ülkemizde bitkisel atık yağlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen çevre lisansına sahip tesisler tarafından geri dönüştürülebilmektedir. Bu sayede yalnızca biyodizel gibi yakıt olarak değil sabun ve kimya sanayiinde kullanılacak hammadde gibi şekillere dönüştürülebilmektedir.
Oysa, yemek atıklarının geri dönüştürülmesiyle hem çevre kirliliğini önlemek hem de toprağa bitkiler için gerekli besin elementlerinin geri vermek mümkündür. Yemek atıklarının yerinde kompostlaştırılması sayesinde, bu atıkların hacimleri % 90 oranında azalır. Bu da çevre açısından çok önemli bir kazançtır.
Geri kazanımı mümkün olmayan cam ve mamulleri ise şöyle sıralanabilir: ampül ve floresan, pencere camları, cam yapı maddeleri, aynalar, optik camlar, ısıya dirençli camlar ve telli camlar.
Sigara izmariti tek kullanımlık plastik atıktır.
Her yıl trilyonlarca sigara izmariti gelişi güzel yere atıldığı gezegende en yaygın plastik kirliliğinden biri olduğuna inanılıyor.
Genellikle geri dönüştürülen ham maddeler cam, plastik ve kâğıttır. Ham maddeleri geri dönüştürmenin ise iki yolu vardır: Benzer Bir Amaç İçin Geri Dönüşüm: Bu geri dönüşüm biçimi, cam, kâğıt ve plastik gibi ham maddelerin bu malzemelerden yapılmış yeni ürünlere dönüştürülmesini içerir.
Metal atıklar da doğada en kolay dönüşen malzemeler arasında yer alır. Alüminyum, demir ve çelik gibi metallerin geri dönüştürülmesiyle enerji tasarrufu sağlanırken aynı zamanda doğal kaynakların tükenmesinin önüne geçilir.
Her atık, kendisini oluşturan maddelerden mütevellit, doğadaki serüveninin son bulması için farklı zamanlara ihtiyaç duyar. Bir elma çöpü için 2 ay yeterliyken; plastik bir şişe için 450 yıl, bebek bezleri için 550 yıl, alüminyum kutular için 200-300 yıl geçmesi gerekir.
Azot sağlayan yeşil malzemeler, sebze ve meyve atıkları, taze otlar, yeşil yapraklar, çay atıkları, yumurta kabukları; kahverengi malzemeler ise dal ve ağaç kabukları, kuruyemiş kabukları, talaş, kuru yapraklar, çam iğneleri, saman ve saplardan oluşabiliyor.
Bertarafı için ürün tamamen tüketilip, ambalajı geri dönüşüm kutusuna atılabilir. Ürün tamamen tüketilmemişse, kendi ambalajında saklanmalı ve belediyenin evsel tehlikeli atıkların yönetimi çalışması kapsamında toplanması ve bertaraf/geri kazanım tesislerine gönderilmesi sağlanmalıdır.
Eğer cam şişeler depozitolu ise çöpe atılmamalı ve alınan mağazaya verilmelidir.
Atık kağıtlar, kağıt geri dönüşüm kutularında toplanır ve diğer kağıt geri dönüşüm kutularından alınan kağıtlarla birlikte büyük bir geri dönüşüm konteynerine konur. Geri kazanılan veya toplanan tüm kağıt atıklar daha sonra bir toplama aracı veya kamyonla kağıt geri dönüşüm tesisine taşınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri