Örgütsel etik ilkeler, işletmelerin kurallı bir rekabet yapılanması oluşturmalarında önemli rol oynamaktadır. Bu ilkeler sayesinde işletmeler bir taraftan iç yapılarındaki tutarlılığı sağlarken diğer taraftan da dış çevre etkileşimlerini kontrol altında tutabilme becerisine sahip olmaktadır.
Örgütsel Etik, yasal bir çerçevede işgörenlerde aynı tür davranışların yerleştirilmesini sağlayan, örgütün topluma karşı yerine getirmeyi üstlendiği hizmetleri gerçekleştiren, bazı toplumsal sorumluluklarını da üstlenmesini ve yanlış yollara sapmamasını sağlayan ilkeler dizisidir.
Örgütler için etik değerler ve etik davranış konuları büyük önem arz etmektedir. Çalışanların işlerini etik ilkeler doğrultusunda gerçekleştirmesi, işlerin doğru ve güvenilir bir şekilde yapılmasına neden olabilir. Böylece otel işletmeleri, etkin ve etkili bir şekilde faaliyetlerini yürütebilir.
Etik değerler, insanların eşitlik, adalet ve insan haklarına saygı göstermelerini teşvik eder. İş Dünyası ve Profesyonellik: İş dünyasında etik, iş ahlakını, dürüstlüğü, şeffaflığı ve adil rekabeti teşvik eder. Etik davranışlar iş dünyasında profesyonellik ve itibarın korunmasına katkı sağlar.
Örgütsel etik, örgütün tüm ekonomik ve toplumsal faaliyetlerinde dürüstlüğü, güveni, saygıyı, adaleti ilke edinerek topluma destek olacak şekilde hareket etmesiyle ilişkili olup, toplum tarafından görüş birliğine varılmış ilke, norm ve standartlar ile tutarlı olmasını gerektirmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Örgütsel davranışın temel amacının, örgütlerde verimliliği artırmak için, örgüt çalışanlarının davranışlarını tahmin etmek, planlamak, kontrol etmek ve yönlendirmek olduğu söylenebilir. Örnek vermek gerekirse, iş stresi çalışanların verimliliğini düşürmektedir.
ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ Örgütsel davranış: Bir saha çalışması olup örgüt içindeki birey ve grupların davranış ve tutumlarını anlamayı açıklamayı ve geliştirmeyi amaçlayan, ilgi alanı insan ve örgütler olan bir disiplindir. Amacı: Örgüt içindeki insan davranışlarını anlamak, çalışanı daha etkin ve başarılı kılmaktır.
Yasaların düzenlemediği öznel durumları etik davranış kuralları düzen- ler. Etik davranış ilkeleri ile varılmak veya elde edilmek istenen amaç, devlette ve toplumda yolsuzluğu ve genel olarak yozlaşmayı önle- mek ve dürüstlüğü hâkim kılmaktır.
Etiğin asıl amacı; ''insanın iyi temellendirilmiş ahlaki kararları kendi başına vermek durumunda olduğunu ve başka hiç kimseye –ne her hangi bir otoriteye ne de sözde daha yetkin kimselere (anne-baba, öğretmen, yönetici vb.) – teslim olmaması gerektiğini gösterebilmektir''.
Etiğin amacı yanlış ile doğruyu birbirinden ayırmak ve bu yolda ahlak kavramının özünü anlayabilmektir. Batıda zaman zaman etik ahlak felsefesi ile birlikte de anılmıştır. Etik kelimesinin tam olarak Türkçe karşılığı ise ahlak bilimi olarak nitelendirilmektedir.
Örgütsel ahlak, bir örgütün değerler sisteminin oluşturulması, örgüt içi davranış normlarının tanımlanması, örgüt içi ve örgüt dışı tüm ilişki, iş ve işlemlerin iş ahlakına uygun yürütülmesini sağlayacak düzenlemelerin yapılması ve bunların örgütün tamamında uygulanması olarak tanımlanabilir.
Örgüt kültürü, o örgütün çevrede tanınmasını, değerini, toplumsal standartlarını, çevredeki diğer örgüt ve bireylerle ilişki biçimlerini ve düzeylerini yansıtmaktadır. Kısaca, örgüt kültürü bir örgütü diğerlerinden ayıran ve seçenekleri yönlendiren temel değerler sistemidir (Terzi, 2000:24).
Örgütsel davranış, insan davranışlarını içinde yaşadığı çalışma ortamında inceler, ayrıca bireyin örgütten ne şekilde etkilenerek davranış değişikliği gösterdiğini inceler.
örgütsel ortamda çalışanların duygu, düşünce, tutum ve davranışlarının bilimsel ve sistematik olarak incelenmesidir. Örgütsel davranış, örgütsel yapı (sistem) içinde insan davranışını anlama, açıklama, tahminde bulunma ve kontrol etme etkinliklerinin tümüdür.
Örgütlerdeki insan ve grup davranışları ile bunların birbirleriyle etkileşimlerini inceleyen görece yeni bir bilim dalı olarak tanımlanmaktadır.
Meslek etiği, iş hayatında karşılaşılan sorunlarla mücadelede önemli rol oynar ve iş yerindeki verimliliğin devamlılığı için gereklidir. Aynı meslek grubundaki bireylerin tutarlı davranışlar sergilemesi, mesleğe olan saygıyı artırır ve iş hayatındaki dengesizlikleri önlemeye yardımcı olur.
Matzinger, köpeğinin hafta sonları kendisi ile birlikte laboratuvara gelerek çalışmalarına destek olduğunu, oysaki birçok ortak yazarın hiç katkısı olmadığı halde makalelerde yer aldığını, hak edilmemiş yazarlığı karikatürize etmek için bu davranışta bulunduğunu ifade etmiştir.
Bir toplumdan diğerine çok büyük değişiklik göstermeyen temel ve üst etik değerlerin ve ilkelerin adalet, doğruluk-dürüstlük, tarafsızlık, sorumluluk olmak üzere dört başlıkta toplanması mümkündür: Toplumsal, ekonomik, fiziki ve teknolojik koşullar, toplumdaki egemen ilkeleri ve uygulama kurallarını belirlemektedir.
Etik kurallarının uygulanması, özel yaşamın güvenli ve dürüst hale gelmesini sağlar. Etik kurallara uyulması, insanların özel yaşamlarının doğru ve adil bir şekilde korunmasını garanti eder. Ayrıca, etik kuralların uygulanması, insanların özel yaşamlarının gizliliğinin korunmasını sağlar.
Etik terimi Yunanca "kişilik, karakter" anlamına gelen "ethos" sözcüğünden türemiştir. İnsani değerler nelerdir? İnsanlık”, insanı insan yapan değerleri içerir. Özgürlük, eşitlik, kardeşlik, adalet, sevgi, saygı, hoşgörü, dostluk ve dayanışma insana özgü ve bütün insanlar için ortak sayılabilecek üstün değerlerdir.
Etik, değerler kanunlar tarafından sınırları belirlenmiş davranışların dışında kişinin, toplumun kendisine olan güven ve beklentisine uygun olarak hareket edebilmesidir. Etik değerler toplumsal düzeni kazanabilmek için kamu hizmeti yapanların dikkat etmesi gereken ilkelerdir.
Örgütsel amaç, organizasyonun bir bütün olarak gerçekleştirmek istediği geleceğe ilişkin bir durumdur (Erol, 1997: 67). Örgütsel amaç; örgütün ger- çekleştirmeye çalıştığı arzu edilen durum veya durumlardır (Aldemir, 1985: 183). Örgütün amaçları, örgütün tepe yönetiminin belirlediği amaçlardır.
Bu yaklaşımların arasında şunlar vardır: beklenmedik durum teorisi, değerlendirme ve başlatma yapısal modeli, lider-üye değişimi veya LMX teorisi, yol-amaç teorisi, davranışsal düzenleme ve transformasyonel liderlik teorisi.
«Motivasyon», bir insanı belirli bir amaç doğrultusunda yöneltme etkinliğidir. Güdüler, kişilerin davranışlarının nedenlerini ve onların arkasındaki niyetleri kapsar. Bu davranış, ihtiyacı karşılayacak bie amaç veya istek yani güdü yönünde olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri