Organizasyonel beceriler, insanların çalışma alanlarında daha yaratıcı ve üretken olmalarını sağlayan becerilerdir. Organizasyonel beceriler, çalışma alanlarında karar verme, planlama, örgütlenme, iletişim ve işbirliği gibi alanlarda yetkinlik kazandırmaktadır.
Temelde bilgiyi etkili bir biçimde elde etme, de- ğerlendirme ve kullanma yeteneği ve eğilimine sahip eleştirel düşünebilen bireyler yetiştirilmesi, Hedefleri öğrenen organizasyon oluşturma sürecinin her aşamasında ihtiyaç duyulan özelliklerdir.
Organizasyonel başarı için güven, ilişkileri dönüştürmeye yarayan güçlü bir beceridir. Hem yöneticilerin hem çalışanların birbirlerine karşı güven duyması, organizasyonun başarısı için oldukça önemlidir.
Yönetim becerileri, bir organizasyonun hedeflerine ulaşabilmesi için gerekli olan ve bir yöneticinin sahip olması gereken yeteneklerdir. Başarılı bir yöneticinin sahip olması gereken temel beceriler arasında; liderlik, iletişim, karar verme, zaman yönetimi, problem çözme ve delege etme becerileri bulunmaktadır.
Teknik Beceriler Nedir? Teknik beceri; yapılacak işte kullanılacak araç ve gereçleri kullanabilme yeteneğini, ölçülebilir ve kanıtlanabilir yeteneklerin toplamını ifade ediyor. Bazı temel teknik becerilerden bahsedecek olursak; Ms Office; Word, Excel, Powerpoint, Outlook, Project, Visio, OneDrive, OneNote, ToDo.
İlgili 30 soru bulundu
Genel anlamda temel beceriler, gözlem yapma, ölçme, sınıflandırma, çıkarım yapma, tahmin ve paylaşma becerileridir.
Beceri; eğitim veya tecrübe yolu ile elde ettiğimiz maharettir. Becerili olduğumuz işi ustaca yapabileceğimizi söyleyebiliriz. Mesela etkili sunum yapma örneğinden devam edecek olursak, herhangi bir eğitimi tasarlamak için 'etkili sunum yapma' ile ilgili becerimi sergileyebilirim.
Üst Düzey Yöneticiler
Üst düzey yöneticilerin yönetsel becerileri; teknik beceri, haberleşme becerisi, insan ilişkileri becerisi, analitik beceri, karar verme becerisi ve kavramsal beceri gibi becerilere sahiptirler.
Liderlik becerileri; iletişim, kişilerarası ilişkiler, planlama ve ikna etme gibi temel becerileri içerir. Liderler ekipleri yönetir, çalışmaları denetler, görevleri koordine eder, ekipler oluşturur, çalışanları geliştirir, performans değerlendirmesi yapar ve şirket hedeflerine ulaşmak için gereken becerilere sahiptir.
Kavramsal beceriler, karmaşık fikirleri kavramanıza ve zor problemlere cevaplar bulmanıza izin veren düşünme becerileridir. Bu beceriler değerlidir, çünkü insanların kasıtlı düşünce ve soyut akıl yürütme yoluyla farklı zorluklar için birçok farklı çözüm bulmasına izin verir.
Organizasyonel Gelişim, bir şirketin; kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerine ulaşmak için kullanması gereken bütün yöntem ve süreçleri analiz ederek, sağlam bir organizasyonel yapı ve sistemin kurulmasını, izlenmesini, geliştirilmesini ve gerekli revizyonların yapılmasını sistemli hale getiren süreçtir.
Organizasyonel öğrenme hataları ve yanlışları bulma ve onları çözüp düzeltme sürecidir. Zaman içinde bilimle ve performans geliştirmeyle gerçekleşir (Alvani, 2008). Bu tanımlardan yola çıkarak, bütün organizasyonlarda öğrenme, organizasyonel, grupsal ve bireysel olarak farklı düzeylerde gerçekleşir.
Organizasyon yapısı, bir kurumun değerlerine bağlı kalarak hedeflerine ulaşmak için iç ve dış süreçlerini ve operasyonlarını nasıl yönettiğini özetler. Her bir şirketin çalışma kuraları ve çalışanlarına verdiği görev ve sorumluluklar vardır.
Bir yada birkaç kişinin bir araya gelerek bir şey üretmesi organize etmesi. Örneğin doğum günü organizasyonu yada fuar organizasyonu. Düğün Organizasyonu Nedir? Evlenmeye karar veren çiftlerin düğünlerini derlemek için hazırlık yapması.
Organizasyon, yapılacak işi belirlemek ve gruplandırmak, sorumluluk ve yetkiyi tanımlamak ve beraberinde hedeflere ulaşmada insanların birlikte en etkin şekilde çalışmasını sağlamak amacıyla ilişkiler kurma sürecidir.
Başarılı bir lider olmak için gereken özelliklerden bazıları; özgüvenli olmak, kendinizi rahat bir şekilde ifade edebilmek, insan ilişkilerinde iletişimi güçlü olmak ve ikna kabiliyetinin yüksek olmasıdır. Başarılı bir lider olmak için sabırlı ve kararlı olmalısınız. Kendinize ve fikirlerinize güvenin.
Lider ya da Önder, bulunduğu çevreye yarar sağlayan, süregelen gelenekte köklü değişiklikler yapan ve çevreyi yönetmek için sorumluluğu; sezgi, zeka ve bilgiye dayalı karar ve uygulamalarla taşıyan kişiye denir.
Bu beceriler, öz bakım, sosyal, dil-iletişim, motor ve akademik becerilerdir. Bu öğrencilere ilköğretimin ilk yıllarında işlevsel akademik becerilerin, ilerleyen yıllarda mesleki eğitim alanındaki becerilerin kazandırılmasının gerekliliği vurgulanmaktadır (Heward, 1996).
Öğrencilerin Türkçede okuma, dinleme, yazma ve konuşma becerilerini uluslararası standartlarda ölçen ve ilk kez yapılan "Dört Beceride Türkçe Dil Sınavı"nın pilot çalışma sonuç raporu açıklandı. Buna göre öğrencilerin en başarılı olduğu dil beceresi konuşma oldu.
Basitçe, biliş (cognition) bilme becerisidir; bilgi edinme ve bilgiyi kullanma becerisidir. Bilişsel beceriler; dikkati, belleği, alınan bilginin işlenmesini, yürütücü işlevleri, sezgiyi ve diğer birçok yetiyi içerir. Bilişsel gelişim, zekânın temelini oluşturur.
Beceri ise kişiden bir işi sonuçlandırması için beklenen teknik ve teknik olmayan bilgi, donanım ve özelliklerdir. Doğuştan gelen yeteneklerimiz elde ettiğimiz becerileri destekleyici bir rol üstlenir. Yetkinlik ise bireyin belli bir sorumluluğu veya işi/görevi yerine getirebilme durumu olduğunu söyleyebiliriz.
1- Temel sosyal beceriler (selamlaşma, dinleme, konuşmayı başlatma, konuşmayı sürdürme, soru sorma, lütfen ve teşekkür etme sözcüklerini kullanma, kendini tanıtma, başkalarını tanıtma).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri