Benlik saygısında önemli olan tutarlı olup, kişinin kendisiyle ilgili gerçekçi beğenisini göstermesidir. Birey kendini gerçekçi bir biçimde ve koşulsuz beğenip, seviyorsa benlik saygısının tam olduğundan bahsedebiliriz. Burada ne bir utanç durumu ne de bir böbürlenme, kendini beğenmişlik durumu söz konusu değildir.
Benlik tutarsızlığı olan bir kişinin, idealindeki benliği gerçek benliğinden oldukça uzaktadır ve ideal benliğinin emirlerine uymaya çalışarak, gerçek benliğini kabul etmeyerek bu mesafenin kısalacağını zannetmektedir.
Benlik çeşitleri
Bunlardan bazıları bireysel benlik, kolektif benlik ve sembolik etkileşimci benliktir. Örneğin Freud'un tanımladığı İd, ego ve süperego'dan oluşan psikodinamik benlik içeriği ve dayandığı temeller bakımından bireysel bir benlik türü olarak ele alınabilir.
Benlik kavramının üç bileşeni vardır: öz imge, öz saygı ve ideal benlik.
Benliğin karmaşık doğası farklı şekillerde görülür. Benlik, gerçek veya gerçek benlik ve ideal benlik olarak kategorize edilebilir. Neyin ideal benlik ve gerçek benlik olduğuna dair bu sınıflandırma Carl Rogers tarafından yapılmıştır.
İlgili 33 soru bulundu
Gerçek benlik, gerçekte kim olduğumuzdur. Nasıl düşündüğümüz, nasıl hissettiğimiz, nasıl göründüğümüz ve nasıl davrandığımızdır. Gerçek benlik başkaları tarafından görülebilir, ancak başkalarının bizi nasıl gördüğünü gerçekten bilmemizin hiçbir yolu olmadığından, gerçek benlik bizim kendi imajımızdır.
Yüksek Benlik; evrenle ve yaşamla, dolaysız bağlantı içinde olan Tanrısal yanımızdır. Yaşamı, kutuplaşmanın ötesinde kavrayandır. Bütün'e aittir, parçalanma duygusundan izoledir. Yüksek Benlik; evrenle ve yaşamla, dolaysız bağlantı içinde olan Tanrısal yanımızdır.
Sahte benlik, kısaca kişinin fikirlerini olduğu gibi yansıtmaması ve inandığı, düşündüğü şeyleri söylememesidir. Özgün bir birey olamayan, kendine yabancılaşan ve olduğu gibi görünmeyen bir insanın tezahürüdür. Kişi, kendi kişiliğinin üzerini örtecek şekilde davranışlar sergilemektedir.
Benlik kişinin kendisini ayrı bir birey olarak tanımlama deneyimidir. İnsanlardan gelecek olumlu tepkilere kişi kendine verdiği değeri koruyabilmesi için gerek duymaktadır. Benlik psikolojisi bunun önemini vurgular. Benlik, sosyal etkileşimlerin sonucunda oluşur ve sosyal konumda yer alır, bu yüzden sosyal bir üründür.
Sigmund Freud, kişide güçlü bir benlik algısı (ego) varsa, kendi gereksinimlerinizi anlama ve aynı zamanda toplumun size getirdiği sınırları sezme yeteneğine sahip olduğunuza inanıyordu. Güçlü bir benlik algısı var ise, yaşam boyunca özgürce hareket edebilirsiniz.
Bu bağlamda, özne benlik, nesne benlik, olası benlikler, ego kavramı, savunma mekanizmaları, benliğin bilinçdışı ile tanımlanması, benliğin sosyalleşme ile ilişkisi, benliğin gelişim süreçleri ve benliğin bellekle ilişkili olarak tanımlanması hakkındaki temel bazı görüşlerden söz edilmiştir.
İdeal benliğimiz, olmak istediğimiz kişidir. Yaşamdaki hedeflerimizi ve tutkularımızı temsil eder. Bu nedenle de dinamik bir yapıdadır ve biz değiştikçe (yani tüm ömrümüz boyunca), ideal benliğimiz de değişir.
Kişinin tavır alışlarını, çevresini algılayışını, gösterdiği uyum tarzını ve tepkilerini "kişilik" başlığı altında topluyoruz. Kişiliğin bir alt yapısı ise, benliktir. Benlik, bireyin kişiliğine ilişkin kanıları kendini algılayış biçimi olarak özetlenebilir. Kişiliği yönlendiren, biçimlendiren bir öğedir.
Zayıf benlik algısı
Eğer benlik algısı güçlü değilse kişi duygu ve ruh halinde problemler yaşayabilir. Bu durumlarda benlik algısı zayıf olan insanlar toplum içerisinde yer edinmekte, kendisiyle olan ilişkisini güçlendirmekte ve dış dünyayla ilişki kurmakta zorluk çekebilir.
Gerçek benlik kavramı; mutluluğa yönelik bireysel gelişmenin, sağlığın ve diğer insanlara duyulan gerçek sevginin kaynağıdır, ideal benlik ise, olumsuz değerlendirmelerle zarar görmüş benliktir ve mükemmel olmayı çabalamaktır (Mate, 1980; Akt: Akkoyun ve Ersever, 1989).
İdeal ben; hedeflerimizi, olmaya çalıştığımız kişiyi ve kendimiz için belirlediğimiz hedefleri temsil eder.. Bir benliğimiz daha var; Gerçek Ben. Gerçek Ben ise; yapabildiklerimizi gerçekten olduğumuz kişiyi, davranışlarımızı, sınırlamalarımızı, zayıf ve güçlü yönlerimizi temsil eder yani gerçek bizizdir.
Yetersiz benlik algısı kendimizi; değersiz, önemsiz, yetersiz, sevimsiz hatta çirkin, beceriksiz ve sevilmeyen biri olarak hissetmemize yol açar. Yaşadığımız olumsuz olaylarda, kendimiz ile ilgili olumsuz inançlar geliştiririz. Bu olumsuz inançlarımız, davranışlarımıza ve duygularımıza neden olur.
İlişkisel benlik ise kişinin başkalarına bağımlı olarak şekillendiğini ve özellikle de yakın kişilerin bu şekillenme sürecinde önem arz ettiğini ifade etmektedir (Cross vd., 2000). Bunlardan farklı olarak kolektif benlik ise kişiyi içinde yer aldığı gruba göre değerlerlendirmektedir (Markus & Kitayama, 1991).
Genellikle aynaya baktığımızda ortaya çıkan ve kişinin dikkatini kendisine odaklanması olarak tanımlanan psikolojik duruma benlik farkındalığı denmektedir. Bir kişinin kendisine küçük bir el aynasında baktığında öznel benliğine odaklanır. Boy aynasına baktığında ya da fotoğraf çektirdiğinde kamusal benliğine odaklanır.
Karanlık üçlü psikolojide narsisizm, makyavelizm ve psikopatinin kişilik özelliklerini ifade eder. Kötü niyetli nitelikleri nedeniyle bunlara "karanlık" denir.
Kör Alan: Kişinin kendisinin bilmediği fakat diğerleri tarafından bilinen alanı açıklamaktadır. Kaygı, korku, kıskançlık duyguları bu alanda yer almaktadır. Bu alanın geniş olması kişinin tek yönlü iletişimi tercih eden, benmerkezci, savunmacı, eleştirilere kapalı, şüpheci olduğu anlamına gelmektedir.
Ayna benlik; bireyin, başkalarının kendisine karşı dışa vurulmuş tutumlarına dayalı olarak oluşturduğu, kendi kendisine ilişkin yargılarının toplamıdır (Hood, 2019: 26).
YÜKSEK BENLİK sizin Tanrı ile doğrudan iletişim kuran ve aileye her zaman bağlı olan parçanıza verilen isimdir. Dolayısıyla, onun sizin bir parçanızı, bir bölümünüzü tanımladığını söyleyebiliriz. Böylece Ruh ile Yüksek Benlik arasındaki fark, birinin bütünü, diğerinin ise bir bölümü tanımlamasıdır.
Benlik için Bracken'e göre altı farklı etki alanı bulunmaktadır. Bracken'in 1992 yılında ortaya attığı teorisine göre sosyal, yetkinlik, etkisel, fiziksel, akademik, aile, özeleştiri, benlik saygısı ve ideal benlik kişinin benliğini oluşturmaktadır.
Eric Berne tarafından literatüre kazandırılan Transaksiyonel Analizde, 'Anne-Baba', 'Yetişkin' ve 'Çocuk' benlik durumu olmak üzere üç tip benlik durumundan söz edilir. Benlik durumları birbirine benzer duygu, düşünce ve davranışlardan oluşmuş bir bütündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri