Bahçeci TV - Kısırlık ve Tüp Bebek Tüplerin kapalı olması rahim filmi ile yani HSG ile ortaya konan bir durumdur. Ancak bunun dışında kapalı olup da özellikle içi sıvı veya iltihap dolu şişmiş tüpler ultrasonografik olarak da görülebilmektedirler. Genel olarak HSG filmi ile kapalı tüplerin tanısı konmaktadır.
Rahim filmi olarak bilinen HSG (histerosalpingografi) tüp tıkanıklığının tanısında en çok başvurulan yöntemdir. HSG, rahim ve tüpleri görüntüleyen bir röntgendir. Bilinen röntgende rahim ve tüpler gözükmediği için görünür hale getirmek amacı ile rahim ağzından özel bir sıcı verilir ve bu anda röntgen çekilir.
Tüplerin tıkanık olup olmadığının anlaşılması için ilaçlı rahim filmi çekilmesi veya laparoskopi yapılması gereklidir. İlaçlı rahim filmi sayesinde tüplerin tıkanıklığı anlaşabilir fakat laparoskopi ile tıkanıklık tam anlamıyla tespit edilebilir.
Bağlanan Tüpler Açıldıktan Sonra Gebe Kalmak Mümkün Müdür? - YouTube. Avrasya Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Tamer Sözen, bağlanan tüpler açıldıktan sonra gebe kalmanın mümkün olduğunu belirtiyor.
Doğal yolla çocuk sahibi olamayan kadınların üçte birinde bunun sebebi tüplerin tıkalı olmasıdır. Tüplerin tıkalı olması ne ağrı, ne adet düzensizliği ne de başka bir belirtiye sebep olmaz. Genellikle tek bulgu gebe kalamamaktır. Tüplerden birisi açık, birisi tıkalı ise kendiliğinden gebelik şansı görece düşüktür.
İlgili 17 soru bulundu
Rahim filmi çekimi sırasında vajinal yoldan rahim içerisine tazyikli bir şekilde ilaç verilmektedir. Rahim içinin radyolojik olarak daha iyi ayrıntılı görüntülenmesini sağlayan bu ilaç aynı zamanda pıhtı ya da başka bir neden ile tıkanmış tüplerin açılmasını sağlamaktadır.
Uzman hekim kontrolünden sonra tüplerin tıkandığını tespit etmek mümkündür. Tıkanan tüpler tekrardan uzman hekimlerimiz tarafından açılabilir. Bunun için ameliyatsız tüplerin açılması gerçekleştirilebilir.
Açık ameliyatla yapılan tüp açma işlemi genellikle daha uzun sürmektedir. Ancak genel olarak söyleyecek olursak ameliyat yaklaşık 2 ila 3 saat arası sürmektedir.
Çikolata kisti (endometriozis) olgularında da tüplerde tıkanıklıklar oluşabilmektedir. Tüplerdeki tıkanıklık genellikle belirti vermemektedir.
Tek seferde hamile kalma olasılığı %3-5 kadardır. Bu nedenle ilk ve tek sefer denemede hamile kalınmamasına şaşırılmamalıdır. Önemli olan yumurta çatlamasının olduğu günler başta olmak üzere düzenli cinsel birlikteliktir. Sperm hücreleri rahim içinde 48 saat kadar canlı kalabilir.
HSG, rahim içerisine kontrast sıvı verilerek röntgen filmi çekilmesi ile rahim ve tüplerin görüntülenmesidir, bu nedenle "rahim filmi" de denir. İnfertilite (kısırlık) tedavisi görmesi gereken hastalarda tüplerin açık mı kapalı mı olduğunu anlamak için çekilir.
Mantar enfeksiyonları vajinanın ideal ortamını bozarak hem spermlerin canlı kalma süresini azaltırlar, hem de spermlere tutunarak hareketliliğini bozarlar.
Tüpleri tutan ve en sık enfeksiyona yol açan ajanlar streptokok, stafilokok ve mikoplazma bakterileri ve cinsel yolla bulaşan klamidya ve gonokok enfeksiyonlarıdır. Tüberküloz enfeksiyonu da nadiren tüpleri tutarak tıkanıklığa yol açabilir.
Tüpler tıkalıysa ve mikro cerrahi yöntemlerde dahil açılamayacaksa, tüp bebek ile çocuk sahibi olmak mümkündür.
Hamile kalmak için kaç yumurta gerekir
Örneğin sağ tüpü ve sol yumurtalığı olmayan bir kadın sağ yumurtalığında büyüyen yumurtanın sol tüp tarafından yakalanması ile kolaylıkla gebe kalabilir.
Tüplerin bağlanması, adet düzensizliğine yol açmaz. bağlandıktan sonra da aynı düzeninde devam eder.
5) Tüplerin Sağlığını Korur
Brokoli kürünün kadınlarda oldukça etkili olduğunu belirten Saraçoğlu, brokolinin tüpleri genişlettiğini belirtir.
Tüp tıkanıklığının en sık nedeni enfeksiyondur. Özellikle klamidya enfeksiyonudur. Ancak tek bir atakta kadın tüpleri tıkanmaz. Sıklıkla 3-4 kez ayrı ayrı zamanda geçirilen klamidya enfeksiyonu tüplerin tıkanmasına neden olmaktadır.
Tüp İltihabı (Salpenjit)
Tüplerin tıkanmasına yol açan etmenlerin en bilinenleri enfeksiyonlar yani tüplerdeki iltihabi reaksiyondur. Özellikle klamidya ve ureoplazma gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar başta olmak üzere, tüm genital sistem enfeksiyonları fallop tüplerinde kalıcı hasar veya tıkanıklık yapabilir.
Yapışıklıkların çok yoğun olduğu durumlarda açılma işlemini takiben tekrar yapışma olasılığı yüksek olduğundan gebelik oranları düşüktür; bu nedenle bu olgularda tüp bebek tercih edilmelidir. Laparoskopi sırasında kapalı olan tüpler de açılabilir.
Laparoskopi sonrası operasyona neden olan hastalığın yapısına ve ameliyat sonrası hastanın durumuna göre 3 ila 6 ay içinde gebe kalma şansı yüzde 50'ye yakın oranda artabiliyor.
Peki, tüp açma ameliyatı nasıl olur? Ameliyatta cerrah, karna açılan birkaç küçük delikten içeri doğru çeşitli aletler yardımıyla girer. Bu aletlerle tüpün kapanmasına neden olan yapışıklıkları açar, skar dokularını uzaklaştırır.
Rahim filmş çekimi sırasında tüplerin açılması sayesinde birçok kadın uygulama sonrasında gebe kalabilmektedir. Rahim filmi işlemi merkezimizde üst düzey konfor ve güvenilirlik sağlanarak uygulanmaktadır.
Laparoskopik tüp açtırma ameliyatı, birkaç saat süren bir işlemdir. Bu süre tüplerin ne kadar hasar aldığı, tüplerin tıkanmasına neyin neden olduğu gibi durumlara göre değişkenlik gösterir.
Tüplerde Tıkanıklığın Nedenleri
En sık rastlanan sebebi hiç tedavi edilmemiş ya da yeterli tedavi edilmemiş enfeksiyonlardır. Genellikle enfeksiyon kaynağı daha önceki pelvik enfeksiyonlar, seksüel geçişli enfeksiyonlar, spiral kullanımı, düşük veya doğum sonrası gelişen enfeksiyonlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri