Embriyonik dönem veya organogenez dönemi olarak bilinen 3.-8. haftalarda her 3 germ yaprağından bazı özel doku ve organlar gelişir.
tabakadan (ektoderm, endoderm ve mezoderm) organların gelişmesine organogenez adı verilir. -Histogenez (doku oluşumu) ve organogenez (organ oluşumu) gebeliğin ilk üç ayında gerçekleşir.
Bütün organ ve organ sistemleri 4. ve 8. Haftalar arasında oluşmaktadır. Bu nedenle bu dönem organogenez dönemi olarak bilinir.
Organogenez Evresi
Organogenez evresinde ektoderm, endoderm ve mezoderm tabakalarından, organ taslakları oluşur.
✔ Blastulanın alt yüzeyinde yer alan hücreler blastula boşluğuna doğru göç etmeye başlar. Bu hücre göçüyle birlikte embriyo, gastrula adını alır. ✔ Hücre göçüyle beraber insanda üç tabakalı embriyo oluşur. ✔ Farklılaşma gastrula evresinde başlar.
İlgili 41 soru bulundu
Organogenez: Üç tabakanın oluşmasından sonra buradaki hücrelerin farklılaşıp gruplanarak organları oluşturduğu evre.
Blastula evresinden sonra, çokhücrelilerin hemen hepsinde görülen evredir. Bu evrede, ektoderm ve endoderm oluşur. Ektoderm, vücudu örten yapıları oluştururken, endoderm; bağırsağı ve onunla ilgili yapıları meydana getirir.
Cevap: Organogenez, embriyonik gelişimin bir aşamasıdır ve organların oluşumunu içerir. Bu süreç, genellikle embriyonun gelişiminin 8. haftasına kadar devam eder.
Önce kalp ve merkezi sinir sistemi gelişir
Embriyoda ilk gelişen yapılar kalp ve merkezi sinir sistemidir. Anne rahmine yerleşme sürecinde olan embriyonun büyümeye devam etmesi ve varlığını devam ettirebilmesi için kendine ait bir dolaşım sistemi oluşturarak anne dolaşımı ile entegre olması gereklidir.
8. Bilgelik Evresi: Ego Bütünlüğü vs. Umutsuzluk (Geç Yetişkinlik, 65+ Yaş) Psikososyal gelişimin son evresi olan ego bütünlüğüne karşı umutsuzluk (İng: "ego integrity vs. despair"), 65 yaş üstü yetişkinlik döneminden ölüme kadar olan zaman dilimini kapsar.
Embriyonik gelişimin dört aşaması vardır: morula aşaması, blastula aşaması, gastrula aşaması ve neurula aşaması. İmplantasyondan önce embriyo, zona pellucida adı verilen bir protein kabuğunda kalır ve bölünme adı verilen bir dizi hızlı mitotik hücre bölünmesinden geçer.
Dokular embriyonun ektoderm, endoderm ve mezoderm tabakalarından farklılaşırlar. Dokuların bu embriyo tabakalarından farklılaşmasına histogenez denir. Farklılaşmamış bir hücre topluluğunun gelişim sırasında bir organa dönüşmesine organogenez denir.
Embriyo'da organ ve organ sistemlerinin oluşması; organogenez (Gelişimin 4.8. haftaları arasını kapsar).
Prenatal Dönem sırasıyla: Ovum Evresi, Embriyo Evresi ve Fetüs Evresi olmak üzere üçe ayrılır. Ovum Evresi, döllenmeden ikinci hafta sonuna kadardır, Embriyo Evresi, üçüncü haftadan sekizinci haftanın sonuna kadardır, Fetüs Evresi ise üçüncü aydan doğuma kadar olan dönemi içerir.
Morula uterusa (rahime) doğru fallop tüplerinden aşağı doğru hareket eder, döllenmeden yaklaşık olarak 4 gün sonra rahime ulaşır ve bu sırada blastomerlerin arasına sıvı girer ve birikir. Bunun sonucu olarak iç tarafta sıvı dolu bir boşluk oluşur. İçinde sıvı dolu bir boşluk olan morulaya artık blastosist adı verilir.
Bu dönem pasif ve aktif dönem olarak ikiye ayrılır. Pasif dönem: Doğumun ve birinci evrenin en uzun süren dönemdir. Bu dönemde ağrılar seyrek ve daha hafiftir. Bu dönem ilk doğumu olan gebelerde daha uzun sürer.
Sonuç: İnsan bedeninin ilk hücresi olan zigot olarak adlandırdığımız tek hücreli embriyodur. Yumurtayla spermin birleşmesiyle oluşan zigot (tekhücreli embriyo) ilk bölünmesini yapıyor.
Bebeğin kalbi altıncı hafta itibariyle şekillenmiş olur. Bebeğin en hızlı geliştiği evre de bu 5 – 6 haftalık döneme denk gelir. 6 haftalık bebeğin boyutu yaklaşık 4-5 mm kadardır. Kalbi taslak olarak oluşmuştur.
1. Dokunma duyusu. Gelişen embriyonun ilk oluşan hissi; dokunma duyusudur.
4 haftada yani döllenmeden 7 gün sonra blastokist evresinde embriyo uterus duvarına tutunur.
Üstün bölünme yeteneği kazanan zigot (döllenme)tan sonra ise mitoz bölünme meydana gelmektedir. Mitoz bölünmeye segmentasyon yani yarıklanma adı verilmektedir. Segmentasyon biyolojide segmentasyon döllenme sonucu meydana gelen zigottan sonra ise mitoz bölünme oluşmaktadır.
Farklılaşma ya da Histogenez evresinde, bu hücreler ilerde oluşacakları dokular için farklılaşmaya başlarlar. Organogenez evresinde ise, bu hücrelerden oluşacak organlar için taslaklar hazırlanır.
Döllenmeden sonra yumurtanın bölünerek çoğaldığı evrelerden birisidir. Zigotun mitoz geçirmesinden sonra meydana gelen 12-16 hücreli yapıları blastomer olarak adlandırılır. İnsanlardaki blastomer oluşumu döllenmenin hemen sonrasında başlayarak embriyonik gelişimin ilk haftası boyunca sürer.
Dış kısımdan tek sıralı hücre tabakası ile çevrili olan ve içi sıvı dolu bir küreyi andıran bu embriyo evresine blastula denilmektedir.
Gestasyonun 3. haftasından itibaren notokord ve nöral tüp şekillenirken, mezodermal germ tabakası hücreleri orta hat çevresinde gevşek bir doku katı olan paraksiyal mezodermi oluştururlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri