Örgüt üyelerinin kendi aralarında ve örgüt dışındaki taraflarla kurdukları iletişim, olarak tanımlanabilir. Örgütlerde(örgütsel) iletişim, aynı zamanda, yönetim ve örgütsel davranış alanına özgü bir araştırma ve uygulama konusudur.
Örgütsel iletişim bireyler ve gruplar arasında olması gereken uygun etkileşimi sağlayan öğedir (Durgun,2006:119). Örgütsel iletişim, gerek örgüt içi birimler arası iletişim ve etkileşimi sağlama, gerekse örgütün dış çevresi ile olan ilişkilerinin koordinasyonunun sağlanmasında önemli bir süreçtir (Demirtaş, 2010:412).
Yatay İletişim: Yatay iletişim, aynı kademedeki yönetici ve meslektaşlar arasındaki iletişimi içermektedir. Daha çok yönetici pozisyonunda görev yapanlar arasında gerçekleşmektedir.
ÖRGÜTSEL İLETİŞİM ARAÇLARI
Örgütlerde iletişimin verimli ve etkin hale getirilmesi için örgütsel iletişim araçlarından yararlanılmaktadır. Bu araçları yazılı,sözlü,görsel,görsel-işitsel ve elektronik iletişim araçları olarak sınıflandırabiliriz.
Örgüt, belirli bir otorite ilişkileri kümesini içeren büyük bir insan grubudur. Daha geniş bir ifadeyle örgüt, belirlenmiş amaç ve hedefleri geçekleştirmek için iki ya da daha fazla kişinin bilinçli ve planlı bir şekilde bir araya gelerek oluşturdukları yapıya denir.
İlgili 41 soru bulundu
''Örgüt, belirli amaçlar doğrultusunda kişilerin gayretlerini birleştirdikleri yapılandırılmış bir süreçtir.'' ''Örgüt, insan, iş, teknoloji faktörlerini birleştiren bir sistemdir. '' ''Örgüt, bir işletmedeki işleri, mevkileri, işgörenleri ve aralarındaki haberleşme ve otorite ilişkilerini gösteren bir yapıdır.''
Örgüt, yaşamını sürdürebilmesi açısından gerekli birtakım unsurlara sahiptir. Birçok kaynakta, örgütü oluşturan başlıca unsurlar olarak yapı, çevre, strateji, teknoloji ve kültür dikkati çekmektedir. Yapı, sistem ya da modeli ifade etmektedir.
Örgütteki biçimsel iletişim yapısı; dikey, yatay, çapraz ve çok yönlü iletişim olarak dörde ayrılır.
Örgütlerde/kurumlarda iletişim kurmanın dört temel fonksiyonu vardır. Bu fonksiyonlar; bilgi fonksiyonu, motivasyon fonksiyonu, kontrol fonksiyonu ve heyecanlandırma fonksiyonudur.
Örgütsel iletişim türleri; yazılı, sözlü, sözsüz, görsel ve işitsel iletişim şeklinde başlıklara ayrılmaktadır.
▪ÖRGÜTSEL İLETİŞİMİN AMAÇLARI:
Yöneticiler ve çalışanlar arasında iki yönlü-karşılıklı iletişimi özendirmek. İşte yükselme olanakları, çalışmalarla ilgili gelişmeler, geleceğe ilişkin beklentiler gibi konularda çalışanları bilgilendirmek ve aydınlatmak (Çağlar, 2016, s.65).
Örgütsel iletişim, örgütü oluşturan öğeler arasında gerekli ilişkilerin kurulmasını sağlar. Örgütsel iletişim, gelişmelere (toplumsal ve teknolojik açıdan) uyum sağlamaya çalışan bir sistemdir. Örgütsel iletişim, örgütün verimli ve etkin olarak yönetilmesine imkan sağlayan araçtır. Örgütsel iletişim tek yönlü değildir.
Örgüt, örgütte yer alan bireyler ve sistem geliştirenler ve iletişim araçları arasındaki ilişkiler ve bağlantılar şemada oklarla gösterilmekte ve iletişimin gerçekleştirildiği ortam, örgütsel iletişim ağları olarak isimlendirilmektedir.
ÖRGÜTSEL İLETİŞİMDE KARŞILAŞILAN ENGELLER
İnsanların iletişim ihtiyaçlarının farkında olmamaları, İnsanların iletişimin ne olduğunu tam olarak kavrayamamaları, İletişimin ne kadar önemli olduğunun farkında olmamaları, İnsanların etkin iletişim yöntemlerini bilmemeleri ve iletişim.
Dikey iletişim örgüt yapılarında veya kurumsal işlerde kullanılan bir iletişim yöntemi olarak bilinmektedir. Dikey iletişimde örgütün yapısında bulunan en üst pozisyon ile en aşağı pozisyon arasında bulunan kişiler arasında yapılan yukarı ve aşağı iletişim görülmektedir.
2.Aşağıdan yukarıya iletişim
Ancak bu tür iletişimin gerçekleşmesini engelleyen bir çok etmen söz konusudur. 3.Yatay İletişim: Aynı örgütsel düzeydeki kişi ve birimler arasında yapılan iletişimdir. En önemli işlevi, çeşitli örgütsel birimler içinde ve arasında faaliyetlerin eşgüdümlenmesini sağlamaktır.
Örgüt üyelerinin kendi aralarında ve örgüt dışındaki taraflarla kurdukları iletişim, olarak tanımlanabilir. Örgütlerde(örgütsel) iletişim, aynı zamanda, yönetim ve örgütsel davranış alanına özgü bir araştırma ve uygulama konusudur.
İletişim, iki varlık arasındaki duygu, düşünce ve bilgi alışverişidir ve insanlar arasında etkileşimin temel yoludur. İnsanların kendilerini ifade etme biçimleri farklılık gösterse de içinde sözlü, yazılı ve sözsüz iletişim türleri bulunmaktadır.
Örgütsel çatışma, örgütlerde, iki veya daha fazla kişi ya da grup veya birim arasında ya da örgütler (kuruluşlar) arasında çeşitli nedenlerle ortaya çıkan anlaşmazlıklardır. anlaşmazlık olarak tanımlanır.
Strateji örgütün dış çevresi ile iç çevresi arasındaki ilişkileri düzenleyen bir mekanizmadır. Strateji uzun vadelidir ve bu özelliği ile rutin karar ve işlemlerden ayrılır. Örgütün kaynaklarının uyum içerisinde yönetilmesini sağlayan strateji, alınacak kararlarda rehber özelliği taşır.
Dört boyuttaki her bir ifade dört örgüt kültürü tipi (klan, hiyerarşi, adhokrasi ve pazar) ile ilgilidir.
Örgütlerin yapısı; karmaşıklık, biçimsellik ve merkezileşme olmak üzere üç temel ögeden oluşmaktadır (Robbins, 1994). Karmaşıklık, bir örgütün yatay, dikey ve coğrafi farklılaşma derecesiyle ilgilidir. Bir örgüt bu üç boyutta ne kadar farklılaşmış ise, o kadar karmaşık demektir.
Örgüt kültürünün temel unsurları değerler, normlar ve varsayımlardır. Diğer yandan, örgüt kültürünün görülebilen ifade biçimleri arasında; seremoniler ve törenler, adetler (ritueller), hikâyeler, mitler, semboller, dil ve kahramanlar belirtilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri