Embriyodaki organ sistemlerinin gelişimidir. Organogenez, organ ve dokulara göre değişen gen etkinliği ile hücrelerin hareketleri, karşılıklı etkileşimleri ve kümeleşmeleri sonucunda gerçekleşir.
Organogenez: Üç tabakanın oluşmasından sonra buradaki hücrelerin farklılaşıp gruplanarak organları oluşturduğu evre.
Bütün organ ve organ sistemleri 4. ve 8. Haftalar arasında oluşmaktadır. Bu nedenle bu dönem organogenez dönemi olarak bilinir.
Embriyo'da organ ve organ sistemlerinin oluşması; organogenez (Gelişimin 4.8. haftaları arasını kapsar).
Farklılaşma ya da Histogenez evresinde, bu hücreler ilerde oluşacakları dokular için farklılaşmaya başlarlar. Organogenez evresinde ise, bu hücrelerden oluşacak organlar için taslaklar hazırlanır.
İlgili 15 soru bulundu
Embriyonik dönem veya organogenez dönemi olarak bilinen 3.-8. haftalarda her 3 germ yaprağından bazı özel doku ve organlar gelişir.
Mezenşim hücreleri endoderm ve ektoderm arasında çoğalarak mezodermi oluşturur. -Farklılaşma olayı gastrulada başlar. tabakadan (ektoderm, endoderm ve mezoderm) organların gelişmesine organogenez adı verilir. -Histogenez (doku oluşumu) ve organogenez (organ oluşumu) gebeliğin ilk üç ayında gerçekleşir.
Embriyonal evre kronolojisi
Embriyodaki organogenez süreci de büyük bir hızla tamamlanmaktadır. Organogenez, çoğu 3. hafta sonu ve 4. hafta başında başlayan, bir kısmı erken fötal dönemde (1. trimester), bir kısmı geç fötal dönemde (2. ve 3. trimester) az bir kısmı ise postnatal dönemde de süren bir süreçtir.
Yumurta bir zigot haline gelir ve embriyonik gelişimin germinal aşaması başlar. Germinal aşama, döllenmeden erken embriyonun gelişimine ve implantasyona kadar geçen süreyi ifade eder. Germinal evre, gebeliğin yaklaşık 10. gününde sona erer.
Dokular embriyonun ektoderm, endoderm ve mezoderm tabakalarından farklılaşırlar. Dokuların bu embriyo tabakalarından farklılaşmasına histogenez denir. Farklılaşmamış bir hücre topluluğunun gelişim sırasında bir organa dönüşmesine organogenez denir.
12. hafta itibari ile artık bebeğin bütün organları gelişimini tamamlamış ve hacim olarak büyümeye başlamıştır. Boyu yaklaşık olarak 70 mm kadardır. Yüz belirginleşmeye başlar. Oldukça hareketlidir.
Önce kalp ve merkezi sinir sistemi gelişir
Embriyoda ilk gelişen yapılar kalp ve merkezi sinir sistemidir. Anne rahmine yerleşme sürecinde olan embriyonun büyümeye devam etmesi ve varlığını devam ettirebilmesi için kendine ait bir dolaşım sistemi oluşturarak anne dolaşımı ile entegre olması gereklidir.
Anne karnında gelişen bebeğin ilk oluşan duyusu “dokunma duyusudur”. Bebek daha 7 buçuk haftalık iken dokunma duyusuyla hissetmeye başlar.
Organogenez Evresi
Organogenez evresinde ektoderm, endoderm ve mezoderm tabakalarından, organ taslakları oluşur. Örneğin mezoderm tabakasından böbrek, üreme organları gibi yapılar oluşur. Birçok organ, birden fazla embriyonik tabakadan meydana gelebilir.
Gebeliğin 2.-8. haftası arasında kalan dönem embriyonik dönem olarak adlandırılır. Bu dönemde; plasenta ile beraber embriyonun dış vücut yapıları ve önemli organları oluşur.
✔ Gebeliğin ilerleyen aşamalarında (yaklaşık 1 ay sonra) rahim içerisinde koryon sayesinde plasenta gelişir ve embriyo plasenta aracılığı ile beslenir. Ayrıca plasenta progesteron hormonu salgılayarak gebeliğin devam ettirilmesini sağlar. ✔ Allantoyis gelişerek embriyo ile plasenta arasında göbek bağını oluşturur.
(i) Bebeklik Dönemi (ii) Đlk çocukluk (Okul Öncesi) Dönemi (iii) Son Çocukluk (Okul) Dönemi (iv) Ergenlik Dönemi (v) Genç (Đlk)Yetişkinlik Dönemi (vi) Orta Yetişkinlik Dönemi ve (vii) Đleri Yetişkinlik Dönemi.
Bitkiler, hayvanlar ve bazı protistlerde zigot mitozla bölünerek çok hücreli canlıyı oluşturur. Embriyo terimi, bu gelişimin zigotun bölündüğü zamanla, gelişim basamağının başka basamağa geçmesine kadar olan ilk zamanlarını anlatmak için kullanılır. İnsanlarda, ilk sekiz haftalık döneme embriyonal dönem denilir.
Fetus, üçüncü gebelik ayı başından doğuma kadarki devre içinde ana rahmindeki canlıya verilen addır. İlk sekiz haftanın bitimiyle 9-40. haftalar arasını kapsayan fetal dönem başlar. Fetal dönemde, embriyonal dönemde oluşan organ sistemleri gelişir.
Prenatal Dönem sırasıyla: Ovum Evresi, Embriyo Evresi ve Fetüs Evresi olmak üzere üçe ayrılır. Ovum Evresi, döllenmeden ikinci hafta sonuna kadardır, Embriyo Evresi, üçüncü haftadan sekizinci haftanın sonuna kadardır, Fetüs Evresi ise üçüncü aydan doğuma kadar olan dönemi içerir.
Blastula evresinden sonra, çokhücrelilerin hemen hepsinde görülen evredir. Bu evrede, ektoderm ve endoderm oluşur. Ektoderm, vücudu örten yapıları oluştururken, endoderm; bağırsağı ve onunla ilgili yapıları meydana getirir.
Döllenme (fertilizasyon) sonunda oluşan tek hücreli zigot hızlıca bölünmeye başlar, böylece blastomerler (hücreler) oluşur. Blastomer (hücre) sayısı 16'ya ulaştığında zigot morula diye adlandırılır. Döllenmeden (fertilizasyon) 3-4 gün sonrasına kadar sürer.
4 haftada yani döllenmeden 7 gün sonra blastokist evresinde embriyo uterus duvarına tutunur.
Morula: Zigotun bölünmesi sonucunda 12-32 blastomerden oluşan sıkılaşmış kitledir. Bu sıkılaşma işlemi hücre adezyon molekülleri tarafından oluşturulur. Bu evre döllenmeden 3-4 gün sonra embriyo uterusa ulaşırken meydana gelir.
Zigot, gelişiminin devamında bölünerek canlıyı oluşturur. Hayvan zigotları mitoz bölünmeyle; embriyoyu oluştururken, diğer canlılarda bu dönemde mayoz bölünme gerçekleşebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri