Türk kahvesinin içerdiği kafein bir uyarıcı maddedir. Uyarıcı maddelerin ise bağımlılık yapıcı etkileri vardır. Sürekli olarak fazla kahve tüketirseniz vücudunuzda bağımlılık hissi oluşur ve kendinizi tatmin etmek için daha fazla kahve içmeye yönelirsiniz.
Özet: Kahve, kahvenin bağımlılık yapıcı özelliğinden sorumlu doğal uyarıcı olan kafeini içerir. Kafein tükettiğinizde, beyninize gitmeden önce mideniz tarafından hızla emilir. Beyne ulaştığında beyindeki hücreler üzerinde doğrudan uyarıcı bir etkisi vardır.
Bu bilimsel tabirle “J-biçimli” bir mekanizmadır, günde 1-2 bardak kahve hafızaya olumlu etki sağlar, 3 bardaktan fazla tüketildiğinde unutkanlık riski başlar. Ayrıca fazla kafein cildinizi kurutur, erken yaşlanmasına yol açar.
Gün içerisinde en fazla 300 mg kafein tüketimi normal kabul edilirken, 700 mg'nin üzeri bağımlılık seviyesi olarak kabul ediliyor. Özellikle sigara bağımlılığı, eş zamanlı olarak kahve ve çay bağımlılığını da beraberinde getiriyor. Nikotin ile birleşen kafeinin bağımlılık yapma olasılığı çok daha fazla.
Aşırı çay ve kahve tüketim isteği fosfor eksikliğinin bir göstergesi olabileceği gibi, sodyum ve demir eksikliğinden de kaynaklanabilir. Normalden fazla alkol tüketimi ise potasyum, kalsiyum, gultamin eksikliklerinin bir sonucu olabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Eğer kahve telvesi yeme isteği duyarsanız bir doktora görünün. Toplumda yüzde 20-30 yaygınlıkla en sık görülen kansızlık tipi olan demir eksikliği anemisine dikkati çeken uzmanlar, yetersiz beslenmenin yanı sıra yanlış diyet uygulamalarının da hastalığa neden olabileceği uyarısında bulundu.
Uzmanlar kafeinin uyuşturucu maddeler gibi ciddi yan etkiler yaratmayacağı ve sosyal olarak kabul edilebilir olduğu için bağımlılık yapıcı olmadığını belirtiyorlar. Kafeinin yapısı beyindeki adenozin molekülüne benzer. (Adenozin, sinir hücreleri arasında uyarı taşıyan bir maddedir.)
Son yıllarda yapılmış bir çalışmaya göre, günde ortalama 4 kupa kahve içen kişiler, hiç içmeyenlere oranla % 15 daha az depresyona giriyorlar. Araştırmacılar, kahvenin mutluluk vermesinin nedenini, içindeki güvenilir antioksidanlara bağlıyor.
Fazla miktarda kafein tüketmek uykunun yerini alır mı? Hayır kahve sizi dinç ve uyanık tutar ancak uykunun yerini almaz. Tüketilen kafein miktarının yarısını metabolize etmek yaklaşık 4-6 saat zaman alır yani akşam yemeğinden sonra içtiğiniz 1 fincan kahve sizi gece uykusu zamanına kadar uyanık kalmanızı sağlar.
Her 4 saatte bir fincan kahve içenlerin, mevsimsel olarak yaşanan keyifsizlik, depresyon, motivasyon kaybı ve sinirlilik gibi ruh hali sorunlarından daha az etkilendiği görüldü. Araştırma, kahvenin beyinde uyarıcı işlevi bulunduğunu, dikkati artırdığını ve hafızayı desteklediğini ortaya koydu.
Kötüye kullanılan psikoaktif maddeler ödül, motivasyon ve bağımlılıkta fonksiyon gören nukleus accumbenste dopamin salınımına sebep olarak beyin aktivitesini arttırır. Kafein günlük olağan dozda tüketildiğinde beynin ön bölgesinde dopamin artışı oluşturur.
Aynı zamanda zihni açarak iş verimliliğini ve konsantrasyonu arttırır. Beyindeki bu etkisi sayesinde kahvenin aynı zamanda ruh halini, hafızayı, reaksiyon süresini ve genel anlamda bilişsel fonksiyonları iyileştirdiğini gösteren pek çok bilimsel çalışma mevcuttur.
Kahve içenlerin kendilerini daha enerjik hissetmeleri işte bu yüzden. Ve işte tam bu sırada da beyin her zaman olduğundan daha verimli çalışıyor. Yani kısacası kahve algılama süresi, bellek ve bilişsel fonksiyonları geliştirerek bireylerin daha zeki olmasına yol açıyor.
Günde Kaç Türk Kahvesi İçilebilir? İçinde bulundurduğu yüksek kafein miktarı sebebiyle günlük tüketim olarak en fazla 2 ya da 3 fincan şeklinde olmalıdır. Daha fazla tüketilen kahve sağlık sorunlarına yol açabilir.
Severek tükettiğiniz Türk kahvesi, gün içinde fazla miktarda tüketildiğinde tansiyonu yükseltir ve kronik bir hale dönüştürür. Hipertansiyon riskinden uzak kalmak için kahve miktarınızı en az seviyeye indirmelisiniz. Kafein, kalp atışını yükselten bir maddedir.
Az miktarda alınan kahve/kafein dikkati ve konsantrasyonunu artırırken, 200-300 mg'ın üstünde kafein almak stres hormonu ve adrenalin salgısına neden olarak sizi stresli ve kaygılı yapar.
Vücudumuzun bizi uyandırması için geliştirdiği mekanizmada günün belli saatlerinde kortizol hormunun seviyesi artar. Kortizol ( stres hormunu ) üretiminin en üst seviyeye çıktığı zamanlarda, kahvaltıdan sonra ve ( 08.00-09.00, (12.00-13.00) ve (17.30-18.30) dışındaki saatlerde kahve tüketilmelidir.
"Yapılan araştırmaya göre sigara ile kafein içeren kahve benzeri maddelerin birlikte içilmesi hem bağımlılığı artıyor hem de bu maddelerin zararlarını ikiye katlıyor. Uzmanlar sigarayı bırakanların kahve gibi kafeinli içecekleri de bırakması gerektiğini vurguluyor."
Kahvenin diüretik etkisi
Yüzde 70'i sudan oluşan insan vücudu için rahatsızlık yaratan bu durum, kalp atışlarının hızlanmasına ve tansiyonun yükselmesine neden olur. Vücuda ekstra yük oluşturan bu tepkiler de kişinin kendini yorgun ve halsiz hissetmesinin başlıca nedenlerindendir.
Kahvenin içinde bulunan kafeinin uyarıcı bir rolü vardır. Beyindeki dopamin salınımını tetikleyerek mucizevî maharetini gösterdiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bu sayede kahve ile güne mutlu başlayan kahve severler olarak kahve ile aramızda mutluluk dolu bir bağ kuruyoruz.
Kahve tüketmeyi bırakanlar depresyon, anksiyete, baş dönmesi, grip benzeri semptomlar, uykusuzluk, sinirlilik, ruh hali değişimleri ve halsizlik gibi yan etkiler bildirdiler.
Kafeinin en önemli özelliklerinden biri de sinirleri yatıştırmasıdır, Türk kahvesi aynı zaman da doğal sakinleştirici etkisi yaratmaktadır.
evet kahve uyku açar. içinde bulunan kafein gibi maddelerle uykumuzu kaçırma özelliğine sahiptir. gereken gecelerin en büyük yardımcısı olmaktadır. Herkesin kafeine karşı duyarlılığı farklıdır. Bu nedenle, bu konuda kesin bir yargıya varmak olanaksızdır.
Yani yatağa gitmeden önce içilen kahve, uyku hormonunun üretimini geciktiriyor. Yapılan araştırmada yatağa gitmeden üç saat önce içilen kahvenin uyku hormonunun üretimini yaklaşık 40 dakika geciktirdiği belirlendi. Bu da kişinin uykuya dalmasını zorlaştırıyor. Kahvede bulunan kafeinin uyku kaçırma özelliği biliniyordu.
Eğer siz de günde 6-7 fincan kahve içiyor; eksikliğinde baş ağrısı, halsizlik, bitkinlik gibi durumlar yaşıyorsanız kafein bağımlılığına yakalanmış olabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri